Κλειδί πρώτο! 10+1 trivia για το «Ready Player One» του Στίβεν Σπίλμπεργκ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:30
28/3

Κλειδί πρώτο! 10+1 trivia για το «Ready Player One» του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τον εικονικό κόσμο του OASIS; 

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει δημιουργικά στα '80s, τη δεκαετία που καθόρισε και σκηνοθετεί την περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Ready Player One», βασισμένη στο best-seller βιβλίο του Έρνεστ Κλάιν, «Αν Είσαι Έτοιμος, Πάτα Enter», που έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο.

Η ταινία διαδραματίζεται το 2045, με τον κόσμο στα όρια του χάους και της κατάρρευσης. Η ανθρωπότητα έχει βρει σωτηρία στο OASIS, ένα επεκτατικό σύμπαν εικονικής πραγματικότητας που δημιουργήθηκε από τον ευφυή και εκκεντρικό Τζέιμς Χάλιντεϊ (Μαρκ Ράιλανς). Όταν ο Χάλιντεϊ πεθαίνει, αφήνει την αμύθητη περιουσία του στο πρώτο άτομο που θα βρει ένα ψηφιακό Πασχαλινό αυγό, το οποίο έχει κρύψει κάπου στο OASIS, πυροδοτώντας έναν διαγωνισμό που καθηλώνει όλο τον κόσμο. Όταν ένας απίθανος νεαρός ήρωας με το όνομα Ουέιντ Ουότς (Τάι Σέρινταν) αποφασίζει να πάρει μέρος στο διαγωνισμό, παρασύρεται σε ένα ιλιγγιώδες κυνήγι θησαυρού που αψηφά τους κανόνες της πραγματικότητας μέσα σε ένα φανταστικό σύμπαν μυστηρίου, ανακαλύψεων και κινδύνων.

Η ταινία «Ready Player One» θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες 29 Μαρτίου 2018 και σε 3D από την Tanweer. Το ΣΙΝΕΜΑ σας προκαλεί να βρείτε τα τρία κλειδιά και να κερδίσετε δώρα της ταινίας. Ξεκινάμε με το Πρώτο Κλειδί που βρίσκεται στα παρακάτω trivia. Θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες ακόμα δυο θέματα (Δεύτερο και Τρίτο Κλειδί) και στη συνέχεια θα δημοσιεύσουμε τον Διαγωνισμό που θα έχει τρεις ερωτήσεις, μία για κάθε κλειδί!

Ready (σινεφίλ) Player One;

- Τρίτη συνεργασία του Σπίλμπεργκ με τον Μαρκ Ράιλανς μετά το «ΜΦΓ» ((The BFG) και τη «Γέφυρα των Κατασκόπων» για το οποίο ο Ράιλανς βραβεύτηκε με το Όσκαρ Β’ Αντρικού ρόλου.

- Πέμπτη συνεργασία του συνθέτη Άλαν Σιλβέστρι με τον Σπίλμπεργκ ως παραγωγό, αλλά πρώτη ως σκηνοθέτη. Ο Σπίλμπεργκ ζήτησε από τον Σιλβέστρι να αφηγηθεί μουσικά την ιστορία του «Ready Player One» μέσα από μία πρωτότυπη σύνθεση που έχει όμως κρυμμένα «μουσικά πασχαλινά αυγά» όπως για παράδειγμα το θέμα από την «Επιστροφή στο Μέλλον», μία από τις πρώτες δουλειές του Σιλβέστρι για τον φίλο του Σπίλμπεργκ και συχνό συνεργάτη του, σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις.

- Έκτη κινηματογραφική διασκευή γνωστού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας δια χειρός Σπίλμπεργκ. Ο Έρνεστ Κλάιν του «Ready Player One» προστίθεται στους Χ. Γουέλς («Πόλεμος των Κόσμων»), Μάικλ Κράιτον («Jurassic Park», «Ο Χαμένος Κόσμος»), Μπράιαν Άλντις (το «Α.Ι.» βασίστηκε στο διήγημά του «Supertoys Last All Summer Long»), Φίλιπ Κ. Ντικ («Minority Report»), ενώ ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ είχε γράψει το βιβλίο που κυκλοφόρησε μετά τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» και αποτελούσε μυθιστορηματική διασκευή της ταινίας.

- Εννιά αναφορές σε ταινίες που σκηνοθέτησε (ή ήταν παραγωγός) ο Σπίλμπεργκ, χρησιμοποιεί ο Έρνεστ Κλάιν στο βιβλιο του «Ready Player One». Ο Σπίλμπεργκ έκοψε πολλές από αυτές, γιατί δεν ήθελε πολλές αυτοαναφορές, αλλά κράτησε τη DeLorean από την «Επιστροφή στο Μέλλον», μία αφίσα από το «Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» και την εμφάνιση του T-Rex από το «Jurassic Park».

- Εννιά εμβληματικά αυτοκίνητα και μηχανές μπορεί να εντοπίσει κάποιος στην πρώτη δοκιμασία του «Ready Player One». Ξεχωρίζουν η DeLorean, η μηχανή της Art3mis από το «Akira», το ‘80s φορτηγό Bigfoot, το Interceptor από το «Mad Max», το Mach 5 του «Speed Racer», η αξέχαστη «Christine», το βανάκι της A-Team και το Batmobile του 1966.

- Το «Ready Player One» σηματοδοτεί τη 18η συνεργασία του Σπίλμπεργκ με τον Διευθυντή Φωτογραφίας Γιάνους Καμίνσκι, ο οποίος έχει τιμηθεί με Όσκαρ για τη «Λίστα του Σίντλερ» και τη «Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν».

- Δεκαεννιά χρόνια μετά το αξέχαστο ντεμπούτο του στην ταινία του Μπραντ Μπερντ («Οι Απίθανοι», «Ο Ρατατούης»), ο «Iron Giant» επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη.

- Το «Ready Player One» είναι η 29η ταινία του Σπίλμπεργκ που μοντάρει ο θρυλικός Μάικλ Καν (εδώ μαζί με τη Σάρα Μπρόσαρ). Η συνεργασία τους ξεκίνησε με το «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» και έχει αποφέρει 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ Μοντάζ και τρεις νίκες («Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού», «Η Λίστα του Σίντλερ», «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν»).

- Οι παραγωγοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα για το 80% των ποπ αναφορών του σεναρίου, οπότε (κρατήστε ανάσα) στην ταινία θα δείτε τους: King Kong, Τζόκερ, Γκάνταλφ, τον Τσάκι aka «Κούκλα του Σατανά», τον Φρέντι Κρούγκερ, τη Λάρα Κροφτ, τη Χάρλεϊ Κουίν, τους ήρωες του videogame «Halo», τους μαχητές του Street Fighter, το Alien, τη Hello Kitty και αμέτρητους άλλους!

- Το 1979 ο προγραμματιστής Γουόρεν Ρόμπινετ «έκρυψε» το όνομά του στο παιχνίδι «Adventure του Atari, προκαλώντας τους παίχτες να το ανακαλύψουν και έτσι ξεκίνησε την παράδοση των Easter eggs.

- Το 2040 ο Τζέιμς Χάλιντεϊ, δημιουργός του OASIS, πέθανε και άφησε τρεις γρίφους. Όποιος ή όποια τους λύσει θα κερδίσει το απόλυτο Easter Egg, και την ιδιοκτησία του εικονικού κόσμου του OASIS.