Βίντεο: Το «Innocents» και η δημιουργία του διφορούμενου - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:34
30/9

Βίντεο: Το «Innocents» και η δημιουργία του διφορούμενου

Ένα αριστουργηματικό διήγημα του Χένρι Τζέιμς ευτυχεί σε μια πυκνή, ευφυή μεταφορά από τον Τζακ Κλέιτον και το ακόλουθο βίντεο εξηγεί μερικές από τις παραμέτρους της σοφής παρασκευής του.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Μια από τις καταγεγραμμένες ωραιότερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών, το «Innocents», με την σαν σήμερα γεννημένη Ντέμπορα Κερ, αντέχει στον χρόνο, αντέχει τις κριτικές ανατομίες και υπερίπταται στον επίκτητο χώρο της σαν μια από τις εξοχότητες του κινηματογράφου της υποδήλωσης. Όπως όφειλε δηλαδή, πηγάζουσα από αυτή την σύντομη ιστορία του Χένρι Τζέιμς, «Το Στρίψιμο της Βίδας», που λογίζεται κάτι σαν Βίβλος της υποδήλωσης για την λογοτεχνία.

Στο ακόλουθο βίντεο, πιο χειροποίητο, πιο παθιασμένο από τις επαγγελματικότερες προσπάθειες που σας παρουσιάζουμε κατά καιρούς, αναλύεται διεξοδικά, για τις διαστάσεις του, ο τρόπος που μεταχειρίζεται η σκηνοθεσία για να δημιουργήσει ένα υπο-κείμενο στο κείμενο του Τζέιμς και του σεναρίου. Έτσι «κοντράρεται» τρόπον τινά η Θέση από μια Αντίθεση, η διαλεκτικότητα προσεγγίζεται αλλά ακόμα περισσότερο χτίζεται η ατμόσφαιρα της αμφιβολίας που είναι ακρογωνιαία λίθος στο σινεμά του Φανταστικού.