Το «Synecdoche, New York» και η φιλοσοφία του παραλόγου [video] - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
15:50
15/9

Το «Synecdoche, New York» και η φιλοσοφία του παραλόγου [video]

Για πόσες ταινίες μπορείτε να πείτε πως βλέπετε κάτι εντελώς διαφορετικό σε κάθε της προβολή; Με αφορμή το «Σκέφτομαι να Βάλω Τέλος» (διαβάστε τη γνώμη μας για την ταινία εδώ), επιστρέφουμε στον ιδιόρρυθμο κινηματογραφικό γρίφο του Τσάρλι Κάουφμαν.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Η ομάδα Like Stories of Old έχει καταπιαστεί στο παρελθόν με αρκετά πολύπλοκα θέματα που σχετίζονται με την κινηματογραφική αφήγηση, παίρνοντας έτσι το θάρρος να αναμετρηθεί με ένα από τα πιο πικρά αλλά και γοητευτικότερα αινίγματα του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά, το «Synecdoche, New York» του Τσάρλι Κάουφμαν. Η ταινία του 2008 που έδωσε την ευκαιρία στον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν να επιχειρήσει μια εσωστρεφή και ιδιαίτερη ερμηνεία, μνημονεύεται πολύ περισσότερο μετά τον θάνατο του ηθοποιού, με τα λόγια του ήρωά του να αποτελούν κάποιες φορές προοίμιο για αυτό που ακολούθησε. 

Στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω, ο Καμί, ο Σίσυφος και ο Κάουφμαν μπαίνουν στο ίδιο καζάνι ώστε να εξερευνηθούν τα πολλαπλά επίπεδα στην αφήγηση της ταινίας αλλά και να αναδειχθεί ένα πολύ όμορφο στοιχείο της: η ικανότητα που έχει να μοιάζει με άλλη ταινία σε κάθε της προβολή, καθώς ο θεατής μπορεί να ανακαλύψει καινούρια στοιχεία στο σουρεαλιστικό σύμπαν της. Η Φιλοσοφία του Παραλόγου, που έχει ως τίτλο το βίντεο, εκθειάζει αυτή την ικανότητα και δεν έχει υποτιμητική σημασία. 

Δείτε παράκατω το έξοχο βίντεο: