Το κινηματογραφικό σύμπαν του Κριστόφ Κισλόφσκι σε ένα βίντεο - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:33
13/3

Το κινηματογραφικό σύμπαν του Κριστόφ Κισλόφσκι σε ένα βίντεο

Κριστόφ Κισλόφσκι: ένας κόσμος απίστευτης εσωτερικότητας και ομορφιάς, μέσα σε ένα (μόλις) λεπτό.

Από τον Πάνο Γκένα

Σαν σήμερα 13 Μαρτίου, πριν από 22 χρόνια, πέθανε ο Κριστόφ Κισλόφσκι (1941-1996) αφήνοντας πίσω του ένα έργο που διερεύνησε σε βάθος το εύθραυστο τοπίο της ανθρώπινης ύπαρξης. Με θητεία στο ντοκιμαντέρ - σε μια περίοδο που το είδος γνώριζε μεγάλη άνθηση - ο Κισλόφσκι εξελίχθηκε κινηματογραφικά μέσα από τις «θεϊκές» εμπειρίες που μας χάρισε. Από τις ταινίες του, «Η Διπλή Ζωή της Βερόνικα», «Η Τριλογία των Χρωμάτων» και ο φιλόδοξος «Δεκάλογος», ξεχωρίζουν.

Η απαράμιλλη ουμανιστική προσέγγιση με την οποία ο δημιουργός τους διαχειριζόταν ζητήματα ηθικής σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και το χαρακτηριστικό κινηματογραφικό συντακτικό του, εξέφρασαν μοναδικά την ιδιαίτερη καλλιτεχνική γλώσσα του Κισλόφσκι, μετατρέποντας ιστορίες για πάθη, φόνους και λοιπά «αμαρτήματα», σε κινηματογραφικές παραβολές.

Ο καθολικός Κισλόφσκι έλιωσε τις βεβαιότητες των απαγορεύσεων στη ρευστότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και τα πάσης φύσεως βιβλικά «ου...» εξαφανίστηκαν σε στιγμές καθημερινής κατάνυξης. Σταγόνες μαύρου χιούμορ, πολλή μοναξιά κι ένα μονίμα ανοιχτό παράθυρο προς κάτι άγνωστο, σε ένα μοναδικό φιλμικό έργο ζωής.

Δείτε το παρακάτω βίντεο του Museum of the Moving Image της Νέας Υόρκης που φιλοξένησε μία πλήρη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Κισλόφσκι.