«Μανιφέστο»: 7 άνθρωποι των τεχνών για τα 13 πρόσωπα της Μπλάνσετ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:59
24/11

«Μανιφέστο»: 7 άνθρωποι των τεχνών για τα 13 πρόσωπα της Μπλάνσετ

Διακεκριμένες προσωπικότητες των Τεχνών, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί πλαισιώνουν με τις γνώσεις τους τις προβολές της ταινίας «Μανιφέστο» στον κινηματογράφο Δαναό και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Μία ταινία - φόρος τιμής στις πιο ενθουσιώδεις καλλιτεχνικές δηλώσεις του 20ου αιώνα. Η Κέιτ Μπλάνσετ, μία από τις καλύτερες ηθοποιούς του παγκόσμιου κινηματογράφου και του θεάτρου και ο Γιούλιαν Ρόζενφελντ, ένας από τους κυριότερους σύγχρονους δημιουργούς με παρουσία στο Museum of Modern Art (MoMA) της Νέας Υόρκης και τη Saatchi Gallery του Λονδίνου, συμπράττουν σε έναν κινηματογραφικό διάλογο που εμπνέεται από τα μεγάλα καλλιτεχνικά μανιφέστα. Από τους φουτουριστές και τους ντανταϊστές, στην Pop Art, τον Λαρς Φον Τρίερ και τον Τζιμ Τζάρμους, μία διερεύνηση στις επιδόσεις και τις πολιτικές επιπτώσεις αυτών των διακηρύξεων. 

Η Κέιτ Μπλάνσετ όχι σε έναν, αλλά σε 13 ρόλους, ερμηνεύει τα μεγάλα καλλιτεχνικά μανιφέστα: Φουτουρισμός, Ντανταϊσμός, Fluxus, Καταστασιασμός, Δόγμα 95 και άλλες αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές διακηρύξεις, συνθέτοντας ένα μανιφέστο των μανιφέστων. Η βραβευμένη Αυστραλή ηθοποιός ενσαρκώνει μοναδικά 13 διαφορετικούς χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων μία δασκάλα, μία παρουσιάστρια, μία εργάτρια, έναν άστεγο και μία ναρκομανή αναζητώντας τον ρόλο του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία. 

Η ταινία Μανιφέστο με την μορφή / μοντάζ που θα προβληθεί στην Ελλάδα από τη Danaos Films, έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2017 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Σάντανς. Ο Γιούλιαν Ρόζεφελντ γύρισε τα 13 διαφορετικά βίντεο, διάρκειας 60’ το καθένα με την Κέιτ Μπλάνσετ το 2015 και έως τον Ιανουάριο του 2017 τα κλιπ, όπου είχαν παρουσιαστεί είχαν τη μορφή της βίντεο – εγκατάστασης.  

H ταινία Μανιφέστο του Γιόλιαν Ρόζεφελντ, με την Κέιτ Μπλάνσετ, δεν είναι μία συνηθισμένη κινηματογραφική ταινία, αλλά αποτελεί από μόνη της ένα πολυδιάστατο έργο Τέχνης, ένα Μανιφέστο πάνω στις Τέχνες και τον ρόλο του καλλιτέχνη σήμερα. Γι’αυτό τον λόγο, η Danaos Films, προσκάλεσε διακεκριμένες προσωπικότητες των Τεχνών, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς να πλαισιώσουν με τις γνώσεις τους τις προβολές των 20:15 στον Δαναό (κάθε μέρα από 30/11 έως 6/12) και των 21:30 στη Στέγη το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου.



Συγκεκριμένα, τις προβολές προλογίζουν:

Στον κινηματογράφο Δαναό
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 20:15: Θανάσης Λάλας 
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 20:15: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Σάββατο και Κυριακή 2 & 3 Δεκεμβρίου, 20:15: Αθανασία Κανελλοπούλου, η εισαγωγή της περιλαμβάνει Μανιφέστο - Περφόρμανς, μια προσωπική ματιά πάνω στην άκρατη ελευθερία της έκφρασης.
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 20:15: Μαρία Καλλιμάνη
Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 20:15: Νικόλαος Σούλης
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 20:15: Μαρία Κομνηνού

Στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 21:30: Χρήστος Μήτσης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ (με σειρά συμμετοχής)

Θανάσης Λάλας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα 19 του δημιούργησε το πρώτο του προσωπικό περιοδικό με τον τίτλο «Περιοδικό». Στην ηλικία των 23 γνώρισε τυχαία τον Άντι Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση άλλαξε την πορεία της ζωής του. Ξεκίνησε να παίρνει συνεντεύξεις και να επιδιώκει συναντήσεις με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και λόγιους. Υπήρξε Διευθυντής και Αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ελληνικής εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», δημιούργησε τα ένθετα «Το Άλλο Βήμα», «Βήμα Donna» και «ΒΗΜΑgazino» καθώς και το best seller περιοδικό για νέους «FREE» καθώς και το free press περιοδικό «FAQ». Τώρα διευθύνει το περιοδικό Portrait Documentaries. Το 2003 του απενεμήθη το Βραβείο Δημοσιογραφίας «Αλέκος Λιδωρίκης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιβραβεύοντας το ήθος, την συμβολή του καθώς και την καινοτομία που εισήγαγε στο δημοσιογραφικό επιτήδευμα. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνα, έχει αφοσιωθεί στην ζωγραφική και την γλυπτική. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε διάφορες εκθέσεις. Έχει κάνει τρείς ατομικές εκθέσεις (2003, 2006 και 2010) που όρισαν την καριέρα του και την εικαστική του πορεία και ματιά. 

Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στο Πανρωσικό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας (V.G.I.K). Έχει σκηνοθετήσει για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ντοκιμαντέρ, σειρές, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, ενώ δουλειές του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2000 διδάσκει Υποκριτική στον Κινηματογράφο σε Δραματικές Σχολές μεταξύ των οποίων και η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε. Από το 2004 μέχρι το 2007 διετέλεσε διδάσκων καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, ενώ από το 2009 έως το 2015, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, στο Τμήμα Κινηματογράφου. Από το 2016 εργάζεται ως σκηνοθέτης στην ΕΡΤ.

Αθανασία Κανελλοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979.‘Εχει σπουδάσει με υποτροφία χορό στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη και Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμό. Για 17 συνεχή έτη έζησε στο εξωτερικό όπου συνεργάστηκε με πολλές ομάδες, όπως το Χοροθέατρο Wuppertal Pina Bausch ( guestdancer), Les Ballets C de la B, Jasmin Vardimon Company, Cocoondance, Alexandra Waierstall κ.α. Από το 2007 έχει χορογραφήσει συνολικά 17 έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική. Η χορογραφική της μέχρι τώρα έρευνα έχει επηρεαστεί από την εξέλιξη των ιδεών γύρω από τη γυναικεία ταυτότητα και φύση . Έχει προσκληθεί ως χορογράφος από την ομάδα Σύγχρονου Χορού της Μάλτας (ZfinMaltaDanceEnsemble), την Πειραματική Ακαδημία του Σάλζμπουργκ (SEAD), την ομάδα της Jasmin Vardimon (JV2), το Κέντρο Σύγχρονου Χορού στο Κάιρο, την Ακαδημία Τεχνών της Ισλανδίας, την ομάδα Σύγχρονου Χορού της Παλαιστίνης (Sareyyet Ramallah) κ.α. Παραδίδει σεμινάρια τεχνικής και χορογραφίας σε Ακαδημίες Χορού ανά τον κόσμο (Πειραματική Ακαδημία Salzburg –SEAD, Cairo Contemporary Dance Centre, Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης ( ΚΣΟΤ), Dance Studies University of Malta, Iceland Academy of Arts, Garage 29 Brussels, Dock 11, Βερολίνο, Dance Cultural Centre Athens, Mimar Sinan Fine Arts University,Istanbul. ) Σήμερα, εργάζεται ως ανεξάρτητη χορογράφος, παιδαγωγός και περφόρμερ. 

Χρήστος Μήτσης

Γεννήθηκε στον Περισσό και αποφοίτησε από την οδοντιατρική χωρίς να εξασκήσει το επάγγελμα ποτέ. Από συντάκτης της «Οθόνης» στη Θεσσαλονίκη, έγινε αρχισυντάκτης (1989-97) και κατόπιν διευθυντής (1997-2007) του περιοδικού «Σινεμά» και των «Νυχτών Πρεμιέρας»  (1998-2007). Από το 2007 είναι κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό Αθηνόραμα.
 
Μαρία Καλλιμάνη

Γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια φοίτησε στην Ανώτατη Δραματική Σχολή του θεατρικού οργανισμού «Μορφές» του θεάτρου Εμπρός. Έχει συμμετάσχει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και σε τηλεοπτικές σειρές. Στο θέατρο εργάζεται εδώ και είκοσι ένα χρόνια, έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες στην ελεύθερη σκηνή, στο Εθνικό θέατρο, καθώς και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το 2015 απέσπασε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου από την Ακαδημία Κινηματογράφου για την ερμηνεία της στην ταινία «το Σπίτι» του Α. Καρανικόλα, και έχει υπάρξει υποψήφια Α’ γυναικείου ρόλου από την Ακαδημία Κινηματογράφου για τις ταινίες «Μαχαιροβγάλτης» του Γ. Οικονομίδη και «Νοτιάς» του Τ. Μπουλμέτη.

Νικόλαος Σούλης

Είναι αρχιτέκτων, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.  Από το 2010 είναι μέλος της ομάδας του αρχιτεκτονικού περιοδικού ΔΟΜΕΣ, στο οποίο έχει διατελέσει επιμελητής και στη συνέχεια διευθυντής έκδοσής του. Διατηρεί γραφείο στην Αθήνα. Μαζί με τους συνεργάτες του έχει λάβει διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει επιμεληθεί αρχιτεκτονικές εκθέσεις και συγγράμματα.

Μαρία Κομνηνού

Πτυχιούχος στην Ψυχολογία, Κοινωνιολογία και στα Οικονομικά και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας (1984).  Eιδικός επιστήμων και αργότερα λέκτωρ στο Τμήμα ΠΕΔΔ του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1991).  Eπίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα ΕΜΜΕ (1991) και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ίδιο Τμήμα (1997).  Eκλεγμένη εκπρόσωπος του Τμήματος στη σύγκλητο του Π.Α. (1998-1999). Mέλος της Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και υπεύθυνη για τον προγραμματισμό του Ιδρύματος. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για την οργάνωση του Διεθνούς Ετήσιου Συνεδρίου της FIAF (Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων, Αθήνα, 1991). Yπεύθυνη για την Ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο ARCHIMEDIA (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την κατάρτιση στην προώθηση της φιλμικής κληρονομιάς).  Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ACE (Ένωση Ευρωπαϊκών Κιν/κών Αρχείων). Έχει πάρει μέρος σε πολλά Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια τόσο στον τομέα της Πολιτικής Επιστήμης της Επικοινωνίας, της Ιστορίας και της Θεωρίας του Κινηματογράφου αλλά και τη διαχείριση της κινηματογραφικής κληρονομιάς.