«Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού»: μικρά trivia μιας μεγάλης ταινίας - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:52
12/6

«Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού»: μικρά trivia μιας μεγάλης ταινίας

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο από την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας «Ιντιάνα Τζόουνς» γινόμαστε κυνηγοί των χαμένων trivia!

Από το cinemagazine.gr

Αρχαιολόγος - τυχοδιώκτης με καουμπόικη περιβολή αναμετράται με θεούς και δαίμονες, ορδές φιδιών και ναζί, κακόβουλους συναδέλφους και ισχυρογνώμονα κυρία, αναζητώντας την Κιβωτό της Διαθήκης, σε ένα απρόσμενα εύγευστο κοκτέιλ (με εύστοχα συνδυασμένα συστατικά την περιπέτεια, το μεταφυσικό και κατασκοπευτικό θρίλερ, το γουέστερν, το φανταστικό, τον τρόμο και την ταινία εποχής), που καταβροχθίζεται λαίμαργα. Ξανά και ξανά.

H πρώτη περιπέτεια του Ιντιάνα Τζόουνς όχι μόνο αποτέλεσε την πιο μεγάλη επιτυχία της χρονιάς που κυκλοφόρησε, όχι μόνο έθεσε νέα εισπρακτικά δεδομένα, αλλά και εισχώρησε από νωρίς στις λίστες με τις πιο πετυχημένες δημιουργίες όλων των εποχών, χάρη στα 385 εκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε από τα ταμεία του πλανήτη, έχοντας κοστίσει μόλις 20. Ολα αυτά δεν θα είχαν καμιά σημασία, βέβαια, αν οι «Κυνηγοί Της Χαμένης Κιβωτού» δεν αποτελούσαν μία από τις ωραιότερες ταινίες περιπέτειας όλου του σινεμά.

Γιορτάζουμε την επέτειο κυκλοφορίας της και κερνάμε trivia!

* Εκτός από τους Τιμ Μάθεσον («Αnimal Ηouse») και Νικ Νόλτε που είχαν ληφθεί σοβαρά υπ όψιν από τους παραγωγούς για τον ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς, η επικρατέστερη επιλογή για να ερμηνεύσει τον χαρακτήρα του γοητευτικού αρχαιολόγου ήταν (αλίμονο!) ο Τομ Σέλεκ. Ευτυχώς, όμως, που ανειλημμένες υποχρεώσεις στην τηλεοπτική σειρά «Μάγκνουμ» όπου πρωταγωνιστούσε, δεν του επέτρεψαν να δεσμευτεί.

* Προτού η Κάρεν Αλεν φορέσει τα ρούχα της Μάριον Ρέιβενγουντ, ο ρόλος είχε ανατεθεί διαδοχικά στην Εϊμι Ιρβινγκ, μετέπειτα σύζυγο του Σπίλμπεργκ, η οποία όχι μόνο δεν τον δέχτηκε αλλά και ετοιμαζόταν να χωρίσει τον σκηνοθέτη, και μετά στην Ντέμπρα Γουίνγκερ.

* Παρ όλο που τρεις κασκαντέρ είχαν αναλάβει να αντικαθιστούν τον Χάρισον Φορντ στα πιο δύσκολα γυρίσματα, ο ηθοποιός εκτέλεσε τελικά ο ίδιος τις περισσότερες επικίνδυνες σκηνές.

* Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Τυνησία σύσσωμο το συνεργείο του φιλμ, συμπεριλαμβανομένων και των ηθοποιών, έπαθε τροφική δηλητηρίαση.

* Ο μοναδικός που παρέμεινε άθικτος ήταν ο Σπίλμπεργκ, επειδή έτρωγε συνέχεια δικές του κονσέρβες.

* Οι εναρκτήριες σκηνές της συμπλοκής στο καμπαρέ της Σαγκάης και το αγωνιώδες κυνηγητό με τα τρενάκια στη σήραγγα που βλέπουμε στο «Ο Ιντιάνα Τζόουνς Και Ο Ναός Του Χαμένου Θησαυρού» βρίσκονταν αρχικά στο σενάριο της πρώτης ταινίας και επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν εκεί.

* Η τελευταία σκηνή στην αποθήκη όπου βλέπουμε να καταλήγει σφραγισμένη η Κιβωτός ήταν φόρος τιμής σε μια από τις τελευταίες σεκάνς του «Πολίτη Κέιν».

* Η σκηνή κατά την οποία ο Ιντιάνα Τζόουνς πυροβολεί έναν επιδειξιομανή Αιγύπτιο ξιφομάχο προέβλεπε κανονικά από τον ήρωα να αφαιρεί το σπαθί από το χέρι του αντιπάλου του χρησιμοποιώντας το διάσημο μαστίγιό του. Χρειάστηκε όμως να αρκεστεί σε έναν σύντομο πυροβολισμό, όταν... ανωτέρα βία ανάγκαζε τον πάσχοντα από δυσεντερία Χάρισον Φορντ να επισκέπτεται κάθε δέκα λεπτά την τουαλέτα, συντομεύοντας αναγκαστικά κάθε ενδιάμεση δραστηριότητά του.

Indiana Jones - Οι Κυνηγοί Της Χαμένης Κιβωτού (1981) του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Κόστος: 21 εκατομμύρια δολάρια | Παγκόσμιες Εισπράξεις: 385 εκατομμύρια δολάρια

Οσκαρ: 9 υποψηφιότητες (ανάμεσά τους και αυτές για καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία) - 4 βραβεία (εφέ, μοντάζ, καλλιτεχνική διεύθυνση και ήχος) | Ημερομηνία κυκλοφορίας στις ΗΠΑ: 12 Ιουνίου 1981