Βίντεο: Η διαχρονική επιρροή του «Vertigo» - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
9:25
21/6

Βίντεο: Η διαχρονική επιρροή του «Vertigo»

Μια από τις πιο προσωπικές στιγμές του Άλφρεντ Χίτσκοκ έγινε μια ταινία που με τον τρόπο της έδειξε το μέλλον του αμερικανικού σινεμά και συνεχίζεται να αγαπιέται από πολλούς θεατές και σκηνοθέτες ως σήμερα. 

Tο 1958 το «Vertigo» του Άλφρεντ Χίτσκοκ μπορεί να μην είχε την επιτυχία που θα ήθελε ο ίδιος τότε, αλλά με τα χρόνια ονομάστηκε όχι απλά ως μια από τις κορυφαίες δημιουργίες του, αλλά είναι αυτή που μαζί με τον «Πολίτη Κέιν» ψηφίζεται συχνότερα ως καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ, σε σχετικά poll. Το αριστούργημα του σκηνοθέτη, 17 χρόνια νεότερο από την ταινία του Γουέλς, δεν έχει το εύρος των τεχνικών καινοτομιών που εισήγαγε ο «Πολίτης Κέιν», όμως κυκλοφόρησε σε μια περίοδο όπου το αμερικανικό σινεμά ακολουθούσε έναν δρόμο μεγάλων αλλαγών. 

Στο βίντεο δεν ακούμε μόνο τα επιχειρήματα του αφηγητή για την κληρονομιά του «Vertigo» αλλά και γνωστών σκηνοθετών όπως ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Πολ Τόμας Άντερσον και ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Το βίντεο μας θυμίζει σκηνές από την ταινία που δείχνουν την ανάγκη του Χίτσκοκ να αφηγηθεί περισσότερο οπτικά και λιγότερο λεκτικά, τάση την οποία ακολούθησε ένα μεγάλο μέρος της νέας γενιάς εκείνης της εποχής ή οποία και οδήγησει σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα «νέο αμερικανικό σινεμά».

Δείτε παρακάτω το βίντεο-αφιέρωμα στο σπουδαίο φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ.