Μπέργκμαν για πάντα! Οι 20 ταινίες που πρέπει να δεις - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:21
14/7

Μπέργκμαν για πάντα! Οι 20 ταινίες που πρέπει να δεις

Η Ώρα του Λύκου (Vargtimmen, 1968)
Πρωταγωνιστούν:
 Μαξ φον Σίντοφ, Λιβ Ούλμαν, Ίνγκριντ Τούλιν

Ένας ζωγράφος κυριεύεται από τους δαίμονες και τα πλάσματα της φαντασίας του, χάνοντας ολοένα την επαφή του με την πραγματικότητα. Ο Μπέργκμαν μεταμορφώνει μια σπουδή πάνω στην αγωνία του καλλιτέχνη και τη φύση της δημιουργίας σε ένα ανατριχιαστικό αμάλγαμα σουρεαλιστικής φαντασίας, εξπρεσιονισμού και γοτθικών στοιχείων. Χωρίς να χάνει στιγμή την αλληγορική της διάσταση, «Η Ώρα του Λύκου» είναι ό,τι πιο κοντά στο είδος του τρόμου σκηνοθέτησε ποτέ ο τρομερός Σουηδός.

Η Ντροπή (Skammen, 1968)
Πρωταγωνιστούν: 
Λιβ Ούλμαν, Μαξ φον Σίντοφ, Γκούναρ Μπιόρνστραντ

Στο μέσο του εκπληκτικού σερί ταινιών που γύρισε ο Μπέργκμαν μέσα στα χρόνια του  '60, η «Ντροπή» αξίζει περίοπτης θέσης, ένα προνόμιο που όμως απέκτησε μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, όταν το φιλμ αναγνωρίστηκε καθυστερημένα ως ένα από τα κορυφαία του Σουηδού σκηνοθέτη. Μια αντιπολεμική δήλωση τρομερής δύναμης, με ερμηνείες ανυπέρβλητης ισχύος από τους Μαξ φον Σίντοφ και Λιβ Ούλμαν, η «Ντροπή» αποτελεί μια ηθική παραβολή μεγάλης υπαρξιακής αγωνίας και αξέχαστων επιμέρους σκηνών, την οποία οφείλει να ανακαλύψει επιτέλους μια ευρύτερη μερίδα θεατών. 

Το Πάθος (En passion, 1969)
Πρωταγωνιστούν:
 Μαξ φον Σίντοφ, Λιβ Ούλμαν, Μπίμπι Άντερσον

Ο Αντρέας χωρίζει τη γυναίκα του και αυτοεξορίζεται σε ένα νησί της Βαλτικής. Όμως η γαλήνη του ταράζεται από την παρουσία ενός μανιακού και τη συνάντησή του με την Άννα, μια πανέμορφη χήρα, της οποίας ο σύζυγος ονομαζόταν επίσης Αντρέας. Ο Μπέργκμαν επιστρέφει στην προσφιλή του θεματολογία της απομόνωσης, που τον απασχόλησε όσο τίποτα άλλο στο τέλος της δεκαετίας του ‘60, με ακόμη ένα υποδειγματικό ψυχολογικό δράμα δωματίου, όπου οι χαρακτήρες παρακολουθούν ανίσχυροι την πολυπόθητη ασφάλειά τους να γκρεμίζεται από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. 

Κραυγές και Ψίθυροι (Viskningar och rop, 1973)
Πρωταγωνιστούν:
 Χάριετ Άντερσον, Ίνγκριντ Τούλιν, Λιβ Ούλμαν

Δύο γυναίκες σπεύδουν να βοηθήσουν την ετοιμοθάνατη αδελφή τους, αλλά η ζήλια, ο εγωισμός και το παρελθόν στοιχειώνουν τις προσπάθειές τους για επικοινωνία. Σε ένα σκηνικό βαμμένο στο χρώμα του αίματος ο Μπέργκμαν παραδίδει ένα διαπεραστικό ψυχογράφημα για την ανθρώπινη μάχη με τη ζωή και το θάνατο. Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας. Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Κοστουμιών. 

Σκηνές από ένα Γάμο (Scener ur ett äktenskap, 1973)
Πρωταγωνιστούν:
 Λιβ Ούλμαν, Έρλαντ Γιόζεφσον, Μπίμπι Άντερσον

Η Μαριάνε και ο Γιόχαν δίνουν την εντύπωση του ιδανικού ζευγαριού. Όταν όμως ο Γιόχαν εγκαταλείπει ξαφνικά τη σύζυγό του για μια άλλη γυναίκα, αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν την αποσύνθεση του γάμου τους. Μέσα από τα αδιάκριτα, τεταμένα κοντινά πλάνα του Σβεν Νίκβιστ, ο Μπέργκμαν ιχνηλατεί το χρονικό μιας άλλοτε μαρτυρικής και άλλοτε γαλήνιας σχέση δέκα ολόκληρων χρόνων, απογυμνώνοντας κάθε συναίσθημα πόνου και αγάπης που καθορίζει εξίσου την κοινή ζωή ενός ζευγαριού. Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.