Βίντεο: Η Πίστη στον «Οιωνό» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:57
10/1

Βίντεο: Η Πίστη στον «Οιωνό» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν

Σε αναμονή του «Glass», ένα βίντεο που ξαναβλέπει τον «Οιωνό», την δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Σιάμαλαν, υπό το συναρπαστικό πρίσμα του υπαρξισμού, της ανθρώπινης μοναξιάς και της Πίστης.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η κριτική που δεν μπορεί να «διαβάσει» πολλαπλά τις ταινίες και τις συνέπειές τους, που δεν μπορεί να αποκολληθεί και να απεξαρτηθεί από τους αφορισμούς και την εύκολη αποτίμηση εξωτερικών χαρακτηριστικών δεν είναι σοβαρή κριτική και εύλογα ως διαδικασία έχει απαξιωθεί.

Σε πλήρη αντίθεση με το παραπάνω, το σοβαρό κανάλι του Like Stories of Old ξαναεπισκέπτεται τον «Οιωνό» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, μια από τις κατεξοχήν ταινίες που η «ελιτίστικη» κριτική χάνει και το αντίστοιχο κοινό αδυνατεί να αντιληφθεί σαν κάτι παραπάνω από αυτό που φαίνονται.

Με προσοχή στα σημεία, τον τόνο και φυσικά τον σεναριακό πυρήνα του πληροφορημένου και, την εποχή εκείνη, βαθιά ευαίσθητου στα των ανθρωπίνων αδυναμιών Σιάμαλαν, το βίντεο βρίσκει το κέντρο μιας ιστορίας για την Πίστη, το βαθύ συναισθηματικό τραύμα, την μοναξιά που δημιουργεί τα δικά της τέρατα και την Οικογένεια που προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε όλ' αυτά.

Στη μέση, απαραίτητος συνδετικός κρίκος, ο θαυμάσιος Μελ Γκίμπσον, που εκτός του μυθοπλαστικού του χαρακτήρα, φέρνει και μια πολυπόθητη ρωγμή στο machismo του σταρ-άνδρα-πατέρα αποκαλύπτοντας την βασική ανθρωπιά που (οφείλει να) μας διέπει αν θέλουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και να καλυτερέψουμε τα πράγματα.

Αν τα ρεύματα της ορθότητας ήταν οξυδερκέστερα σε έργα τόσο μεγάλου κοινού και απήχησης θα έβρισκαν τα βασικά τους στηρίγματα.