Μαθήματα απλότητας: Μια εξομολογητική συνέντευξη με τον Παντελή Βούλγαρη - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:55
2/4

Μαθήματα απλότητας: Μια εξομολογητική συνέντευξη με τον Παντελή Βούλγαρη

Το cinemagazine συνάντησε τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη το 2017  στο σπίτι του για μια συζήτηση η οποία ξεκίνησε με αφορμή την ταινία του «Τελευταίο Σημείωμα» και απλώθηκε σε πανέμορφα στιγμιότυπα της ζωής και της καριέρας του.

Συνέντευξη στον Λουκά Κατσίκα

Μια συνάντηση με τον Παντελή Βούλγαρη δεν είναι μια απλή συνάντηση. Είναι ένα προνόμιο, έστω κι αν με τη σεμνότητα και τη φιλική διάθεση που τον διακρίνει, ο σκηνοθέτης του «Τελευταίου Σημειώματος» ουδέποτε θα επιθυμούσε να εμπνεύσει τέτοιες υπερθετικές λέξεις. Κι όμως, καθώς στεκόμουν απέναντί του και τον άκουγα να διηγείται ιστορίες, με μια σπιρτάδα μόνιμη στο βλέμμα, ένα αναμμένο τσιγάρο διαρκώς τοποθετημένο ανάμεσα στα δάχτυλά του και μια αμεσότητα που σπάνια συναντά κανείς σε βετεράνο δημιουργό του δικού του μεγέθους, αισθανόμουν τυχερός. Αφαιρέθηκα, μάλιστα, τόσο πολύ και κατέληξα να τον ρωτάω τόσα πράγματα ώστε η αρχική διάρκεια του βίντεο που τραβήξαμε, για τις ανάγκες αυτής της συνέντευξης, έφτασε τα 40 λεπτά.

Δεν θα μπορούσε να γίνει, ωστόσο, διαφορετικά. Η συνάντηση κανονίστηκε για ένα πρωινό Δευτέρας, όλως τυχαίως λίγες μόλις μέρες αφότου ο σκηνοθέτης γιόρτασε τα 78α γενέθλιά του, και την πόρτα της φιλόξενης οικίας Βούλγαρη μας άνοιξε η ευγενέστατη Ιωάννα Καρυστιάνη, η οποία έτρεξε αμέσως μετά να προσφέρει καφέ και γλυκίσματα στους συνεργάτες μου και σε μένα. Πριν ακόμη η κάμερα αρχίσει να καταγράφει, με τον Παντελή Βούλγαρη συζητούσαμε ήδη για τα 45 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από το «Προξενιό της Άννας»- την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, για τις οικονομικές περιπέτειες στις οποίες τον οδήγησαν ο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και οι «Νύφες», για τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό του πριν το ξημέρωμα, όταν κατά παράδοση ξυπνάει.  

Το υλικό που προέκυψε από την συνέντευξή μας δεν θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα μόνο βίντεο, συνεπώς τα αποσπάσματα που θα παρακολουθήσετε είναι μια (δύσκολη) επιλογή από μια κουβέντα 40 λεπτών στην οποία παρελαύνουν διηγήσεις όχι μόνο για το «Τελευταίο Σημείωμα», αλλά και για τη «Μικρά Αγγλία», το «Ακροπόλ» και άλλες ταινίες του σκηνοθέτη, πριν καταλήξουν αναπάντεχα σε μια πραγματικά συγκινητική ιστορία για τον αείμνηστο Σταύρο Παράβα.

Να ευχαριστήσω θερμά τη Γεύη Δημητρακοπούλου και τον Μπάμπη Πετρίδη που ανέλαβαν την εικονοληψία και το μοντάζ του βίντεο και φυσικά το ζεύγος Βούλγαρη-Καρυστιάνη για τη φιλοξενία και τη συντροφιά.