Κάννες 2016: Είδαμε το «Money Monster» της Τζόντι Φόστερ - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
15:49
12/5

Κάννες 2016: Είδαμε το «Money Monster» της Τζόντι Φόστερ

Ο Τζορτζ Κλούνι επιστρέφει στις Κάννες παρέα με τη (σκηνοθέτιδά του εδώ) Τζόντι Φόστερ, ενώ φέρνουν μαζί τους την Τζούλια Ρόμπερτς, στην πρώτη εμφάνιση της τελευταίας στην Κρουαζέτ. Και ο λόγος είναι το «Money Monster» μία δραματική περιπέτεια με πολιτικο-οικονομικές νύξεις που πέρα από την αδρεναλίνη που εκλύει κάθε υπόθεση ομηρίας, επιδιώκει να φέρει σε χαλαρή αντιπαραβολή το white collar με το blue collar crime.

Αποστολή στις Κάννες: Νεκτάριος Σάκκας

Ενας από τους πλέον ηχηρούς τίτλους του 69ου Φεστιβάλ Καννών - και από τους λίγους στουντιακούς που κάνουν φέτος την εμφάνισή τους εδώ, το «Money Monster», προβάλλεται εκτός συναγωνισμού, με τις πρώτες χλιαρές εντυπώσεις να έχουν ήδη διαμορφωθεί από την πρωινή δημοσιογραφική προβολή.

Στη νέα σκηνοθετική απόπειρα της Φόστερ, ο Κλούνι υποδύεται τον Λι Γκέιτς, έναν τηλεοπτικό σταρ / οικονομικό αναλυτή, γκουρού υποτίθεται της αγοράς και όσο πιασάρικα γραφικό τον θέλουν το γυαλί και το κοινό του. Παραγωγός του είναι η Ρόμπερτς, ο φύλακας άγγελός του που τρέχει το δημοφιλές πρόγραμμα Money Monster υπό τούτο τον καθόλου διακριτικό τίτλο.

Κάποια στιγμή όμως, εν ώρα εκπομπής μπουκάρει στο πλατό ο Τζακ Ο'Κόνελ, ζωσμένος με εκρηκτικά και υπό την απειλή όπλου. Ο λόγος είναι πως έχασε όλες τις οικονομίες του εξαιτίας μίας «εγγυημένης» συμβουλής του Γκέιτς. Ωστόσο, από τη στιγμή που και οι υπεύθυνοι της εκπομπής φαίνεται να έπεσαν «θύματα» ενός άγριου μανιπουλαρίσματος της αγοράς από το οποίο κάποιος πρέπει να έβγαλε ένα σκασμό χρήματα, το βασικό διακύβευμα για την ταινία αφορά από ένα σημείο και μετά στον εντοπισμό του πραγματικού Money Monster.

Περιστρεφόμενη γύρω από τον δραματικό χαρακτήρα μιας υπόθεσης ομηρίας - που όταν λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη και περιλαμβάνει εκρηκτικά χτυπά πλέον αντανακλαστικά σχετιζόμενα με την τρομοκρατία, η Φόστερ «τρέχει» παράλληλα την υπόθεση διαλεύκανσης της οικονομικής απάτης που οδήγησε τον νεαρό στο απονενοημένο αυτό διάβημα.

Με την ελάχιστα πιστευτή σεναριακή επιλογή να βάζει τους συνεργάτες και αναλυτές του τηλεοπτικού σόου να ξεδιαλύνουν ως άλλοι ειδικοί πράκτορες το οικονομικό έγκλημα που κρύβεται πίσω από αυτό που εκτυλίσσεται live στο πλατό του «Money Monster». Κοινώς, έχουμε να κάνουμε με μία ξεκάθαρη αντιπαραβολή μεταξύ white collar και blue collar crime, με τις πολιτικές νύξεις που πάντα διεγείρουν το ενδιαφέρον του πολιτικά ευαισθητοποιημένου Κλούνι.

Κάπου ανάμεσα στην περιπέτεια και το οικονομικό θρίλερ, το «Money Monster» εναλλάσσεται μεταξύ του κλειστοφοβικού περιβάλλοντος του στούντιο και του έξω κόσμου όπου κρύβεται ο -όχι ακριβώς καυτός- πυρήνας της ιστορίας, προσφέροντας γρήγορο ρυθμό και βασιζόμενο στην άνεση των πρωγαγωνιστών του να φέρουν εις πέρας τους ευκολοφόρετους ρόλους τους.

Πέραν τούτου όμως, λίγα είναι τα στοιχεία με τα οποία μπορεί να εκπλήξει το κοινό της η Φόστερ, αφού όλα όσα πραγματεύεται του τα προσφέρει στο πιάτο και εξαρχής μπορεί να διακρίνει κανείς πού σκοπεύει να φτάσει.