Τακέσι Κιτάνο: Οι 10 καλύτερες ταινίες του - αφιερωματα , θεματα || cinemagazine.gr
13:22
18/1

Τακέσι Κιτάνο: Οι 10 καλύτερες ταινίες του

Ο σκηνοθέτης, ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός, μοντέρ, συγγραφέας, ζωγράφος Τακέσι Κιτάνο έχει γενέθλια και το cinemagazine ανατρέχει στις 10 καλύτερες ταινίες του.

Από τον Παναγιώτη Κοτζαθανάση

10. Ο Αχιλλέας και η Χελώνα (2008)

Ο Κιτάνο εμπνεύστηκε τον τίτλο του φιλμ από ένα από τα παράδοξα του Ζήνωνα, που σκοπό είχαν να υπονομεύσουν την κοινή λογική.

Ο Ματσίσου είναι το μοναχοπαίδι ενός συλλέκτη έργων τέχνης και φιλοδοξεί να γίνει ζωγράφος. Κάποια στιγμή όμως, ο πατέρας του αυτοκτονεί και ο ίδιος καταλήγει στο ορφανοτροφείο. Μερικά χρόνια αργότερα, τον συναντούμε να εργάζεται για πληρώσει τα δίδακτρα της σχολής Καλών Τεχνών ενώ στη συνέχεια παντρεύεται μια συνάδερφο του. Στην τελευταία πράξη, ο Ματσίσου, όπου εδώ τον υποδύεται ο Μπιτ Τακέσι, έχει αφοσιωθεί πλήρως στην τέχνη, χωρίς να επικοινωνεί πλέον με το περιβάλλον του.

Ο Κιτάνο σκηνοθετεί μια ταινία για την στρέβλωση του καλλιτεχνικού κόσμου από τους νέους εκπροσώπους του, αλλά καταλήγει να παρουσιάζει μια δύσκολη ταινία, από την οποία δεν απουσιάζει το χιούμορ και η χαρακτηριστική του αφηγηματική απλότητα.

9. Ασυγκράτητη Οργή (2010)

Η συγκεκριμένη ταινία σηματοδότησε την επιστροφή του Κιτάνο στην θεματολογία της Γιάκουζα, που ήταν αυτή που τον ανέδειξε παγκοσμίως.

Ο ίδιος υποδύεται τον Οτόμο, ένα μέλος της Γιάκουζα, στον οποίο αναθέτουν να «συμμορφώσει» μια αντίπαλη συμμορία.

Το φιλμ περιλαμβάνει συνεχείς προδοσίες, εκδίκηση, θέματα ιεραρχίας και έντονη βία, σε συνδυασμό με το συγκαλυμμένο χιούμορ του σκηνοθέτη, που εμφανίζεται σε απρόσμενες στιγμές. Το φιλμ από ένα σημείο μετατρέπεται σε μία συνεχόμενη αλληλουχία βίας και προδοσίας, σε σημείο που γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις συμμαχίες και την διάσπαση τους. Τεχνικά πάντως, η «Ασυγκράτητη Οργή» είναι άψογη, με εκπληκτική φωτογραφία και χορογραφίες δράσης.

8. Αδερφός εξ Αίματος (2000)

Στην πρώτη και τελευταία του ταινία έξω από την Ιαπωνία, ο Μπιτ Τακέσι υποδύεται τον Γιαμαμότο, έναν Γιάκουζα που αναγκάζεται να φύγει από την χώρα για το Λος Άντζελες, λόγω μιας διαμάχης μεταξύ συμμοριών. Εκεί κατοικεί ο ετεροθαλής αδερφός του, ο οποίος μαζί με τον συνέταιρό του διατηρούν μια μικρή «επιχείρηση» διακίνησης ναρκωτικών. Με τη βοήθεια του Γιαμαμότο, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά βίαιων δολοφονιών και την εισχώρηση μιας σειράς παλαιότερων συντρόφων του, η επιχείρηση γιγαντώνεται.

Το φιλμ βρίθει βίας σε ολόκληρη την διάρκεια του, ενώ αρκετά συχνά εμφανίζεται και η περίεργη αίσθηση χιούμορ του Κιτάνο. Η απόδοσή του χαρακτήρα του γίνεται με άκρως λακωνικό τρόπο, μια επιλογή που είναι τόσο θέμα στιλ όσο και ανάγκης, μιας και ο Κιτάνο δεν ένιωθε άνετα με την αγγλική γλώσσα. Ο Σουσούμου Τεραζίμα, που υποδύεται έναν συνεργάτη του είναι πραγματικά καταπληκτικός ως καρικατούρα Γιάκουζα.

7. Kids Return (1996)

Η πρώτη του επιτυχία εντός της Ιαπωνίας είναι μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του, περιγράφει την ιστορία δύο μαθητών λυκείου, του Μασάρου και του Σίντζι. Κάποια στιγμή ο πρώτος πέφτει θύμα ξυλοδαρμού και αποφασίζει να αρχίσει την πυγμαχία, παρασέρνοντας τελικά και τον Σίντζι. Ενώ όμως αυτός βελτιώνεται συνεχώς ο Μασάρου εγκαταλείπει και εισχωρεί στην Γιάκουζα.

Εδώ γίνεται απόλυτα εμφανές το στιλ του Κιτάνο, με τους ελάχιστους διαλόγους, τα πολλά flashbacks και τα μακρινά, στατικά πλάνα, σε ένα φιλμ που κατακρίνει την σύγχρονη Ιαπωνία για την στάση της απέναντι στους νέους.

6. Violent Cop (1989)

Στο ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης, ο Κιτάνο υποδύεται τον Αζούμα, έναν βίαιο αστυνομικό, που πρέπει να φροντίζει την άρρωστη αδερφή του. Κατά τη διάρκεια μιας υπόθεσης δολοφονίας ενός εμπόρου ναρκωτικών ανακαλύπτει πως ένας συνάδερφος του είναι αναμεμειγμένος, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτονεί. Λίγο αργότερα και ενώ συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση, η Γιάκουζα απαγάγει την αδερφή του.

Ο Κιτάνο δημιούργησε έναν χαρακτήρα, ο οποίος συνειδητοποιεί πως για να αντιμετωπίσει τους σύγχρονους εγκληματίες πρέπει να γίνει τουλάχιστον εξίσου βίαιος και ψυχρός με αυτούς, αν και από ένα σημείο και μετά τα όρια μεταξύ των δύο δεν είναι πλέον διακριτά. Το στυλ που καθιέρωσε τον Κιτάνο έχει τις ρίζες του στην συγκεκριμένη ταινία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Τακέσι Κιτάνο: Οι 10 καλύτερες ταινίες του
  • Τακέσι Κιτάνο: Οι 10 καλύτερες ταινίες του