Οι Κάννες δεν αγαπάνε τον Πούτιν: Ουκρανός σκηνοθέτης στη φυλακή - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
13:41
19/5

Οι Κάννες δεν αγαπάνε τον Πούτιν: Ουκρανός σκηνοθέτης στη φυλακή

Δεν είναι μόνο το καθεστώς του Ιράν που φυλακίζει σκηνοθέτες, όπως τον Τζαφάρ Παναχί, αλλά και η Ρωσία του Πούτιν.

Αποστολή στις Κάννες: Ορέστης Ανδρεαδάκης

Στην οθόνη του Δεκαπενθημέρου των σκηνοθετών, του πιο ανήσυχου και πάντα πολιτικοποιημένου τμήματος του φεστιβάλ Καννών, μια φωτογραφία υποδέχεται τους θεατές πριν από κάθε προβολή με τον τίτλο «Free Oleg Sentsov».

Ποιος είναι όμως αυτός;

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης Όλεγκ Σέντσοβ κρατείται εδώ κι ένα χρόνο, χωρίς δίκη, σε φυλακή της Ρωσίας. Ο Πούτιν επιμένει ότι ο Σέντσοβ είναι τρομοκράτης. Στις Κάννες όμως μαζεύουν υπογραφές για την απελευθέρωση του.

Στις 11 Μαΐου του 2014, ο Όλεγκ Σέντσοβ, ο οποίος ζούσε στην Κριμαία (θυμίζουμε ότι η Κριμαία έχει ήδη προσαρτηθεί στη Ρωσία), συνελήφθη. Η αστυνομία τον πήρε από το σπίτι του που έμενε με την γυναίκα και τα δύο παιδιά του. Κατηγορείται για τρομοκρατία ύστερα από διαμαρτυρίες του για τη προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, αλλά και την βοήθεια που παρείχε σε στρατιώτες μπλοκαρισμένους σε βάσεις της Κριμαίας δίνοντας τους τρόφιμα και άλλες προμήθειες.

Διαβάστε ακόμη:
Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να γονατίσουν μπροστά στην Ελλάδα και να της πουν: «Ευχαριστώ». Φιλελληνική επίθεση του Ζαν-Λικ Γκοντάρ
Γούντι Άλεν: «Θα ξαναγύριζα από την αρχή όλες μου τις ταινίες»!

Ο Όλεγκ Σέντσοβ γεννήθηκε το 1979 στην Κριμαία. Σπούδασε οικονομικά στο Κίεβο κι έπειτα πήγε στην Μόσχα για να παρακολουθήσει μαθήματα σκηνοθεσίας και σεναρίου. Αφού παρουσίασε δύο μικρού-μήκους ταινίες "A Perfect Day for Bananafish" (2008) και "The Horn of a Bull" (2009), ο Σέντσοβ έκανε το ντεμπούτο του το 2011 με την ταινία «Gamer». Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, με θέμα την μανία ενός μικρού αγοριού με τα βίντεο games και τον αγώνα του να αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρωταθλητή του χώρου με σκοπό να επιλύσει όλα του τα προβλήματα, συμμετείχε και στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

Η επιτυχία του τον οδήγησε στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης της επόμενης ταινίας του «Rhino», που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει γυρίσματα το καλοκαίρι του 2014, αλλά αναβλήθηκε λόγω της σύλληψής του Σέντσοβ.

Ο Όλεγκ Σέντσοβ δεν είναι δυστυχώς ο πρώτος σκηνοθέτης που φυλακίζεται από ένα απολυταρχικό καθεστώς. Το 2010 ο Ιρανός συνάδελφος του Τζαφάρ Παναχί συνελήφθη μαζί με την γυναίκα του, την κόρη του και άλλους 15 φίλους, για αντικαθεστωτική δράση. Του αφαιρέθηκε μάλιστα και το δικαίωμα να σκηνοθετεί ταινίες για τα επόμενα 20 χρόνια.

Το 2013 στο φεστιβάλ Βερολίνου είχαν μια άδεια καρέκλα καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων που «περίμενε» τον Παναχί, ενώ εκείνος δεν μπορούσε να φύγει από το Ιράν. Το ίδιο είχε γίνει και στο φεστιβάλ Καννών.

Φαίνεται όμως πως το καθεστώς του Ιράν δεν κατάφερε να φιμώσει τον Παναχί, ο οποίος συνεχίζει να γυρίζει παράνομα ταινίες και να τις στέλνει στα ξένα φεστιβάλ με κάθε τρόπο.

Αποσπάσματα από την ταινία «Taxi» του Τζαφάρ Παναχί

Φέτος μάλιστα, στην 65η Μπερλινάλε, η τελευταία του ταινία «Taxi», η οποία γυρίστηκε κρυφά και κάτω από δραματικές συνθήκες, όχι μόνο προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, αλλά κέρδισε και το βραβείο καλύτερης ταινίας, την Χρυσή Άρκτο, στέλνοντας ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα. Η βοήθεια της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας είναι σημαντική για τον Παναχί και διαφαίνονται ήδη ελπίδες ότι θα δικαιωθεί.

Διαβάστε ακόμη:
Βίντεο: Ο Μάικλ Φασμπέντερ είναι ο «Μάκβεθ» (και έχει Λαίδη τη Μαριόν Κοτιγιάρ)
«Ο Γιος του Σαούλ»: Το πρώτο φαβορί για τα βραβεία των φετινών Καννών έρχεται από την Ουγγαρία

Με τον ίδιο τρόπο η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα στηρίζει τώρα και τον Όλεγκ Σέντσοβ. Ανάμεσα στους πιο θερμούς υποστηρικτές του είναι και οι καταξιωμένοι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες: Ανιέσκα Χόλαντ, Κεν Λόουτς, Μάικ Λι, Πέδρο Αλμοδόβαρ και Βιμ Βέντερς, οι οποίοι στις 10 Ιουνίου του 2014 συν-υπέγραψαν επιστολή προς τον ίδιο τον Πούτιν, ζητώντας την αποφυλάκιση του Σέντσοβ.

H Ανιέσκα Χόλαντ κρατώντας το σύνθημα «Είμαι ο Όλεγκ Σέντσοβ»

Πρόσφατα και η Πολωνική Ακαδημία Κινηματογράφου μπήκε ενεργά στον αγώνα για την απελευθέρωση του Ουκρανού σκηνοθέτη, δηλώνοντας επισήμως την στήριξή της. Ο πρόεδρος της Πολωνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Ντάριους Τζαμπλόνσκι, η ουκρανικής καταγωγής καλλιτέχνις, Ολένα Λεονένκο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κινηματογράφου, Ανιέσκα Χόλαντ και άλλοι σκηνοθέτες φωτογραφήθηκαν με πλακάτ «Είμαι ο Όλεγκ Σέντσοβ».

Ο Σέντσοβ, μέσω της επιστολής του στην Ανιέσκα Χόλαντ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους σκηνοθέτες που με υποστηρίζουν, ειδικά τους Πολωνούς, που δεν έχουν σταματήσει να βοηθούν την Ουκρανία σε αυτές τις δύσκολες εποχές και έχουν αποδείξει πως είναι πραγματικά αδέρφια».