Αποστροφή - ταινιες || cinemagazine.gr

Αποστροφή

Repulsion

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1965
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ην.Βασίλειο
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρόμαν Πολάνσκι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρόμαν Πολάνσκι, Ζεράρ Μπρας, Ντ. Στόουν
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Κατρίν Ντενέβ, Ιβόν Φιρνό, Ίαν Χέντρι, Τζον Φρέιζερ
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γκίλμπερτ Τέιλορ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Σίκο Χάμιλτον
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105' ΔΙΑΝΟΜΗ: Bibliotheque
    Αποστροφή

Η «Αποστροφή», το κινηματογραφικό masterclass του Ρόμαν Πολάνσκι με την Κατρίν Ντενέβ, κυκλοφορεί σε επανέκδοση.

Από τον Πάνο Γκένα

Απέναντι στην πολυχρωμία της σεξουαλικής απελευθέρωσης, της ατομικής έκφρασης και της στιλιστικής αποθέωσης των λονδρέζικων swinging sixties, ο Ρόμαν Πολάνσκι παγιδεύει το αδιάρηκτο πορτρέτο μιας αγοραφοβικής (και ιδναικής) Κατρίν Ντενέβ στα παραισθητικά ασπρόμαυρα κάδρα του. Σταδιακά βυθίζει τη νεαρή γυναίκα σε έναν απομονωτικό εφιάλτη και ξετρυπώνει τους ιδεοψυχαναγκασμούς, τις εμμονές και τις επιθυμίες της μέσα από τις ρωγμές των τοίχων και του «τείχους» της.

Τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο του «Μαχαίρι στο Νερό», εγκαινιάζει με την «Αποστροφή» την άτυπη τριλογία του Διαμερίσματος, στην οποία «εγκλώβισε» αργότερα το «Μωρό της Ρόζμαρι» και τον «Ένοικο». Εδώ, σε πλήρη έλεγχο της κινηματογραφικής γλώσσας, τιθασεύοντας το βάθος του οπτικού πεδίου και αντιστρέφοντας σουρεαλιστικά τις νεο-ρομαντικές ιδέες του Κοκτό, ενορχηστρώνει έναν αξέχαστο κινηματογραφικό εφιάλτη και μετουσιώνει σε εικόνες την πραγματική κατάσταση της υποκειμενικής ταραχής, το νεφέλωμα του αλαφροΐσκιωτου, το βάθος του ψυχολογικού τραύματος και την φονική διάσταση του παραληρηματικού πεδίου.

Ένα ανεπανάληπτο κινηματογραφικό αριστούργημα που «τραυματίζει» διαχρονικά και ασφαλώς μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που έγιναν ποτέ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Αποστροφή
  • Αποστροφή