Βίντεο: Είναι το «West Side Story» ένα...υποτιμημένο αριστούργημα; - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
12:21
15/9

Βίντεο: Είναι το «West Side Story» ένα...υποτιμημένο αριστούργημα;

Μπορεί μια ταινία-κάτοχος 10 Όσκαρ να είναι υποτιμημένη; Από την Ακαδημία σίγουρα όχι. Από εκείνους που προσπερνούν την μουσική του σοφία, μάλλον ναι.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η τρικυμιώδης αλλαγή των ηθών στην αμερικανική showbiz - και όχι μόνο - έχει σαρώσει κάμποσα και αναμένεται, για όσο διαρκέσει τουλάχιστον, να μην αφήσει και πολλά όρθια. Το «West Side Story», επαναστατική παραγωγή στην ιστορία της βιομηχανίας, σάρωσε τα βραβεία, τις εισπράξεις, την κριτική αποδοχή - όλ' αυτά βέβαια μέχρι το cancel culture να την παραλάβει και τούτη...

Αυτό που ίσως έχει προσπεραστεί, ή ίσως παραβλεφθεί, και με αυτό το το ωραιότατο βίντεο-δοκίμιο εν μέρει καλύπτεται, είναι η μουσικολογική της σοφία. Το πώς δηλαδή καταφέρνει με τις νότες, τις συγχορδίες, τα λαϊτμοτίφ και την σκηνοθετική τους χρήση, να μεταδώσει νόημα. Οι Jets, οι Sharks, οι καλοί και οι κακοί, ψυχολογία, ηθογραφία, όμως και το νόημα καθαυτό μαζί με το κάθε στρώμα της πλοκής, αντιπροσωπεύονται από τις μουσικές επιλογές αυτής της έξοχης σαιξπηρικής μεταγραφής του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» στις γειτονιές της Νέας Υόρκης, των συμμοριών, των ονείρων και του έρωτα. Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, Ρόμπερτ Γουάιζ, Τζερόμ Ρόμπινς, Στήβεν Σόντχαϊμ και η ζωή είναι ωραιότερη.