Βίντεο: Ο Γουόλτερ Μερτς, ο αρχιτέκτονας του μοντάζ και του ήχου - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:37
12/7

Βίντεο: Ο Γουόλτερ Μερτς, ο αρχιτέκτονας του μοντάζ και του ήχου

«Αποκάλυψη Τώρα», «Νονός 3», «Ο Άγγλος Ασθενής», «Η Συνομιλία», τρία όσκαρ, πολλές υποψηφιότητες, περισσότερες καινοτομίες, αναρίθμητη εκτίμηση: Ο Γουόλτερ Μερτς και τα μυστικά της μαγείας του ηχοτοπίου. 

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Για τον Γουόλτερ Μερτς τα επίθετα περισσεύουν. Οξυδερκής, πρωτοπόρος, ορισμικά σινεματικός. Δεν περιττεύουν όμως. Η δουλειά του μοντέρ και ταυτόχρονα του μοντέρ ήχου - ο Μερτς έχει ξεχωρίσει και τιμηθεί για αμφότερα - είναι η πιο σημαίνουσα και ταυτόχρονα όμως η πιο αφανής δουλειά σε μια ταινία. Πως «κόβεται» μια ταινία, πως ορίζεται ο χώρος του κάδρου, πως καθοδηγείται το βλέμμα μας μέσα στο κάδρο, πως εισάγονται οι στίξεις του ρυθμού, πως αρχιτεκτονείται τελικά όλος αυτός ο όγκος οπτικής πληροφορίας και ακουστικών ερεθισμάτων σε ένα αρμονικό, σημαίνον αλλά και υποβλητικό όλον;

Στο παρακάτω βίντεο, ο ίδιος ο Μερτς, αναλύει τα έξι σημεία που πρέπει να προσέχει ένας επαγγελματίας για να δώσει νόημα στο έργο και, ναι, να το απογειώσει στην ερεθιστική στρατόσφαιρα όπως τόσες φορές έκανε ο ίδιος ο Μερτς, ο άνθρωπος που όρισε την έννοια του «ηχοτοπίου» στο σύγχρονο σινεμά.

Του οφείλουμε παντοτινά.