Scorsese Week: Ταξίδι στην «Αιώνια Πόλη» ενός 11χρονου Σκορσέζε - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:01
21/11

Scorsese Week: Ταξίδι στην «Αιώνια Πόλη» ενός 11χρονου Σκορσέζε

Τα πρώτα βήματα μιας ιδιοφυίας!

Η «Αιώνια πόλη». Αυτός ήταν ο τίτλος της πρώτης ταινίας που οραματίστηκε ως παιδί ο Μάρτιν Σκορσέζε και σκίτσαρε στο χαρτί στα πρώτα του storyboards για ένα «ρωμαϊκό έπος» που είχε συλλάβει η οργιάζουσα φαντασία του. Τα χρόνια πέρασαν και ο 11χρονος Μάρτιν μπορεί να μην έκανε ποτέ το έπος για τους Ρωμαίους που είχε σκαρφιστεί, έγινε όμως ένας από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σινεμά και υλοποίησε ορισμένα από τα έπη που είχε στο μυαλό του ως ενήλικας.

Τα σκίτσα για την «Αιώνια πόλη», τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Μάικλ Χένρι Γουίλσον «Scorsese on Scorsese», που φιλοξενεί μεταξύ άλλων μια σειρά συνεντεύξεων του σκηνοθέτη, και συνιστούν μια πρώτη παιχνιδιάρικη ματιά στο σύμπαν μιας υπό διαμόρφωση κινηματογραφικής ιδιοφυΐας.

Στις γειτονιές της Μικρής Ιταλίας στη Νέα Υόρκη όπου μεγάλωσε, ο Σκορσέζε αγάπησε τις λατινογενείς καταβολές του, μεγάλωσε χωρίς να είναι σίγουρος αν ήθελε να γίνει ιερέας ή γκάνγκστερ, και σίγουρα ανέπτυξε μεγάλο ενθουσιασμό για το μεγαλείο των αρχαίων αυτοκρατοριών, τις ιστορίες της ακμής και της παρακμής τους. Ετσι, επηρεασμένος και από τα τεχνικολόρ έπη του Σεσίλ Μπ. ΝτεΜίλ, κάθισε και ζωγράφισε με έμφαση στη λεπτομέρεια μια πολύ ζωντανή αναπαράσταση του φιλμ που ήθελε να σκηνοθετήσει, «μια φανταστική ιστορία της βασιλείας στην Αρχαία Ρώμη», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε το δημιούργημά του. Παθιασμένος με τον κινηματογράφο, ο μικρός Μάρτιν ήθελε τέσσερις μεγάλους πρωταγωνιστές για την ταινία του, που δεν ήταν άλλοι από τον Μάρλον Μπράντο, τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, τη Βιρτζίνια Μάγιο και τον Αλεκ Γκίνες, αστέρες τους οποίους λάτρευε στο σελιλόιντ καθώς μεγάλωνε.

Αυτό όμως που κάνει περισσότερο εντύπωση είναι ότι βάζοντας την υπογραφή του, είχε φροντίσει να τονίσει το «σε παραγωγή και σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε», περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο. Οπως οφείλει, δηλαδή, κάθε φιλόδοξος δημιουργός.

Δεκαετίες μετά τους «Κακόφημους δρόμους», το γκανγκστερικό δράμα που έβαλε τις βάσεις για την εξέλιξη της μετέπειτα καριέρας του, ο Σκορσέζε έχει αφήσει πίσω του εκείνα τα storyboards, όχι όμως και τον παιδικό του ενθουσιασμό για το σινεμά, όπως μπορεί κανείς να διακρίνει στο τρισδιάστατο πόνημά του «Hugo», που συνδέει περίτεχνα τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στον κινηματογράφο με τα πρωτόλεια φιλμ του Ζορζ Μελιές και την ασίγαστη αγάπη για το θέαμα της μεγάλης οθόνης. Οσο για την τέχνη των storyboards, ο σκηνοθέτης έδινε πάντα μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη διαδικασία, τονίζοντας πως είναι «ο τρόπος να οπτικοποιήσεις όλη την ταινία εκ των προτέρων». 

Ποιος ξέρει, λέτε να υπάρχει ακόμη χώρος στα μελλοντικά του σχέδια για την πραγματοποίηση της «Αιώνιας πόλης» των παιδικών κινηματογραφικών του ονείρων;

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΚΟΡΣΕΖΕ

Κυριακή 17/11: «Το σινεμά ήταν η μοναδική διέξοδος»: Ο Μάρτιν Σκορσέζε εξομολογείται αποκλειστικά στο cinemagazine

Δευτέρα 18/11: Μουσική, ανθρώπινες ιστορίες και 7η Τέχνη στα ντοκιμαντέρ του Μάρτι

Τρίτη 19/11: Scorsese Week: Η φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε (#16 - #25)

Τετάρτη 20/11: Scorsese Week: Η φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε (#06 - #15)

Πέμπτη 21/11: Scorsese Week: Η φιλμογραφία του Μάρτιν Σκορσέζε (#01 - #05)

Ως ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν σκηνοθέτη - δάσκαλο και με αφορμή την επίσημη κυκλοφορία της νέας του ταινίας «Ο Ιρλανδός» (διαβάστε τη γνώμη μας εδώ), το cinemagazine.gr αφιερώνει όλη την εβδομάδα (17-23/11) στο έργο του μεγάλου Μάρτιν Σκορσέζε. Μείνετε συντονισμένοι!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Scorsese Week: Ταξίδι στην «Αιώνια Πόλη» ενός 11χρονου Σκορσέζε
  • Scorsese Week: Ταξίδι στην «Αιώνια Πόλη» ενός 11χρονου Σκορσέζε
  • Scorsese Week: Ταξίδι στην «Αιώνια Πόλη» ενός 11χρονου Σκορσέζε
  • Scorsese Week: Ταξίδι στην «Αιώνια Πόλη» ενός 11χρονου Σκορσέζε