Τζέιμς Χόρνερ: Τα 15 καλύτερα σάουντρακ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:53
22/6

Τζέιμς Χόρνερ: Τα 15 καλύτερα σάουντρακ

Ο Τζέιμς Χόρνερ, ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες του σύγχρονου Χόλιγουντ, έχασε σαν σήμερα 22 Ιουνίου 2015 αναπάντεχα τη ζωή του. Ακολουθεί ένα μικρό αφιέρωμα σε ένα μεγάλο ταλέντο.

Από τον Πάνο Γκένα

Δυο φορές βραβευμένος με Όσκαρ και μελωδικός συνοδοιπόρος μερικών από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ο Τζέιμς Χόρνερ συνδύαζε τη μελωδική γραφή και τον όγκο της συμφωνικής με ευελιξία και συναίσθημα. Διαμόρφωσε μέσα από τις παρτιτούρες του, τη μουσική γλώσσα μερικών από τους εμπορικότερους τίτλους και κατέχει το ρεκόρ πωλήσεων για instrumental άλμπουμ («Τιτανικός»).

Από το φιλόδοξο «Star Trek II: Η Οργή του Καν» και το πρωτοποριακό «Aliens», μέχρι τον εξωτισμό του «Avatar» και τις έθνικ, οργανικές πινελιές του «Braveheart», τιμάμε την κληρονομιά του μέσα από τη σπουδαία προσωπική του έκφραση: τη μελωδία.

Το μουσικό αφιέρωμα στον Τζέιμς Χόρνερ από τη συναυλία «Hollywood in Vienna» το 2013

Γνωστός για κινηματογραφικές συνθέσεις που συνδύαζαν τον πλούσιο συμφωνικό ήχο, με λεπτές μελωδικές γραμμές, ο Χόρνερ τράβηξε αρχικά την προσοχή του Χόλιγουντ όταν υπέγραψε τη μουσική για το «Star Trek II: Η Οργή του Καν» (1982), ανανεώνοντας τον ήχο της κινηματογραφικής σειράς που είχε συστήσει ο μεγάλος Τζέρι Γκόλντσμιθ. Τέσσερα χρόνια μετά, συνέχισε την πορεία του στο «διάστημα», όταν συνεργάστηκε με τον Τζέιμς Κάμερον για το πρωτοποριακό, μιλιταριστικό σάουντρακ του «Aliens» (1986), σκορ που του χάρισε και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Η ειλικρινής εκτίμηση αυτής της συνεργασίας, παρά τις δυσκολίες στο πλαίσιο της παραγωγής, σύστησε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό δίδυμο στο παγκόσμιο κοινό. Ο Χόρνερ και ο Κάμερον εξερεύνησαν από κοινού τον κόσμο του πλανήτη Πανδώρα στο «Avatar» χρόνια μετά, αλλά η συνεργασία τους στον «Τιτανικό» έμελλε να γίνει η εμπορική, κινηματογραφική και μουσική σφραγίδα που τους όρισε. Το μουσικό μίγμα ιρλανδικής παράδοσης, κέλτικων φωνητικών και στιβαρής ορχηστρικής φόρμας, απέφερε δυο όσκαρ στον Τζέιμς Χόρνερ: πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης και καλύτερου τραγουδιού για το πασίγνωστο και δημοφιλές «My Heart Will Go On».

Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2009 στους Los Angeles Times: «Η δουλειά μου είναι να βεβαιωθώ πως σε κάθε στροφή της ταινίας υπάρχει κάτι που το κοινό μπορεί να αισθάνεται με την καρδιά του. Όταν χάνουμε ένα χαρακτήρα, όταν κάποιος κερδίζει, όταν ένας άλλος χάνει, όταν κάποιος εξαφανίζεται, ανά πάσα στιγμή, κρατώ ένα ίχνος που πρέπει να ακολουθεί την καρδιά. Αυτός είναι ο πρωταρχικός ρόλος μου».

Το έμφυτο ταλέντο του Χόρνερ, που ενέπνεε αβίαστα κινηματογραφικό δέος μέσα από τις παρτιτούρες του, σφράγισε - πέρα από τις επιτυχημένες ταινίες του Κάμερον - και το εξαιρετικό σάουντρακ του «Braveheart» σε σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον (την ίδια χρονιά είχε και το αγωνιώδες «Apollo 13»), το εμπνευσμένο «Glory» του Έντουαρντ Ζούικ και το μελωδικό «A Beautiful Mind» του Ρον Χάουαρντ.

To 2015 είχε κυκλοφορήσει το σόλο άλμπουμ «Pas de Deux», κοντσέρτο για βιολί, τσέλο και ορχήστρα, ενώ οι τελευταίες δουλειές του στον κινηματογράφο αούστηκαν μέσα από τις συνεργασίες του με τον Ζαν-Ζακ Ανό «Black Gold» (2011), με τον οποίο είχε δουλέψει και στα «Όνομα του Ρόδου», «Εχθρός προ των Πυλών», τον Αντουάν Φουκουά στα «Αριστερόχειρας» (2015) και «Και οι 7 Ήταν Υπέροχοι» (2016) και το «The 33» (2015) της Πατρίσια Ρίγκεν.

Δυστυχώς ο Τζέιμς Χόρνερ άφησε τις μπαγκέτες του άδοξα στις 22 Ιουνίου 2015. Ευτυχώς υπάρχουν 158 ταινίες που θα αποδεικνύουν ότι όταν τις κρατούσε, δημιουργούσε μαγεία.

«Star Trek II: The Wrath of Khan» (1982)

«Krull» (1983)

«Gorky Park» (1983)

«Cocoon» (1985)

«Aliens» (1986)

«Willow» (1988)

«Field of Dreams» (1989)

«Glory» (1989)

«The Rocketeer» (1991)

«Legends of the Fall» (1995)

«Braveheart» (1995)

«Apollo 13» (1995)

«Titanic» (1997)

«A Beautiful Mind» (2002)

«House of Sand and Fog» (2003)

«Avatar» (2009)