Κινηματογραφικό κέρασμα! Δείτε ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι στο διαδίκτυο - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:48
17/3

Κινηματογραφικό κέρασμα! Δείτε ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι στο διαδίκτυο

Οι θαυμαστές το γνωρίζουν, καιρός να υπάρξουν καινούργιοι θαυμαστές. Η περίφημη Mosfilm διαθέτει ελεύθερα 5 ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι σε υψηλή ευκρίνεια.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

H Mosfilm, ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα στούντιο της ευρωπαϊκής επικράτειας, ιδρύθηκε 3 χρόνια μετά το ξέσπασμα της Οκτωβριανής Επανάστασης, το 1920 και από το 1936 πήρε το σημερινό της όνομα. Υπό την σκέπη της γιγαντώθηκε μια τεράστια -και άγνωστη στη Δύση- ταινιογραφία, με οξύτερες και πιο διάσημες κορυφές της μέρος του έργου των Σεργκέι Αϊζενστάιν και Αντρέι Ταρκόφσκι.

Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης υπό την αιγίδα της Mosfilm καταμετρήθηκαν περισσότερες από 3.000 παραγωγές, σε εγκαταστάσεις μυθικών διαστάσεων που σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται, ως ημι-ιδιωτική επιχείρηση πια, και να φιλοξενούν παραγωγές (10 ανεξάρτητα στούντιο στεγάζονται εκεί!), τους «Χρυσούς Αετούς» (το ρώσικα Όσκαρ) και φυσικά την λαμπρή ιστορία του στούντιο.

Από το 1962 ως το 1979, ο Αντρέι Ταρκόφσκι ήταν κάτω από τα φτερά της Mosfilm. Από τα «Παιδικά Χρόνια του Ιβάν» (δυστυχώς χωρίς αγγλικούς υπότιτλους) μέχρι και το «Στάλκερ», ο μεγάλος δημιουργός υπέγραψε ενδιάμεσα τον «Καθρέφτη», τον «Αντρέι Ρουμπλιώφ» και το «Σολάρις», όλα τους φιλοξενούμενα στις σελίδες μας με αγγλικούς υποτίτλους και υψηλή ευκρίνεια.

Για τους ενδιαφερόμενους μιας ταινιογραφίας που μέσα της περικλείει, άμεσα ή έμμεσα, την ιστορία ενός αιώνα και αποτυπώνει (συχνά ακούσια) το πολιτικό περιβάλλον μιας βαθιά επιδραστικής χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, παραπέμπουμε στο εκπληκτικό κανάλι της Mosfilm στο YouTube. Περιέχει τεράστιο αριθμό τίτλων αν και δυστυχώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία απευθυνόμενων σε ρωσομαθείς λόγω απουσίας αγγλικών υποτίτλων.

Στον σύνδεσμο 70 ταινίες, υψηλής ευκρίνειας, με αγγλικούς υποτίτλους. 

Αντρέι Ρουμπλιώφ (1966) - σε δύο μέρη με αγγλικούς υπότιτλους

«Solaris» (1972) σε δύο μέρη - με αγγλικούς υπότιτλους

«Ο Καθρέφτης» (1974) - με αγγλικούς υπότιτλους

«Στάλκερ» (1979) - με αγγλικούς υποτίτλους