Βίντεο: Πως «Η Απειλή» μας τρομάζει τόσο; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
14:04
20/9

Βίντεο: Πως «Η Απειλή» μας τρομάζει τόσο;

Είτε είσαι λάτρης της ή όχι, η «Απειλή» του Τζον Κάρπεντερ είναι ευαίσθητο νεύρο του αμερικάνικου τρόμου. Στο video essay που διαλέξαμε σήμερα για σας, αναλύονται οι μηχανισμοί που χρησιμοποιεί το φιλμ για να επιτεθεί στο υποσυνείδητο του θεατή. Και να τον τρομάξει. Πολύ.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Στην αναμονή δύο υψηλού προφίλ horror ταινιών, της νέας «Νύχτας με τις Μάσκες» και της πανδαισιακής «Suspiria», το είδος βιώνει μια νέα αναγέννηση - παρότι στην ουσία είναι ένα από τα ελάχιστα ακατάβλητα είδη από καταβολής κινηματογράφου.

Ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τους τρόπους που χρησιμοποιεί μια τέτοια ταινία για να προκαλέσει, κυριολεκτικά, σωματικές αντιδράσεις.

Με μια προσεκτική και καθόλου εξυπνακίστικη ανάλυση, ο Film Radar κοιτάζει τα αποτελέσματα της «Απειλής» (τρόμος, φόβος, φρίκη, κλειστοφοβία, παράνοια, ακρωτηριασμοί, υπερφυσικό) επιχειρώντας να εντοπίσει την σκηνοθεσία που υποθάλπει τα αισθήματα αυτά.

Ταυτόχρονα γίνεται μια μικρή μνεία και στις πολλαπλές αναγνώσεις που ένα καλό horror οφείλει να προκαλέσει, κάνοντάς το ένα από τα πιο ριζοσπαστικά και πολιτικά είδη κινηματογράφου.