Marvel mon amour! Όταν ο Σταν Λι προσπάθησε να κάνει ταινία με τον Αλέν Ρενέ - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
11:22
13/11

Marvel mon amour! Όταν ο Σταν Λι προσπάθησε να κάνει ταινία με τον Αλέν Ρενέ

Η ιστορία μιας απρόσμενης συνεργασίας και ένα σενάριο που έμεινε για πάντα στο συρτάρι.

Από τον Τάσο Μελεμενίδη

Ο άνθρωπος που απογείωσε τη Marvel τη δεκαετία του 60, δημιουργώντας μια αλυσίδα ηρώων που όχι απλά συντήρησαν την εταιρία, αλλά άνοιξαν νέους δρόμους στην ανάπτυξη χαρακτήρων στα κόμικς, είχε αντιληφθεί από νωρίς τη δύναμη του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ψάχνοντας τρόπους να μεταφέρει και εκεί τις ιδέες του. Ο Σταν Λι, μια υπερ-φιγούρα της pop κουλτούρας που είναι αδύνατο σήμερα να ταυτιστεί με μια μόλις τέχνη, αν και η ισχυρή βάση του ήταν η ένατη, άφησε πίσω του και μια σειρά από projects που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, μεταξύ των οποίων και μια φιλόδοξη ταινία που θα αποτελούσε την αρχή μιας απροσδόκητης συνεργασίας. 

Συγκεκριμένα, η Criterion παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες ένα βίντεο όπου ο Σταν Λι μιλά για τις στιγμές στην ζωή του όπου επικοινώνησαν μαζί του ευρωπαίοι σκηνοθέτες. Αναφέρει με θαυμασμό τη στιγμή όπου η γραμματέας του αναφέρει ότι έχει έρθει να τον επισκεφθεί ο Φεντερίκο Φελινι, όμως το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο ψάχνει στα άδυτα μιας άλλης γνωριμίας του που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε ταινία. 

Ο Σταν Λι γνώρισε και φιλοξένησε για ένα διάστημα τον Αλέν Ρενέ, ο οποίος είχε έρθει στις ΗΠΑ αναζητώντας κάτι διαφορετικό στην καριέρα του. Έχοντας ήδη κερδίσει τον σεβασμό όλων σε intellectual κύκλους της χωράς μετά τα «Χιροσίμα Αγάπη μου» και «Πέρυσι στο Μάριενμπαντ», ο Ρενέ ζήτησε από τον Λι να γράψει ένα σενάριο με θέμα τη μόλυνση των μεγαλουπόλεων, για να αναπτυχθεί κάτι στο ύφος των ταινιών του Ρότζερ Κόρμαν. Ο Ρενέ ήταν ήδη εντυπωσιασμένος με τον τρόπο που ο Λι ξεδίπλωνε τις ιστορίες των ηρώων του στη Marvel και πίστευε με τις δικές του ικανότητες στην κινηματογραφική αφήγηση θα μπορούσαν μαζί να δημιουργήσουν κάτι εντελώς καινοτόμο.

Ο Σταν Λι με τον Αλέν Ρενέ

«Ο Ρενέ ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίο απολάμβανες να συνεργάζεσαι. Έπαιρνε λεπτομέρειες από τη βασική ιστορία και σκέφτονταν συνέχεια πως θα τις βελτιώσει. Επίσης μπορούσε να συνοψίσει πολύ άμεσα όσα έκανε και είχε πλήρη εικόνα κάθε σκηνής. Ήταν απίστευτο ότι δούλευα μαζί του. Ξαφνικά βρέθηκα να δουλεύω με έναν άνθρωπο που έκανε ταινίες, ενώ εγώ ήμουν απλά κάποιος που σχεδίαζε κόμικς» λέει ο Λι, ενθυμούμενος τις μέρες που πέρασε μαζί του.

Το «The Monster Maker» που προέκυψε θα γυρίζονταν σε σημεία της Νέας Υόρκης όπου το πρόβλημα της μόλυνσης είχε γίνει εντονότερο και οι 2 τους ξεκίνησαν να παρουσιάζουν το σενάριο σε εταιρίες παραγωγής. Η μόνη που δέχτηκε να το γυρίσει, ζήτησε να κοπεί σχεδόν το 1/3 του διαλόγου. Ο Λι ήταν διαλλακτικός και το δέχτηκε, όμως ο Ρενέ αρνήθηκε κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα η ταινία να μείνει για πάντα στο συρτάρι. Τέλος, ο Λι αποκάλυψε πως η αρχή της γνωριμία των 2 ανδρών έγινε γιατί ο Ρενέ ήθελε πολύ να σκηνοθετήσει μια κινηματογραφική μεταφορά του «Spider-Man»!

Δείτε παρακάτω το μικρό ντοκιμαντέρ της Criterion σχετικά με αυτή την απίθανη ιστορία.