Βίντεο: Πώς «ζωντανεύουν» τα animation του Χαγιάο Μιγιαζάκι; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:10
2/12

Βίντεο: Πώς «ζωντανεύουν» τα animation του Χαγιάο Μιγιαζάκι;

Ένα βίντεο - δοκίμιο αφιερωμένο στις λιγότερο εξυμνημένες πλευρές της μεγάλης τέχνης του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Σινεμά είναι αυτό που βλέπεις, αυτό που ακούς κι αυτό που αισθάνεσαι. Ακόμα περισσότερο αυτό που αισθάνεσαι όσο καλύτερα αντιλαμβάνεσαι αυτό που συμβαίνει εμπρός σου. Στο ακόλουθο βίντεο-δοκίμιο, ακόμα κι αν δεν είχες την τύχη να εκτεθείς στο σινεμά αυτού του περίτεχνου δημιουργού, θα δεις με αγάπη αναλυμένη την τεχνοτροπία του Μιγιαζάκι ειδικά στα πράγματα που δεν έχουμε εκπαιδευτεί να προσέχουμε όσο θα 'πρεπε.

Κι όμως η τέχνη του σινεμά - και δη του animation - στηρίζεται ολοκληρωτικά στο ηχητικό περιβάλλον και την εξονυχιστική λεπτομέρεια των ζωγραφισμένων κόσμων. Χάρη σε αυτά το animation παίρνει ζωή, κατοικούμενο από ανθρώπους - αλλά και την φαντασία του θεατή. «Το ανθρώπινο φόντο», λέει συγκινητικά ο Μιγιαζάκι, «δεν είναι κάτι απρόσωπο, είναι η κοινωνία. Ζωγράφισέ την με τη λεπτομέρεια που της πρέπει».

Προς τιμή των δημιουργών του βίντεο γίνεται ειδικά αναφορά σε όλα τα παραπάνω, καθώς και στους αφανείς καλλιτέχνες των ταινιών του Μιγιαζάκι (σχεδιαστές, ηχοσχεδιαστές) ενώ μνημονεύεται και η υπεροχή των αυθεντικών tracks σε σχέση με τα ντουμπλαρισμένα αμερικανικά που κάκιστα υποκύπτουν στον αυτοσχέδιο κανόνα του ότι ο θεατής δεν αισθάνεται καλά μετά από 3 λεπτά χωρίς μουσική σε μια ταινία. Να ξέραμε τι χάνουμε....