Κλειδί τρίτο! Οι 10 κινηματογραφικοί σταθμοί του Σπίλμπεργκ στα '80s - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:42
3/4

Κλειδί τρίτο! Οι 10 κινηματογραφικοί σταθμοί του Σπίλμπεργκ στα '80s

Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ (Who Framed Roger Rabbit, 1988) του Ρόμπερτ Ζεμέκις

Σε παραγωγή Στίβεν Σπίλμπεργκ ο Ρόμπερτ Ζεμέκις συνδύασε το 1988 το live-action με τα κλασικά κινούμενα σχέδια και στο «Ρότζερ Ράμπιτ» ουσιαστικά «παγίδευσε» με τη σειρά του τις πολύχρωμες αναμνήσεις γενεών σε ζωντανά, κινηματογραφικά κάδρα.

Τα καρτούν συναντούν το φιλμ νουάρ και η δημιουργική ομάδα πίσω από αυτή την ευρηματική παγίδα ενορχηστρώνει στο «Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ» μία σινεφίλ αναφορά που προχωρά τα τεχνικά αφηγηματικά μέσα, έχοντας το βλέμμα της καρφωμένο στην πλούσια παρακαταθήκη του παρελθόντος. Η σαγηνευτική femme fatale της Τζέσικα Ράμπιτ και ο σλάπστικ Ρότζερ συνδιαλέγονται άψογα με τον αρχετυπικό ντετέκτιβ του Μπομπ Χόσκινς, το απολαυστικό υβρίδιο κινουμένων σχεδίων και ανθρώπων σπρώχνει τα όρια της τεχνικής σε νέα, ευφάνταστα επίπεδα αλληλεπίδρασης που ξεπερνούν και την πιο ζωηρή φαντασία του Μαξ Φλέισερ (Betty Boop) και το πρωτοποριακό «Ρότζερ Ράμπιτ» συνεχίζει χρόνια μετά να εντυπωσιάζει με το πηγαίο χιούμορ του, που σκιτσάρει εύστοχα τον όρο ψυχαγωγία σε κάθε καρέ. Πάνος Γκένας

Για Πάντα (Always, 1989)

Απευθυνόμενη περισσότερο σε θεατές με ευαίσθητες καρδιές και μάτια που εύκολα θαμπώνονται από τις εξόφθαλμες σκηνοθετικές αλχημείες του Σπίλμπεργκ, το «Για Πάντα» αγωνίζεται διαρκώς να καλύψει την απόσταση που χωρίζει το γλυκύτατο από το γλυκερό.

Ακριβή και οπτικά εκθαμβωτική διασκευή του «A Guy Named Joe», μιας πανέμορφης αισθηματικής φαντασίας του 1943, η οποία όχι μόνο υπήρξε μία από τις αγαπημένες ταινίες του πρωταγωνιστή Ρίτσαρντ Ντρέιφους αλλά και στάθηκε από τις βασικές εμπνεύσεις του σκηνοθέτη στο να ακολουθήσει τη μετέπειτα καριέρα του πίσω από την κάμερα, το ρομαντικό παραμύθι του Σπίλμπεργκ επιστρατεύει μαγικές στιγμές και larger than life συναισθήματα σε μία διαρκή και απροκάλυπτη επίκληση στη συγκίνηση. Λουκάς Κατσίκας

Η ταινία αποτελεί την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της Όντρεϊ Χέπμπορν

Η ταινία «Ready Player One» κυκλοφορεί ήδη στις αίθουσες και σε 3D από την Tanweer. Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας, το ΣΙΝΕΜΑ σας προκαλεί να βρείτε τρία κλειδιά και να κερδίσετε δώρα της ταινίας. Μετά το Πρώτο Κλειδί, σήμερα συνεχίζουμε με το Δεύτερο, που βρίσκεται «κρυμμένο» στο παραπάνω βίντεο. Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο! Στη συνέχεια θα δημοσιεύσουμε τον Διαγωνισμό που θα έχει τρεις ερωτήσεις, μία για κάθε κλειδί!

Ready (σινεφίλ) Player One;

Διαβάστε ακόμη:
Κλειδί πρώτο! 10+1 trivia για το «Ready Player One» του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Κλειδί δεύτερο! Το κινηματογραφικό inception της «Επιστροφής στο Μέλλον»

credit κεντρικής φωτογραφίας
Photo illustration by Jared Harrell / BuzzFeed News; Photos: Dimitrios Kambouris / Getty Images, Disney, Everett Collection (15)