Βίντεο: Το εμπνευστικό σκηνοθετικό σύμπαν του Σέιτζουν Σουζούκι - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
10:35
24/5

Βίντεο: Το εμπνευστικό σκηνοθετικό σύμπαν του Σέιτζουν Σουζούκι

Τι κοινό έχουν ο Ταραντίνο, ο Τζάρμους, ο Γου, ο Μίκε και κάμποσοι ακόμα; Τον σαν σήμερα γεννημένο Σέιτζουν Σουζούκι, έναν b δημιουργό που γύρισε πάνω από 40 ταινίες σε λιγότερα από 15 χρόνια δημιουργώντας ένα στυλ αξιομίμητο ως σήμερα.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Ο γεννημένος στο Τόκιο σκηνοθέτης, πάπας της δημιουργικής υποκουλτούρας για κάμποσους σκηνοθέτες όπως οι προαναφερθέντες, γύρισε για το θρυλικό στούντιο της Νικάτσου περισσότερες από 40 ταινίες στην περίοδο από τα μέσα του '50 ως τα μέσα του '60. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν βέβαια b παραγωγές, με διάρκεια ενός μήνα από την προπαραγωγή ως την διανομή.

Με αντίστοιχα χαμηλούς προϋπολογισμούς και μερικές μέρες για το μοντάζ και τον ήχο τους, οι ταινίες του Σουζούκι είναι μια αποθέωση το στιλ, οι έγχρωμες δε παραμυθένιου βεληνεκούς, που καταπιάνονται με ιστορίες της Γιακούζα, γκάνγκστερ και cool συμπεριφορές κυνικών ηρώων που διόλου τυχαία φτάνουν ως τα καλεντάρια, ας πούμε, του κινηματογραφικά παιδεμένου Κουέντιν.

Απολαύστε ένα συντομότατο βίντεο γνωριμίας κι έμπνευσης από το υπερστυλιζαρισμένο σύμπαν του δημιουργού που έφυγε από κοντά μας πριν πέντε χρόνια.