Ποια είναι η δύναμη του ψέματος; Το αριστουργηματικό «Κυνήγι» του Τόμας Βίντερμπεργκ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:18
22/11

Ποια είναι η δύναμη του ψέματος; Το αριστουργηματικό «Κυνήγι» του Τόμας Βίντερμπεργκ

Με αφορμή τα σημερινά (22/11) γενέθλια του Μαντς Μίκελσεν, θυμόμαστε την εξαιρετική ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ που απέσπασε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών 2012 και έφτασε μέχρι τα Όσκαρ.

Από το cinemagazine.gr

Μία από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων χρόνων, και σίγουρα μία από τις αξέχαστες ερμηνείες του ταλαντούχου Δανού ηθοποιού,  το «Κυνήγι» βυθίζει τον Μαντς Μίκελσεν σε μια απίστευτη παρεξήγηση. Είναι 40 χρονών και μόλις συνέρχεται από έναν δύσκολο χωρισμό. Προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη σχέση του με τον γιο του, βρίσκει μια καινούρια φιλενάδα και μια καινούργια δουλειά στο νηπιαγωγείο της μικρής επαρχιακής πόλης όπου όλοι τον αγαπάνε. Μέχρι που η πεντάχρονη κόρη του καλύτερού του φίλου λέει στην διευθύντρια του νηπιαγωγείου ότι την κακοποίησε σεξουαλικά.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα αθώο παιδικό ψέμα, μία ασήμαντη κουβέντα, η οποία όμως μεγεθύνεται. Η προτεσταντική δανέζικη κοινωνία έχει ανάγκη να κυνηγήσει ενόχους και το ψέμα διαχέεται σαν αόρατος ιός που μολύνει τους πάντες. Η ζωή του καταστρέφεται και η ομαδική υστερία παίρνει την θέση της αλήθειας.

Έχει ξαναμιλήσει για την προτεσταντική ηθική και τα ψέματα που την υποστηρίζουν ο 43χρονος Δανός σκηνοθέτης Τόμας Βίντερμπεργκ - στην «Οικογενειακή Γιορτή». Εδώ όμως πηγαίνει ακόμη παραπέρα, έχοντας ως αφετηρία την επιφανειακή αθωότητα αυτών των ψεμάτων. Δεν είναι πια ένας αυταρχικός πατέρας που στ' αλήθεια κακοποιούσε σεξουαλικά τα παιδιά του, αλλά ένα αθώο κορίτσι που είπε ψέματα για μια παρόμοια κακοποίηση.

Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαναγκασμός της σιωπής κάλυψε το ψέμα και ενεργοποίησε τη φρίκη, ενώ εδώ η φρίκη ενεργοποιείται από τον εξαναγκασμό του ψέματος: η διευθύντρια, ο σχολικός επόπτης, οι φίλοι, ακόμη και οι γονείς ζητούν από το κορίτσι να επιβεβαιώσει κάτι που ποτέ δεν έγινε. Το φιλμ αρνείται τις εύκολες λύσεις και το σοκ που προκαλεί είναι μεγάλο, καθώς το «κυνήγι» μοιάζει να συνεχίζεται πάνω στην επανάληψη των αθώων -ή και καθόλου αθώων- ψεμάτων.

Η ταινία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων: 
• Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Μαντς Μίκελσεν) στο 65ο Φεστιβάλ Καννών 2012
• Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2012
• Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας (Δανία) 2014
• Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2014