Βίντεο: Η διαχρονική αλληγορία του «Invasion of the Body Snatchers» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:40
15/2

Βίντεο: Η διαχρονική αλληγορία του «Invasion of the Body Snatchers»

Ο Άντονι Όλιβερ Σκοτ, ο μέχρι πρότινος κριτικός των Τάιμς της Νέας Υόρκης, λέει δυο λόγια για το αρχετυπικό φιλμ του Ντον Σίγκελ που φωτογραφίζει την φοβική δεκαετία του '50 και εξακολουθεί, περισσότερο από ποτέ να αφορά την ανθρώπινη κοινωνικοπολιτική εξέλιξη.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η ιστορία των εξωγήινων εισβολέων που καταλαμβάνουν ανθρώπινα σώματα μετατρέποντάς μας σε φαινομενικά πανομοιότυπους με πριν ανθρώπους μα στην ουσία άψυχα ανθρωποειδή, είναι μια ιδέα που έχει διερευνηθεί αρκετά στο σινεμά. Μόνο η ταινία του Ντον Σίγκελ έχει τρία άτυπα ριμέικ, ένα του Φίλιπ Κάουφμαν (1978), ένα του Έιμπελ Φεράρα (1993) κι ένα του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ με την Νικόλ Κίντμαν και τον Ντάνιελ Κρεγκ (2007).

Υπάρχει φαίνεται κάτι στην ιδέα του επιβεβλημένου κονφορμισμού, της ομογενοποίησης της συμπεριφοράς, της αποσεξουαλικοποίησης και του πολιτικού ελέγχου (η θέα ανθρώπων εμμονικά σκυμμένων πάνω από κινητά τηλέφωνα δεν μοιάζει παρόμοια;), που γοητεύει τους δημιουργούς αλλά και το κοινό που έχει διαχρονικά ενδιαφερθεί για την ιστορία.

Ο πάντα ενδιαφέρων Σκοτ, σε λιγότερο από τρία λεπτά, δίνει μια εποπτική ερμηνεία του κλασικού πρώτου φιλμ του μεγάλου περιθωριακού του αμερικανικού σινεμά, Ντον Σίγκελ