Βίντεο: Το «Oldboy» και η αναγέννηση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:38
25/9

Βίντεο: Το «Oldboy» και η αναγέννηση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας

Ένα βίντεο συνδέει την ιστορία της εκδίκησης του «Oldboy» με την «παθημάτων κάθαρσιν» της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Από τον Πάνο Γκένα

Ένα βράδυ ο Ντάε Σου (στο ρόλο ο συγκλονιστικός Τσόι Μιν-σικ) απάγεται από αγνώστους και μένει φυλακισμένος σε ένα δωμάτιο ψυχολογικού-σωματικού βασανισμού για δεκαπέντε χρόνια. Όταν ξαφνικά «αποφυλακίζεται», η εκδίκηση δεν είναι μόνο εντολή των απαγωγέων του, αλλά και προσωπικός του αυτοσκοπός. Όμως, ακόμα και τα - φαινομενικά - ασήμαντα μυστικά του παρελθόντος, θα διαγράψουν τη μελλοντική του πορεία.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για την ταινία που σύστησε τον Παρκ Τσαν-Γουκ στο ευρύ κοινό το 2003. Το «Oldboy» ξεκίνησε ως κόμικ διασκευή και κατάφερε να διατρέξει την αρχέγονη ασιατική παράδοση, τη δυτικών επιρροών σύγχρονη κουλτούρα, τα manga και φυσικά την αρχαία ελληνική τραγωδία, με έναν τρόπο που σόκαρε και δεν θα ξεχάσει κανείς από τους πρώτους θεατές του.

Μία κινηματογραφική πραγματεία πάνω στην αυτοδικία, το «Oldboy» (δεύτερο μέρος της «Tριλογίας της Εκδίκησης» του σκηνοθέτη), παρουσιάζει έναν άντρα που αρχικά φαντάζει έρμαιο της τύχης, αλλά τελικά είναι υπεύθυνος για την τιμωρία. Διαπλέκοντας οικογενειακά μυστικά, σκηνές σοκαριστικής βίας, δυτικότροπη μουσική του Τζο Γιονγκ-Γουκ, σεναριακές ανατροπές, εξαιρετικές ερμηνείες, το «Oldboy» είναι μία τραυματική κατάβαση στο χρόνο. Και μέσα από την τόλμη των σκηνών και την ύβρη των πρωταγωνιστών, προσφέρει την κάθαρση με τον πιο λυρικό τρόπο.

Το 2004 η ταινία κέρδισε στο Φεστιβάλ Καννών το Μέγα Βραβείο της επιτροπής.