10:08
1/12

Χρόνια Πολλά Γούντι Άλεν! Οι θρυλικές ατάκες των ταινιών του

«Όσον αφορά τις σχέσεις με γυναίκες, κερδίζω το μεγάλο βραβείο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ».
Από το «Manhattan» (1979)

«Είμαι 12 χρονών. Μπαίνω τρέχοντας στη Συναγωγή. Ρωτάω τον ραβίνο ποιο είναι το νόημα της ζωής. Αυτός μου λέει ποιο είναι το νόημα της ζωής, αλλά μου το λέει στα εβραϊκά. Εγώ δεν καταλαβαίνω εβραϊκά. Τώρα αυτός, θέλει να με χρεώσει 600 δολάρια για μαθήματα εβραϊκών».
Από το «Zelig» (1983)

«Κάθε σχέση είναι σαν καρχαρίας. Αν δεν προχωράει θα πεθάνει. Κι εμείς έχουμε στα χέρια μας έναν νεκρό καρχαρία».
Από τον «Νευρικό Εραστή» (1977)

«Μπορείς να το πιστέψεις; Λέει ότι δεν είμαι αρκετά αρχηγικός για εκείνη. Ποιον ψάχνει...τον Χίτλερ;»
Από το «Μπανάνες» (1971)

«Ενώ θα περιμένουμε για ταξί, θα σου κάνω για σήμερα ένα μάθημα. OK; Το μάθημά σου είναι: μην ακούς τι σου λένε οι δάσκαλοι. Απλά δες πώς μοιάζουν. Τότε θα ξέρεις πώς πραγματικά θα μοιάζει η ζωή».
Από το «Απιστίες και Αμαρτίες» (1989)

«Θυμήθηκα ένα ανέκδοτο. Κάποιος λέει στον ψυχίατρο “ο αδελφός μου νομίζει πως είναι κότα” και ο γιατρός απαντά “βάλ'τον στο άσυλο”. Τότε ο τύπος του λέει ''δε μπορώ, χρειάζομαι τ'αβγά”. Ετσι νιώθω για τις σχέσεις. Είναι παράλογες, τρελές και περίεργες, αλλά τις διατηρούμε γιατί χρειαζόμαστε τ'αβγά».
Από τον «Νευρικό Εραστή» (1977)

«Κεφάλαιο 1: Αγαπούσε τη Νέα Υόρκη. Τη λάτρεψε υπερβολικά...Γράψε καλύτερα: της έδωσε υπερβολική ρομαντική αξία. Γι αυτόν, όποια εποχή κι αν ήταν η πόλη πάντα υπήρχε σε μαύρο και άσπρο και παλλόταν στις μεγάλες μελωδίες του Γκέρσουιν. Το πάω πάλι απ’ την αρχή... Κεφάλαιο 1: Ήταν ρομαντικός για το Μανχάταν και για όλα τ’ άλλα. Έθαλλε μέσα στη βοή τού πλήθους και των αυτοκινήτων. Γι αυτόν, Νέα Υόρκη σήμαινε ωραίες γυναίκες και έξυπνους άντρες που ήξεραν όλα τα κόλπα...Όχι, πολύ φτηνό για το γούστο μου. Ας το κάνουμε πιο βαθύ. Κεφάλαιο 1: Λάτρευε τη Νέα Υόρκη. Τη θεωρούσε σύμβολο παρακμής του σύγχρονου πολιτισμού. Άνθρωποι που προτιμούσαν τον εύκολο δρόμο που έκαναν την πόλη των ονείρων του...Πολύ διδακτικό. Ξέρεις, θέλω να πουλήσει το βιβλίο. Κεφάλαιο 1: Λάτρευε τη Νέα Υόρκη αν και τη θεωρούσε σύμβολο παρακμής του πολιτισμού μας. Δύσκολο να ζει σε μια πόλη αναισθητοποιημένη από ναρκωτικά, δυνατή μουσική, TV, έγκλημα, σκουπίδια. Πολύ οργισμένο... Δεν το θέλω έτσι… Κεφάλαιο 1: Ήταν σκληρός και ρομαντικός όπως κι η πόλη που αγαπούσε. Στο βλέμμα του κρυβόταν σεξουαλική δύναμη αίλουρου. Η Νέα Υόρκη ήταν, είναι και πάντα θα είναι η πόλη του».
Από το «Manhattan» (1979)

«Αν ο Θεός υπάρχει, ελπίζω τουλάχιστον να έχει μια καλή δικαιολογία για όλα αυτά».
Από το «Ο Ειρηνοποιός» (1975)