Βίντεο: Πόσο ακριβή είναι τελικά τα χολιγουντιανά δικαστικά δράματα; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:26
20/5

Βίντεο: Πόσο ακριβή είναι τελικά τα χολιγουντιανά δικαστικά δράματα;

«Όχι και πολύ», απαντά μια δικηγόρος για λογαριασμό του Vanity Fair, σ' ένα βίντεο που βάζει στη θέση τους, πραγματολογικά πάντα, ακόμα και τους «Δώδεκα Ενόρκους».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η απόσταση πραγματικότητας και μυθοπλασίας είναι μερικές φορές συντριπτική για την δεύτερη. Λόγω ποιητικής αδείας και, ακόμα περισσότερο, λόγω της ευρύτερης σημασίας που μπορεί να κατακτηθεί λόγω αυτής της αδείας, συγχωρούμε. Ωστόσο, η πραγματολογική αντιπαράθεση του τί συμβαίνει σε ταινίες όπως ο «Σκοτεινός Ιππότης» (ελαφρυντικό η πρώτη ύλη του, πάντως), «Το Ξαδερφάκι μου ο Βίνι», «Απόδειξη Ενοχής» και «Δικηγόρος Σκοτεινών Υποθέσεων», είναι καταστροφική. Κατά το κοινώς λεγόμενο οι δημιουργοί κάνουν ότι τους βολεύει χωρίς πολλή περίσκεψη αληθοφάνειας.

Ενδιαφέρον, θα ήταν να καταπιανόταν και με καλύτερα έργα, όπως η «Ανατομία ενός Εγκλήματος», η «Ετυμηγορία» ή το «Αθώος Μέχρι Αποδείξεως του Εναντίου» ή και με τα περσινά «Σκοτεινά Νερά» και το «Αγώνας για Δικαιοσύνη», που διαφήμισαν και την πραγματική ιστορία στην οποία βασίστηκαν. Αν πάντως κρίνουμε και από τους «Δώδεκα Ενόρκους» (που δεν γλίτωσαν), η αδέκαστη δικηγόρος μας θα τα τακτοποιούσε κι αυτά.