Oscars 2020: Τα trivia των φετινών υποψηφιοτήτων - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
15:42
14/1

Oscars 2020: Τα trivia των φετινών υποψηφιοτήτων

Αναλύσαμε τις υποψηφιότητες, ανατρέξαμε πίσω στο χρόνο και σημειώνουμε τα trivia των φετινών Όσκαρ.

Από τον Πάνο Γκένα

Διαβάστε ακόμη:
Oscars 2020: Διαβάστε αναλυτικά τις υποψηφιότητες
Oscars 2020: Εκπλήξεις κι Απουσίες στο σκωτσέζικο ντους της Ακαδημίας

- Ο «Joker» του Τοντ Φίλιπς είναι πια επισήμως η κόμικ-ταινία που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες (11) υποψηφιότητες για Όσκαρ και η πρώτη της DC που βρέθηκε στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας, κάτι που δεν είχε καταφέρει ο Νόλαν με τον «Σκοτεινό Ιππότη» (8 υποψηφιότητες).

- Δυο ταινίες από τη Νότια Κορέα γράφουν τη δική τους ιστορία στα Όσκαρ φέτος. Τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο είναι η πρώτη ταινία της Ν. Κορέας που διεκδικεί Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στα 92 χρόνια του θεσμού, ενώ το κορεάτικο ντοκιμαντέρ «In the Absence» σημείωσε πρωτιά στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

- Τα «Παράσιτα» είναι η πέμπτη ταινία με καστ ασιατικής καταγωγής που φτάνει στη μεγάλη κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, χωρίς όμως να έχει καμία υποψηφιότητα σε κατηγορίες ερμηνειών. Οι άλλες τέσσερις ταινίες ήταν τα: «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» (1987), «Τίγρης και Δράκος» (2000), «Slumdog Millionaire» (2008) και «Γράμματα από την Ίβο Τζίμα» (2006).

- Μπορεί να μην προτάθηκε τελικά για Όσκαρ Σκηνοθεσίας, αλλά η Γκρέτα Γκέργουιγκ μπορεί να υπερηφανεύεται πως μαζί με την Κάθριν Μπίγκελοου είναι οι δυο σκηνοθέτιδες που έστειλαν στη μεγάλη κατηγορία Καλύτερης Ταινίας δυο σερί δημιουργίες τους.

- Η Σίρσα για χρυσό! Η Σίρσα Ρόναν, υποψήφια φέτος για Α' Γυναικείο με τις «Μικρές Κυρίες», έφτασε τις τέσσερις οσκαρικές υποψηφιότητες και είναι μόλις η δεύτερη που το πετυχαίνει πριν κλείσει τα 25. Η πρώτη ήταν η Τζένιφερ Λόρενς (για μερικούς μήνες), ενώ αυτή που έχει πετύχει πέντε υποψηφιότητες νωρίτερα απ' όλες είναι η Κέιτ Γουίνσλετ (στην ηλικία των 31). Φέτος η Σίρσα Ρόναν συμπρωταγωνιστεί με την Κέιτ Γουίνσλετ σε δυο ταινίες: το «French Dispatch» του Γουές Άντερσον και το «Ammonite» του Φράνσις Λι.

- Αν το πολεμικό δράμα του Σαμ Μέντες «1917» κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας θα είναι η τέταρτη φορά που κερδίζει ταινία που συμμετέχει ο Κόλιν Φερθ! Οι υπόλοιπες είναι τα «Άγγλος Ασθενής», «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» και φυσικά το «Ο Λόγος του Βασιλιά» για το οποίο κέρδισε τον Α' Αντρικό.

- Μήπως η Ακαδημία τεμπέλιασε; Είναι η πρώτη φορά που τέσσερις ταινίες έχουν διψήφιο αριθμό υποψηφιοτήτων (11 ο «Joker» και από 10 σε «1917»,«Κάποτε στο Χόλιγουντ», «Ο Ιρλανδός»). Την προηγούμενη φορά που είχε παρατηρηθεί κάτι παρόμοιο ήταν το 1977 με τρεις ταινίες («Star Wars», «Julia» και «Η Κρίσιμη Καμπή») να διεκδικούν 11 Όσκαρ.

