Το Μαύρο Κουτί - ταινιες || cinemagazine.gr

Το Μαύρο Κουτί

Black Box

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2021
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Γαλλία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιαν Γκοζλάν
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Γιαν Γκοζλάν, Νικολά Μπουβέ
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Πιερ Νινέ, Λου ντε Λαάζ, Αντρέ Ντισολιέ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σεμπάστιαν Μπλένκοφ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Φιλίπ Ρομπί
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 129'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Spentzos Film
    Το Μαύρο Κουτί

Δέστε τις ζώνες σας, βεβαιωθείτε ότι το τραπεζάκι μπροστά σας είναι κλειστό και το κάθισμα σας σε όρθια θέση. Ο Γιαν Γκοζλάν σκηνοθετεί «Air Disasters» για τη μεγάλη οθόνη και το αποτέλεσμα είναι ένα σφιχτοδεμένο κι αναπάντεχα ελκυστικό θρίλερ.

Από τον Θοδωρή Καραμανώλη

Μετά την εξαφάνιση του προϊστάμενού του, ένας ερευνητής/αναλυτής αεροπορικών ατυχημάτων αναλαμβάνει να διαλευκάνει το μυστήριο της πτώσης ενός πολιτικού αεροσκάφους στις Άλπεις. Αρχικά η αιτία εντοπίζεται σε έναν άνδρα που εισέβαλλε στο πιλοτήριο φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ». Παρά την ανακάλυψη της ισλαμικής ιαχής ανάμεσα στις κυματομορφές που κατέγραψε το μαύρο κουτί, ο ήρωας μας εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες, οι οποίες σύντομα θα εξελιχθούν σε εμμονή.

Αλληλούια θα πούμε εμείς, για ένα παλιομοδίτικο θρίλερ αξιώσεων, που συνδυάζει την ακουστική υποψία του «Blow Out» και της «Συνομιλίας», με τα πολιτικά θρίλερ συνωμοσίας των 70΄s. Αυστηρό όπως οι γραμμές στα ρούχα και τα γυαλιά του πρωταγωνιστή, σφριγηλό όπως η άτρακτος ενός μπαμπάτσικου αεροπλάνου, το «Μαύρο Κουτί» φανερώνει όλα τα ατού του από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Το εναρκτήριο μονοπλάνο στο εσωτερικό του μοιραίου αεροσκάφους, καλλιεργεί μια χιτσκοκική εκκρεμότητα, μιας και αποκαλύπτει στον παρατηρητικό θεατή πολλά από τα στοιχεία που θα οδηγήσουν αργότερα την έρευνα. Στη συνέχεια, το εύστοχα «ενοχλητικό» sound design καταφέρνει να διαβάλλει την οπτική μας απέναντι στα τεκταινόμενα ενός hi-tech και hi-fi μυστηρίου, που στην ουσία αποτελεί συρραφή από πραγματικές υποθέσεις αεροπορικών δυστυχημάτων. Μέσα στο παρανοϊκό σκηνικό ξεχωρίζει η κομψή φιγούρα του σταθερά εξαιρετικού Πιερ Νινέ, o οποίος υποδύεται για δεύτερη φορά τον «Ματιέ Βασέρ» (το μεταβαλλόμενο alter ego του Γιαν Γκοζλάν στη μεγάλη οθόνη).

Αν και η ταινία δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας ή ποιότητας, αποτελεί ένα απολαυστικά γεμάτο δίωρο, με το ελαφρώς χαριτωμένο παράδοξο πως δεν κρύβει κάποια υπαρξιακή αγωνία, αλλά αναφέρεται με όρους, τεκμήρια και ειλικρινή ανησυχία στο χώρο της αεροναυπηγικής. Είναι επίσης λίγο σαν αυτό που ήλπιζαν οι δύσμοιροι επιβάτες της γραμμής Ντουμπάι-Παρίσι, δηλαδή μια ξέγνοιαστη πτήση παρέα με μπινελίκια και την καλύτερη πορτοκαλάδα του κόσμου (δυστυχώς δεν θα τη βρείτε στα σινεμά, την κερνάνε μόνο αεροσυνοδοί), στην οποία δεν καταλαβαίνεις πως πέρασε η ώρα. Λίγο πριν προσεγγίσουμε τον αεροδιάδρομο υπάρχουν κάποιες αναταράξεις, αλλά ο πιλότος Γκοζλάν έχει την εμπειρία και τον τρόπο να την προσγειώσει όπως της αρμόζει, κλείνοντας και λίγο το μάτι στο Φρανκενχάιμερ, τον Πακούλα, το Βερνέιγ και όλους όσους τέλος πάντων θεμελίωσαν το αρχέτυπο του συνωμοτικού θρίλερ. Και μόλις πατήσουμε έδαφος και πέσουν οι τίτλοι, ξέρετε... παλαμάκια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Το Μαύρο Κουτί
  • Το Μαύρο Κουτί