Ο Σπόρος μιας Αγάπης - ταινιες || cinemagazine.gr

Ο Σπόρος μιας Αγάπης

Return to Dust

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2022
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Κίνα
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρουιτζούν Λι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρουιτζούν Λι
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ρένλιν Γου, Χάι-Κινγκ, Ντένγκπινγκ Ζάο
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γουέιχουα Γουάνγκ
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Πέιμαν Γιαζντανιάν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 131'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Ama Films
    Ο Σπόρος μιας Αγάπης

Άνθρωποι από χώμα και νερό ζουν τον αναπάντεχο έρωτα τους σε μια arthouse έκπληξη από τα ύστερα του κινεζικού κοινωνικού ρεαλισμού.

Από τον Θοδωρή Καραμανώλη

Σε μια φτωχική περιοχή της επαρχίας Κανσού, ένα συνοικέσιο γεννά μια απρόσμενα τρυφερή ιστορία αγάπης. Ο Μα και η Κάο, ένας αγρότης με σπάνιο αίμα και μια ανάπηρη γυναίκα εξοστρακισμένη από την οικογένειά της, τα βάζουν με τις μοίρες, τη φύση και το άγονο σκηνικό της Βόρειας Κίνας, υπομένοντας παράλληλα πιέσεις απ' το κοινωνικό τους περιβάλλον. Όσο μοχθούν για να ορθώσουν ένα αξιοπρεπές σπιτικό ανάμεσα στις λάσπες, βλέπουν σε πείσμα κάθε οιωνού και πιθανότητας τη σχέση τους να ανθίζει.

«Το σπόρο της αγάπης» τους έχει σπείρει ένας σχετικά νέος Κινέζος σκηνοθέτης, o Λι Ρουιτζούν (μόλις 39 Μαΐων), που παρότι μετράει ήδη έξι μεγάλου μήκους ταινίες στην προσεγμένη φιλμογραφία του, εξακολουθούμε να τον αναφέρουμε ως ανερχόμενο στην κλίμακα των πραγματικά ξεχωριστών δημιουργών του σύγχρονου ασιατικού σινεμά. Με το πάγιο πλέον κι αιθέριο στυλ του (μια βαθιά κινηματογραφική γραφή λαξεμένη στη σύγκλιση μουσικής και εικαστικών τεχνών) συνεχίζει την θεματική διερεύνηση για έναν κόσμο μετέωρο μεταξύ παραδοσιακών αξιών και αέναων μεταρρυθμίσεων. Για μια κοινωνία η διαλεκτική της οποίας αλλάζει πρόσημα καθώς ταλαντεύεται μεταξύ της ανάγκης για εκσυγχρονισμό και εναρμονισμό με τα σημεία των καιρών από τη μία, και της ακέραιης ηθικής των στωικών ηρώων του από την άλλη. Αυτό το δίπολο τροφοδοτεί τον πυρήνα του έργου του, ενός ανθολογίου που περικλείει τα πλέον καθαρά και έντιμα μελοδράματα απ' όσα κυκλοφόρησαν στο φεστιβαλικό κύκλωμα την τελευταία δεκαετία.

Μιας και το αναφέραμε, «Ο Σπόρος Μιας Αγάπης» είναι ακριβώς ο τύπος της ταινίας που άπαξ και περάσει τα σύνορα της καταγωγής της, ζει και αναπνέει μέσα από τη διάδραση με το μικροκλίμα των φεστιβάλ. Το φιλμ έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κινηματογράφου του Βερολίνου, όπου αποτέλεσε το εγγύτερο σημείο που έφτασε το τραγικά διαμορφωμένο επίσημο διαγωνιστικό (επίσης προϊόν ενός άτυπου εκσυγχρονισμού) σε μια πραγματικά σημαντική ταινία. Για να ακριβολογούμε, ίσως το μόνο σημείο. 

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα εισιτήρια που έχει κάνει η ταινία μόνο στην Κίνα έχουν αποφέρει έσοδα 50 φορές μεγαλύτερα από το μπάτζετ της

Λίγους μήνες μετά ακολούθησε η έξοδός του στις αίθουσες της χώρας του, όπου χάρη στο word of mouth κατάφερε αξιοσημείωτες εισπράξεις και αναδείχθηκε σε μία από τις εμπορικές εκπλήξεις του τρέχοντος έτους. Αμφιβάλλουμε αν αυτή η επιτυχία μπορεί να μεταφραστεί σε κάτι ανάλογο στη Δύση, ωστόσο πρόκειται για μία εξαιρετικά προσβάσιμη και θελκτική στο μάτι δουλειά, που σε οποιαδήποτε arthouse βιτρίνα κι αν τη χωρέσεις δύναται να φέρει θεατές.  Η ευρεία αποδοχή της απ' το σινεφίλ κοινό δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη τη μόνιμα παρεμβατική Κινεζική Πολιτεία. Ενώ η ταινία είχε ξεκινήσει τη streaming διανομή της, επενέβη η επιτροπή λογοκρισίας και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, διέταξε την απόσυρσή της απ' τις πλατφόρμες κι απαγόρεψε οποιαδήποτε αναφορά της στα κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα ζήτησε να αλλάξει το φινάλε σε κάτι εντελώς διαφορετικό απ' αυτό που οραματίστηκε ο σκηνοθέτης. 

Δεν γνωρίζουμε ποιο τέλος θα δει το ελληνικό κοινό, πάντως να ξέρετε πως στη σωστή βερσιόν ο Μα και η Κάο παραμένουν και δεν απαλλοτριώνονται. Ο Λι Ρουιτζούν οδηγεί την ταινία σε ένα υπερβατικό κλείσιμο που αντιτάσσεται στον κοινωνικό ρεαλισμό, το νατουραλισμό της φόρμας και τον άκρατο ουμανισμό που διέπουν το υπόλοιπο φιλμ. Όλοι οι -ισμοί του κόσμου (μάλλον) δεν είναι αρκετοί για να αποδώσουν την ποίηση της εικόνας στην τρίτη πράξη. «Ο Σπόρος» καταλήγει ένα μίνιμαλ κομψοτέχνημα, με ναΐφ ήρωες αλλά κι απλησίαστη αισθητική. Παρά τις όποιες σεναρικές ευκολίες υιοθετεί στην πορεία προς τη λύτρωση, είναι ένα αναπάντεχα αποτελεσματικό φιλμ για ένα ακόμη πιο απροσδόκητο love story. Είναι ένα κομμάτι ανόθευτου σινεμά που αποθεώνει την καθαρότητα της αφήγησης. Ένα πολύτιμο σχόλιο για τη μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης στους κυνικούς καιρούς μας. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Ο Σπόρος μιας Αγάπης
  • Ο Σπόρος μιας Αγάπης