Oscars 2019! Ποιες ταινίες θα μας απασχολήσουν του χρόνου; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:13
8/3

Oscars 2019! Ποιες ταινίες θα μας απασχολήσουν του χρόνου;

«If Beale Street Could Talk» του Μπάρι Τζένκινς
Ο βραβευμενος με Όσκαρ Μπάρι Τζένκινς («Moonlight») διασκευάζει το συγκλονιστικό «If Beale Street Could Talk» του Τζέιμς Μπόλντουιν και μέσα σε ένα πλαίσιο κοινωνικών αλλαγών μετά τα #OscarsSoWhite και #MeToo, επιστρέφει με τον αγώνα ενάντια στο χρόνο μίας μαύρης γυναίκας που προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του συζύγου της, ενώ είναι η ίδια έγκυος. τα φρέσκα πρόσωπα των Κίκι Λέιν, Τεγιόνα Πάρις και Στεφάν Τζέιμς («Race») ηγούνται του καστ και όλοι ανυπομονούμε για το επόμενο βήμα του σκηνοθέτη που ανέτρεψε τα πάντα στην οσκαρική κούρσα του 2017.

«Isle of Dogs» του Γουές Άντερσον
Μετά τα 4 Όσκαρ του «Grand Budapest Hotel», ο αγαπητός Γουές Άντερσον ανατρέχει σε εποχές του «Απίθανου Κου Φοξ» με το «Isle of Dogs», τη νέα stop-motion ταινία του. Το «Isle of Dogs» αφηγείται την ιστορία του Atari Kobayashi, ενός 12χρονου φύλακα που τα βάζει με τον Δήμαρχο Kobayashi. Όταν ένα εκτελεστικό διάταγμα εξορίζει τα κατοικίδια σκυλιά σε ένα τεράστιο νησί-χωματερή, ο Atari ξεκινά να βρει τον σωματοφύλακα-σκύλο του. Εκεί, με τη βοήθεια καινούργιων φίλων, ξεκινά ένα επικό ταξίδι που θα αποφασίσει την τύχη και το μέλλον της περιοχής. 

Στο καστ συναντάμε συνήθεις υπόπτους των απολαυστικών κινηματογραφικών εξορμήσεών του, αλλά και νέα ονόματα. Κρατηθείτε: Μπιλ Μάρεϊ, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Τίλντα Σουίντον, Μπομπ Μπάλαμπαν, Φ. Μάρεϊ Άμπραχαμ, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Μπράιαν Κράνστον, Γκρέτα Γκέργουικ, Φρανσις Μακ Ντόρμαντ, Λιβ Σράιμπερ, Κουνίτσι Νομούρα, Κόρτνεϊ Μπ. Βανς, Γιόκο Όνο(!) κ.α. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, κερδίζοντας την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας, και μπορείτε να διαβάσετε την άποψή μας εδώ.

«Mary, Queen of Scots» της Τζόζι Ρουρκ
Φέτος σφράγισαν με τις ερμηνείες τους δυο εξαιρετικές ταινίες και του χρόνου θα κάνουν το ίδιο! Η Σίρσα Ρόναν («Lady Bird») και η Μαργκό Ρόμπι («Εγώ, η Τόνια») που βρέθηκαν αντίπαλες για το Όσκαρ Α' Γυναικείου, είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται στην πεντάδα ερμηνείας και στα επόμενα Όσκαρ.  Η Βασίλισσα της Σκωτίας Μαρία, γνωστή και ως Μαρία Στιούαρτ, ήταν μια καθοριστική φιγούρα στην ιστορία της πατρίδας της, με μια ζωή που αργότερα ενέπνευσε λογοτέχνες και φυσικά κινηματογραφιστές να ασχοληθούν μαζί της.

Με μια ζωή γεμάτη ίντριγκες και περιπέτειες, από τα πρώτα της χρόνια, όταν συνδέθηκε με τον θρόνο της Γαλλίας, μέχρι την μετεγκατάστασή της στη Σκωτία και την κόντρα της με την Ελισάβετ της Αγγλίας, προσφέρεται ως κεντρικός ρόλος ειδικά από τη στιγμή που οι βρετανικές βασιλικές κόντρες των παλιότερων εποχών είναι πάντα ένα θέμα που απασχολεί τους θεατές. Η κόντρα των δύο γυναικών αναβιώνει σε μια παραγωγή που ετοιμάζεται από το 2012 αλλά θα κυκλοφορήσει το 2018 σε σκηνοθεσία της Τζόζι Ρουρκ με θητεία στο βρετανικό National Theatre. Η Μαργκό Ρόμπι θα υποδυθεί την Ελισάβετ, με τη Σίρσα Ρόναν να αναλαμβάνει το ρόλο της Μαρίας.

«Backseat» του Άνταμ ΜακΚέι
Ο Κρίστιαν Μπέιλ και η Έιμι Άνταμς βρίσκουν ευκαιρία για μία νέα μεταμόρφωση και ο σκηνοθέτης Άνταμ ΜακΚέι («Το Μεγάλο Σορτάρισμα») για μια light βιογραφία ενός πολιτικού που συζητήθηκε όσο λίγοι στις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα. Γνωστός για τις σωματικές αλλαγές του, ο Κρίστιαν Μπέιλ αναλαμβάνει το ρόλο του Ντικ Τσένεϊ και δείχνει όντως αγνώριστος.

Βασικό θέμα της ταινίας τα έργα και οι ημέρες του 46ου Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που έδρασε στην περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζ. ως Υπουργός Άμυνας, επιτηρώντας την επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου το 1991. Ετοιμοπόλεμος για Όσκαρ.

«Boy Erased» του Τζόελ Έτζερτον
Ένα all-star καστ έρχεται για να υποστηρίξει τη δεύτερη ταινία που σκηνοθετεί ο συμπαθής Τζόελ Έτζερτον (είχε προηγηθεί το ενδιαφέρον θρίλερ «The Gift») Οι Νικόλ Κίντμαν, Ράσελ Κρόου, Λούκας Χέτζες και Ξαβιέ Ντολάν (στο χολιγουντιανό ντεμπούτο του) συνασπίζονται για το «Boy Erased», που βασίζεται στο ομώνυμο, αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκάραρντ Κόνλεϊ και περιγράφει την προσπάθεια της θρησκόληπτης οικογένειάς του, να τον υποχρεώσει σε «επανορθωτική θεραπεία» ομοφυλοφιλίας. Προβλέπονται δυνατές συγκρούσεις και ακόμα πιο δυνατές ερμηνείες.