- Όλοι οι υποψήφιοι του Β' Αντρικού ρόλου είναι ηθοποιοί που έχουν ξαναπροταθεί για Όσκαρ. Απ' αυτούς μόνο ο Μπραντ Πιτ δεν έχει κερδίσει Όσκαρ ερμηνείας (μαντέψτε τι θα συμβεί φέτος) και επίσης στην ηλικία των 56 είναι ο νεότερος της πεντάδας. Να σημειώσουμε πως ο Πιτ έχει Όσκαρ ως παραγωγός του «12 Χρόνια Σκλάβος».

- Το ντοκιμαντέρ «Honeyland» των Ταμάρα Κοτέφσκα & Λιμπομίρ Στεφάνοφ είναι το πρώτο που διεκδικεί την ίδια χρονιά Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

- Η θρυλική μοντέζ Θέλμα Σκουνμέικερ, στενή συνεργάτιδα του Μάρτιν Σκορσέζε, προτάθηκε για Όσκαρ Μοντάζ με τον «Ιρλανδό» συμπληρώνοντας πια 8 υποψηφιότητες (με τρεις νίκες) όσες ακριβώς (υποψηφότητες και νίκες) έχει ο σπουδαίος Μάικλ Καν, συνεργάτης του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

- Η Νταϊάν Γουόρεν προσπαθεί χρόνια να κερδίσει Όσκαρ και ούτε φέτος πρόκειται. Με τη φετινή 11η υποψηφιότητά της για το τραγούδι «I'm Standing With You» (από την ταινία «Breakthrough») γίνεται πλέον η τραγουδοποιός με τις περισσότερες που δεν έχει κερδίσει βραβείο. Ρεκόρ που κρατούσε ούτως ή άλλως η ίδια.

- Η Σκάρλετ Γιοχάνσον και η Σίνθια Ερίβο βρέθηκαν διπλά υποψήφιες φέτος. Η Γιοχάνσον διεκδικεί Όσκαρ Α' Γυναικείου («Ιστορία Γάμου») και Β' Γυναικείου («Τζότζο»), ενώ η Ερίβο Α' Γυναικείου («Harriet») και Τραγουδιού («Stand Up» για την ίδια ταινία). Η Ερίβο φαίνεται πως ακολουθεί τα πρόσφατα παραδείγματα της Lady Gaga (υποψηφιότητα Α' Γυναικείου και Όσκαρ Τραγουδιού για το «Ένα Αστέρι Γεννιέται» το 2019) και της Μέρι Τζ. Μπλάιτζ ( υποψηφιότητα Β' Γυναικείου και Τραγουδιού για το «Mudbound: Δάκρυα στον Μισισιπή» το 2018). 

- Μόνο 11 ακόμη ηθοποιοί έχουν πετύχει διπλή υποψηφιότητα για Όσκαρ ερμηνείας την ίδια χρονιά. Η Φέι Μπέιντερ (υποψήφια Α' Γυναικείου για το «White Banners», κέρδισε Β' Γυναικείο για το «Jezebel»), η Τερέζα Ράιτ (υποψηφιότητα Α' Γυναικείου για το «The Pride of the Yankees», κέρδισε Β' Γυναικείο για το «Mrs. Miniver»), ο Μπάρι Φιτζέραλντ (διπλή υποψηφιότητα για την ταινία «Going My Way», κέρδισε το Β' Αντρικό, γεγονός που ανάγκασε την Ακαδημία να αλλάξει τους κανόνες της), η Τζέσικα Λανγκ (υποψηφιότητα Α' Γυναικείου για το «Frances», κέρδισε για το «Tootsie»), Σιγκούρνι Γουίβερ («Γορίλες στην Ομίχλη», «Εργαζόμενο Κορίτσι», καμία νίκη), ο Αλ Πατσίνο (κέρδισε Α' Αντρικό για το «Άρωμα Γυναίκας», υποψηφιότητα Β' Αντρικού για το «Οικόπεδα με Θέα»), η Έμα Τόμσον («Τα Απομεινάρια μιας Μέρας», «Εις το Όνομα του Πατρός», καμία νίκη), η Χόλι Χάντερ (κέρδισε Α' Γυναικείο για τα «Μαθήματα Πιάνου», υποψηφιότητα Β' Γυναικείου για τη «Φίρμα»), η Τζουλιάν Μουρ («Ο Παράδεισος Είναι Μακριά», «Οι Ώρες», καμία νίκη), ο Τζέιμι Φοξ (κέρδισε Α' Αντρικό για το «Ray», υποψηφιότητα Β' Αντρικού για το «Collateral»), η Κέιτ Μπλάνσετ  («Elizabeth: Η Χρυσή Εποχή», «I'm Not There», καμία νίκη).

- Η Χίλντουρ Γκουντναντότιρ είναι η δεύτερη Ισλανδή καλλιτέχνης που προτείνεται για μουσικό Όσκαρ (Πρωτότυπης Μουσικής για το «Joker») μετά τον αδικοχαμένο Γιόχαν Γιόχανσον («Η Θεωρία των Πάντων» και «Sicario»). Αξίζει να αναφέρουμε πως η Μπιορκ ήταν η πρώτη Ισλανδή μουσικός που προτάθηκε για Όσκαρ Τραγουδιού με το «I've Seen it All» από το «Χορεύοντας στο Σκοτάδι» του Λαρς φον Τρίερ. Η Γκουντναντότιρ επίσης κατέχει μία ακόμη πρωτιά, αφού είναι η μοναδική γυναίκα που έχει συνθέσει μουσική για ταινία της DC (η Marvel πρόλαβε με την Πινάρ Τόπρακ στο score του «Captain Marvel») και αν βραβευτεί (κάτι πολύ πιθανό) η πρώτη συνθέτρια μετά τη νίκη της Αν Ντάντλεϊ για το «The Full Monty» 22 χρόνια μετά. 

- Ποτέ δεν είναι αργά! Ο Τζο Πέσι, ο Άντονι Χόπκινς, ο Τομ Χανκς και ο Άλ Πατσίνο επέστρεψαν στις οσκαρικές υποψηφιότητες μετά από 29, 22, 19 και 27 χρόνια αντίστοιχα (όσο κι αν νομίζατε το αντίθετο, ειδικά για τον Χανκς).

- Ο Τζον Γουίλιαμς κατέκτησε την 52η υποψηφιότητά του για Όσκαρ Μουσικής με το «Star Wars: Skywalker Η Άνοδος». Ο Γουίλιαμς είναι ο μοναδικός ζωντανός καλλιτέχνης με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ. Στην ιστορία του θεσμού ο Γουολτ Ντίσνεϊ προπορεύεται με τον αριθμό ρεκόρ των 56 υποψηφιοτήτων.

- Pixar εναντίον Laika! Η εταιρεία παραγωγής Laika σημείωσε την πέμπτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων με το «Ευγενικός Κος Λινκ» μετά τα «Coraline», «ParaNorman», «Τα Τερατοκουτάκια», «Ο Κούμπο και οι Δύο Χορδές». Ακόμα δεν έχει κερδίσει, αλλά φέτος μπορεί να είναι η χρονιά της.

Τα νούμερα

62 γυναίκες υποψήφιες για Όσκαρ (αντιπροσωπευουν το 1/3 των υποψηφιοτήτων)

52 υποψηφιότητες για τον Τζον Γουίλιαμς

24 υποψηφιότητες του Netflix, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο στούντιο

11 υποψηφιότητες για το «Joker»

10 για τα «1917», «Ο Ιρλανδός» και «Κάποτε στο Χόλιγουντ»

υποψηφιότητες για τον Μάρτιν Σκορσέζε, οι περισσότερες για σκηνοθέτη που ζει. Ο Γουίλιαμ Γουάιλερ είχε 12.

6 υποψηφιότητες για τα «Ιστορία Γάμου», «Μικρές Κυρίες», «Παράσιτα», «Τζότζο»

 

Μην χάσεις την 92η τελετή απονομής των βραβείων OSCAR, ζωντανά και αποκλειστικά στην COSMOTE TV την Κυριακή 9/2.

Μείνετε συντονισμένοι στο cinemagazine.gr για την κάλυψη των φετινών βραβείων Όσκαρ με καθημερινά θέματα, νέα, αφιερώματα και προβλέψεις!

Οι αφίξεις στο κόκκινο χαλί, το pre show από τη 1.30πμ με αποκορύφωμα την Τελετή Απονομής  που μπορείς να απολαύσεις στο COSMOTE CINEMA 1HD με τον πρωτότυπο ήχο ή το COSMOTE CINEMA 2HD με live σχολιασμό από τον  Γ.Σατσίδη & τη Χρ.Μπίθα απευθείας από το Λος Άντζελες. Την έχασες; Κανένα πρόβλημα. Απόλαυσε την στις 10/2 στις 21.00 στο COSMOTE CINEMA 1HD με ελληνικούς υπότιτλους.