Ώρα για κινηματογραφική κατάδυση: Οι πέντε καλύτερες υποβρυχιακές περιπέτειες - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:37
6/12

Ώρα για κινηματογραφική κατάδυση: Οι πέντε καλύτερες υποβρυχιακές περιπέτειες

Με λέξη κλειδί την κλειστοφοβία και σχεδόν αναγκαία την στρατιωτική-πολεμική συνθήκη, βρήκαμε πέντε ταινίες που πρέπει να δεις αν σου αρέσουν οι υποβρυχιακές περιπέτειες.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Με αφορμή το καλοστημένο δράμα του Τόμας Βίντερμπεργκ, «Κουρσκ: Η Τελευταία Αποστολή» που προβάλλεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες, είπαμε να ασχοληθούμε με μια υποτιμημένη, αλλά ιδιαίτερα προκλητική κινηματογραφικά, κατηγορία θρίλερ, εκείνου που τοποθετείται υποθαλάσσια και βρίσκει την αγωνία του στα κλειστοφοβικά τετραγωνικά υποβρυχίων. Έτοιμοι για κατάδυση;

«Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη» («The Hunt for Red October», 1990) του Τζον ΜακΤίρναν
Η καλύτερη περιπέτεια με τον Τζακ Ράιαν, τον ήρωα των κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων του Τομ Κλάνσι που έκαναν θραύση στη δεκαετία του ’90, ο Άλεκ Μπάλντγουϊν είναι επαρκής στον ρόλο αλλά το φιλμ απογειώνεται φυσικά στον κυβερνήτη του σοβιετικού υποβρυχίου, έναν επιβλητικό Σον Κόνερι στην αρχική περίοδο επανασύστασής του ως ώριμου action σταρ την δεκαετία εκείνη. Εντυπωσιακό τεχνικά, βραβευμένο με όσκαρ για τα ειδικά εφέ του κι άλλες δυο υποψηφιότητες για τον άριστο ήχο και το απαραίτητα δουλεμένο μοντάζ του, αυτή είναι η prestige υποβρυχιακή ταινία του ’90.