Βίντεο: Η «Ρεβέκκα» και οι ψυχοσεξουαλικές εμμονές του Άλφρεντ Χίτσκοκ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:00
22/10

Βίντεο: Η «Ρεβέκκα» και οι ψυχοσεξουαλικές εμμονές του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Ένα βίντεο-δοκίμιο για την «Ρεβέκκα» και τις ποικίλες ψυχοσεξουαλικές εμμονές του Χίτσκοκ πάνω στον έρωτα και την βία.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο Χίτσκοκ υπήρξε ένα μεγάλος Ρομαντικός, με την ιστορική έννοια του όρου. Στο έργο του, όχι μόνο καθώς αυτό σκοτεινιάζει κατά την ωριμότητά του, αλλά και από την αρχή του «Ενοίκου», των «39 Σκαλοπατιών» και, βέβαια, της «Ρεβέκκα». 

Η θεμελιώδης έννοια στο έργο του σκηνοθέτη είναι άλλωστε ο συσχετισμός του έρωτα με τον θάνατο, συχνά με καταλύτη τη βία. Η σύνδεση αυτή είναι μια τυπικά ρομαντική έννοια στην λογοτεχνία του 19ου αιώνα, εποχής που ο Χίτσκοκ κουβαλά από την παιδική του ηλικία και, στην περίπτωση της Ντι Μωριέ (τρεις φορές ο σκηνοθέτης την χρησιμοποίησε για πρώτη ύλη), αποτελεί την μαγιά της «Ρεβέκκα».

Στο ακόλουθο βίντεο θα παρακολουθήσουμε μέσα από αναφορές σε διάφορες ταινίες του σκηνοθέτη, συν ηχητικά αποσπάσματα από την περίφημη συζήτηση του Χίτσκοκ με τον Τριφό, και με επίκεντρο την «Ρεβέκκα» (περισσότερα εδώ), τον τρόπο με τον οποίο διαπλέκονται και συμπλέκονται στο σινεμά του ιδέες όπως το παρελθόν και η ισχύς του, η έννοια του Φαντάσματος και του Διπλού, η σαδομαζοχιστική αγάπη, ο έρωτας και η τελική οδός προς την Βία (ως τρόπος επιστέγασης;) που χαρακτηρίζουν πλήθος ταινιών ενός ανθρώπου που μασκάρεψε, σχεδόν υποσυνείδητα, μια βασανισμένη ψυχή σε μεθυστικά κινηματογραφική αφήγηση.