«Thriller» του Μάικλ Τζάκσον: 10 άγνωστα trivia - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:41
25/6

«Thriller» του Μάικλ Τζάκσον: 10 άγνωστα trivia

Ήταν 25 Ιουνίου του 2009, όταν η είδηση για τον αιφνίδιο θάνατο του Μάικλ Τζάκσον κυριάρχησε στα Μέσα παγκοσμίως. Εννιά χρόνια μετά ο θρύλος του παραμένει ακόμη ζωντανός.

Από την Άντυ Δημοπούλου

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της καριέρας του τον ονόμασαν «Βασιλιά της Ποπ». Αναμφισβήτητα και παρά τα σχόλια που προκαλούσε συχνά για την προσωπική του ζωή και τις αισθητικές του επεμβάσεις ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που γνώρισε ποτέ η ποπ μουσική διεθνώς. Αιχμή του δόρατος αυτής της πολυετούς και χρυσής καριέρας του ήταν η επιτυχία που σημείωσε το τραγούδι αλλά και το βίντεο κλιπ του «Thriller».

Το βίντεο σε σκηνοθεσία Τζον Λάντις άνοιξε νέους δρόμους στη σκηνοθεσία και ολόκληρη τη φιλοσοφία των μουσικών κλιπ. Ήταν ο δούρειος ίππος μέσω του οποίου κατάφεραν να τύχουν προβολής στο ΜTV για πρώτη φορά Αφροαμερικανοί μουσικοί. Εννιά χρόνια μετά το θάνατο του «Βασιλιά της Ποπ», και τριάντα έξι χρόνια από την κυκλοφορία του, το cinemagazine.gr πατά play στο εμβληματικό «Thriller».

01. Ο τίτλος του τραγουδιού δεν ήταν πάντα « Thriller».

Δημιουργός και εμπνευστής του τραγουδιού ήταν ο Ροντ Τέμπλετον. Όταν ο παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς έλαβε ένα τραγούδι με τίτλο «Starlight» για τον έκτο δίσκο του Μάικλ Τζάκσον, αν και ενθουσιάστηκε με το τραγούδι ζήτησε απ'τον Τέμπλετον να βρει έναν πιο «πιασάρικο» τίτλο. Ο Τέμπλετον έγραψε περισσότερους από 200 τίτλους και τελικά ο παραγωγός επέλεξε τον τίτλο «Thriller», λέγοντας ότι μόνο αυτόν μπορούσε φανταστεί στα τσαρτ του Billboard. Του άρεσε μάλιστα τόσο πολύ η ιδέα που για τον ίδιο λόγο επέλεξε τον ίδιο τίτλο για ολόκληρο το άλμπουμ.

02. Τα φωνητικά που ακούγονται στο τραγούδι έχουν ηχογραφηθεί σε ...ντουζιέρα!

Η ηχογράφηση του άλμπουμ έγιναν σε κάποια στούντιο στην Σάντα Μόνικα υπό την επίβλεψη του παραγωγού Κουίνσι Τζόουνς. Οι ηχολήπτες είχαν καταλάβει κάθε γωνιά του και εργάζονταν νυχθημερόν. Ο Μπρους Σουέντιεν, ένας ηχολήπτης που εργάστηκε για το συγκεκριμένο άλμπουμ το 1982, μαρτυρά ότι μερικοί τραγουδιστές που έκαναν τα φωνητικά στο Thriller έγραψαν τα μέρη τους όταν βρίσκονταν στο μπάνιο για να εκμεταλλευτούν την ιδιαίτερη ακουστική του χώρου.

03. Ο ίδιος ο Μάικλ Τζάκσον ήθελε τον Λάντις να σκηνοθετήσει το βίντεο του «Thriller», όταν είδε την ταινία του «Ένας Αμερικανός λυκάνθρωπος στο Λονδίνο».

Ο Μάικλ Τζάκσον ενθουσιάστηκε όταν είδε την ταινία «Ένας Αμερικανός λυκάνθρωπος στο Λονδίνο». Στο ντοκιμαντέρ για τα γυρίσματα του «Thriller» λέει ότι όταν την είδε, πείστηκε ότι ο Λάντις ήταν εκείνος που θα ήθελε να σκηνοθετήσει ένα μικρού μήκους φιλμ για το «Thriller» του. Εκτός από τον ίδιο τον σκηνοθέτη ζήτησε και είχε στη διάθεσή του για το «Thriller» και τον θρυλικό μακιγιέρ της ταινίας Ρικ Μπέικερ. Το 1991 ο Τζάκσον συνεργάστηκε ξανά με τον Λάντις για το βίντεο κλιπ του «Black or White».

04. Ο ρόλος για το κορίτσι του Τζάκσον στο «Thriller» αρχικά είχε προσφερθεί στην Τζένιφερ Μπιλς

Η ηθοποιός και μοντέλο του Playboy Όλα Ρέι, πέτυχε σίγουρα τον ρόλο της ζωής της υποδυόμενη το κορίτσι του Τζάκσον στο βίντεο του «Thriller». Ωστόσο, η πρωταγωνίστρια του ρομαντικού Flashdance, Τζένιφερ Μπιλς ήταν εκείνη που της είχε αρχικά προσφερθεί ο ρόλος και η οποία για κάποιον -ανεξήγητο- λόγο τον απέρριψε. Η Ρέι, μετά τον θάνατο του Τζάκσον είπε ότι θα είναι πάντα ευγνώμων για εκείνη την ευκαιρία που της δόθηκε και ότι με τον Τζάκσον ήταν φίλοι για πολύ καιρό μετά την επιτυχία του «Thriller».

05. Η δημοφιλής κόκκινη αμφίεση του Τζάκσον στο βίντεο ήταν ιδέα της γυναίκας του Λάντις

Μπορεί το «Thriller» να είναι σκοτεινό και ανατριχιαστικό, αλλά η αμφίεση του Τζάκσον ήταν ίσως η χρωματική ισορροπία που χρειαζόταν για να γίνει επιτυχία. Την ιδέα για το κόκκινο κοστούμι είχε η Ντέμπορα, γυναίκα του σκηνοθέτη Λάντις, που όπως είπε σε μία συνέντευξή της αυτό που ήθελε ήταν να κάνει τον Τζάκσον να «πετάγεται έξω απ'την οθόνη». Η Ντέμπορα είχε φτιάξει δύο μόνο σακάκια για το βίντεο. Ένα από τα δύο δόθηκε σε πλειστηριασμό έναντι 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων.