10:02
23/7

Γιατί ο Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του σινεμά

Σαν σήμερα 23/7, επέτειο γενεθλίων του αδικοχαμένου Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, το ΣΙΝΕΜΑ cinemagazine.gr θυμάται εικόνες και σκηνές από τις ερμηνείες του. Στιγμές που τον οδήγησαν ανάμεσα στους κορυφαίους ηθοποιούς που γνωρίσαμε ποτέ.

Από τον Λουκά Κατσίκα

6. «Ευτυχία»
(Happiness, 1998) του Τοντ Σόλοντζ

Στον Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν άρεσαν πάντοτε οι ριψοκίνδυνοι ρόλοι. Απόδειξη η εμφάνισή του στην θαυμάσια ταινία του Σόλοντζ, όπου ο μέγιστος ηθοποιός κατόρθωσε να προσγειώσει στις διαστάσεις του ανθρώπινου έναν καταπιεσμένο και μοναχικό άντρα, ο οποίος εγείρεται σεξουαλικά όταν πραγματοποιεί χυδαίες τηλεφωνικές κλήσεις σε άγνωστες γυναίκες και αποδεικνύεται ανίκανος να συνάψει την οποιαδήποτε επουσιώδη επαφή από κοντά.

5. «Αμφιβολία»
(Doubt, 2008) του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ

Στη μέχρις εσχάτων ερμηνευτική του αντιπαράθεση με τη Μέριλ Στριπ, ο Χόφμαν έβγαινε νικητής χάρη στο μετρημένο και υπόγεια δουλεμένο τρόπο, με τον οποίο προσέγγιζε την περίπτωση ενός αξιοσέβαστου Καθολικού ιερέα, ο οποίος βρίσκεται έκπτωτος όταν κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου και αναγκάζεται να σηκώσει στους ώμους του το βάρος των κατηγοριών που του απευθύνονται.

4. «Κανείς δεν Είναι Τέλεια»
(Flawless, 1999) του Τζόελ Σουμάχερ

Οποιοσδήποτε άλλος ηθοποιός θα είχε παρασυρθεί από τις γραφικότητες, τις φαιδρότητες και τους άφθονους μανιερισμούς ενός ρόλου όπως αυτός της φαντασμαγορικής και ιδεαλίστριας drag queen που ο Χόφμαν κλήθηκε να υποδυθεί στην ταινία του Σουμάχερ. Επιστρατεύοντας για άλλη μια φορά το χαμαιλεόντειο ταλέντο του, ωστόσο, ο ηθοποιός έπαιρνε αυτό το εξωτικό φρούτο χαρακτήρα και το μεταμόρφωνε σε κάτι ρεαλιστικό, ευκόλως αναγνωρίσιμο και απολύτως αξιαγάπητο.