19 trivia για τα 19 χρόνια από την πρεμιέρα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:34
19/12

19 trivia για τα 19 χρόνια από την πρεμιέρα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού» έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου 2001 ξεκινώντας ένα μαγικό κινηματογραφικό ταξίδι. 

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Αν μία γενιά μεγάλωσε με «Star Wars» το σίγουρο είναι πως η επόμενη μεγάλωσε με «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Το έργο ζωής του Πίτερ Τζάκσον πήρε από το χέρι μικρούς και μεγάλους θαυμαστές του Τόλκιν - αλλά και ανθρώπους που δεν είχαν ξανακούσει το όνομά του - και 19 χρόνια μετά εξακολουθεί να γοητεύει. 

Σαν σήμερα, 19 Δεκεμβρίου, η «Συντροφιά των Δαχτυλιδιών» ξεπήδησε από τις σελίδες των βιβλίων, έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες και έγινε η κινηματογραφική μας παρέα. Με αφορμή την επέτειο θυμόμαστε 19 μικρά trivia για τις περιπέτειες της Μέσης Γης.

1. Ο Πίτερ Τζάκσον, ψάχνοντας για χρηματοδότηση, παρουσίασε το project του σε μορφή δυο ταινιών αν και το θεωρούσε υπεραισιόδοξο σχέδιο. Όσοι ενδιαφέρθηκαν του ζήτησαν να το μικρύνει σε μία ταινία, εκτός από τη New Line που του έδωσε το πράσινο φως μόνο σε περίπτωση που έφτιαχνε τριλογία.

2. Ο Κρίστοφερ Λι είχε γνωρίσει προσωπικά τον Τόλκιν και σύμφωνα με όσα έλεγε, ο συγγραφέας του είχε πει πως μια μέρα θα ήταν ιδανικός Γκάνταλφ. Ο ρόλος τελικά που του δόθηκε ήταν του Σάρουμαν, αλλά και ο ίδιος ήταν σύμφωνος πως η επιλογή του Ίαν ΜακΚέλεν ήταν ιδανικότερη.

3. Και στα τρία φιλμ, ο Πίτερ Τζάκσον εμφανίζεται ως κομπάρσος σε μία σκηνή. 

4. Ο Σον Μπιν δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τα ύψη και ειδικά με τα ελικόπτερα, έτσι για μια συγκεκριμένη σκηνή προτίμησε να περπατήσει για δυο ώρες σε μια ορεινή τοποθεσία από το να οδηγηθεί εκεί με ελικόπτερο, μαζί με το υπόλοιπο συνεργείο.

5. Ο Τζάκσον έδωσε από ένα δαχτυλίδι που χρησιμοποιήθηκε στην τριλογία στον Ελάιτζα Γουντ και τον Άντι Σέρκις. Για αρκετό καιρό οι δυο τους νόμιζαν πως είχαν το μοναδικό. 

6. Ο Τζον Ρις Ντέιβις που υποδύθηκε τον νάνο Γκίμλι έχει ύψος 1.85 και σε πολλά γενικά πλάνα χρειάστηκε αντικαταστάτης.

7. Ο Βίγκο Μόρτενσεν επέμενε να μην χρησιμοποιηθεί stunt για τις επικίνδυνες σκηνές του, ενώ ζήτησε και αληθινό μεταλλικό ξίφος, σε αντίθεση με ρέπλικες που χρησιμοποιήθηκαν για περισσότερη ασφάλεια. 

8. Ο Τζάκσον φοβόταν πως κάποιες σκηνές θα έπρεπε να ξαναγυριστούν λόγω του ότι οι ήρωες του καπνίζουν πολύ για τα δεδομένα των σύγχρονων παραγωγών, αλλά τελικά καμία ένσταση δεν έγινε από τη New Line για το θέμα αυτό. 

9. Ο ρόλος του Άραγκορν είχε προταθεί αρχικά στους Ντάνιελ Ντέι Λιουις και Νίκολας Κέιτζ.

10. Για τον ρόλο του Έλροντ είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον ο Ντέιβιντ Μπόουι, αλλά ο Τζάκσον δεν ήθελε κάποιον star τέτοιου βεληνεκούς για τον συγκεκριμένο ρόλο. 

11. Ένας χρόνος περίπου χρειάστηκε για την τελειοποίηση του σχεδιασμόυ των ποδιών που θα είχαν τα Χομπιτ. Παράχθηκαν περίπου 550 μέτρα υλικού και για κάθε ζευγάρι απαιτούνταν περίπου 1,5 ώρα για να περαστεί στους ηθοποιούς.

12. Η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλινγκτον, άλλαξε επίσημα το όνομά της σε Μέση Γη στην πρεμιέρα της ταινίας.

13. Μέλη του στρατού της Νέας Ζηλανδίας θα χρησιμοποιούνταν ως κομπάρσοι στις πολεμικές σκηνές, κάτι που τελικά δεν έγινε καθώς χρειάστηκαν ως ειρηνευτική αποστολή στο Ανατολικό Τιμόρ.

14. Η διάρκεια του πρώτου cut της ταινίας ήταν 4,5 ώρες.

15. Η Λιβ Τάιλερ αυτομαχαιρώθηκε κατά λάθος στα γυρίσματα μιας σκηνής, η οποία και προστέθηκε στο making-of της ταινίας. 

16. Ο ρόλος του Μπόρομιρ είχε προταθεί στον Λίαμ Νίσον, αλλά εκείνος τον απέρριψε.

17. Ο Ορλάντο Μπλουμ πήρε το ρόλο του Λέγκολας, δυο μέρες πριν τελειώσει τη σχολή υποκριτικής.

18. Η ενδυματολόγος Ντζίλα Ντίκσον είχε υπό την εποπτεία της 40 μοδίστρες για να ολοκληρώσουν τα 19.000 κοστούμια της ταινίας.

19. Οι τρεις ταινίες του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» γυρίστηκαν μαζί και το γύρισμα κράτησε 274 μέρες σε μία περίοδο 16 μηνών. Τον ίδιο ακριβώς χρόνο είχαν διαρκέσει τα γυρίσματα της ταινίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Αποκάλυψη Τώρα!» (1979).