Παράξενος Κόσμος - ταινιες || cinemagazine.gr

Παράξενος Κόσμος

Strange World

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2022
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντον Χολ, Κι Νγκούγιεν
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Κι Νγκούγιεν
    ΜΟΥΣΙΚΗ: Χένρι Τζάκμαν
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 102
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood Entertainment
    Παράξενος Κόσμος

Όμορφος στην όψη φόρος τιμής σε ένα ξεχασμένο κινηματογραφικό υπο-είδος, εύπεπτος, ευγενικός, αλλά και εντελώς minor προσθήκη στον ντισνεϊκό κανόνα.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Προτού (καθ)ορίσει το είδος της ταινίας καταστροφής, ο σκηνοθέτης και παραγωγός Ίρβιν Άλεν διόγκωσε στα τέλη των ' 50s ένα  άλλο trend, αυτό της περιπέτειας (επιστημονικής) φανταασίας με εξερευνητές. Στις ταινίες αυτές οι ήρωες ξεχύνονταν στις τέσσερις γωνιές της γης (ή και στο κέντρο της) και από τα δάση του Αμαζονίου μέχρι τον βυθό της θάλασσας, ανακάλυπταν άγνωστους κόσμους με απίθανα πλάσματα, συνήθως καμωμένα από τον μετρ του είδους Ρέι Χαριχάουζεν. Σήμερα αυτό το είδος είναι σχεδόν νεκρό, ίσως γιατί το στοιχείο της γεωγραφικής εξερεύνησης έχει χάσει το ενδιαφέρον του - χάρη στο National Geographic και το Discovery (πιστεύουμε πως) γνωρίζουμε κάθε γωνιά της γης. Ο «Παράξενος Κόσμος» αποτελεί έναν φόρο τιμής σε εκείνες τις ταινίες, έχοντας ως ήρωες πατέρα, γιο και (spoiler) παππού, που αναζητούν στο κέντρο της γης την αιτία που πνέει τα λοίσθια ένα φυτό που τροφοδοτεί με ενέργεια την επιφάνεια και προέρχεται από εκείνο το μέρος. 

Του πιστώνεις φαντασία στον σχεδιασμό της χλωρίδας και της πανίδας αυτού του φανταστικού πλανήτη, αν και στη δισδιαστατη εκδοχή του, που παραδίδουν οι τίτλοι τέλους, το αποτέλεσμα φλερτάρει με τον ιμπρεσιονισμό και είναι δέκα φορές πιο καλλιγραφημένο από το λιγότερο λεπτοδουλεμένο και πιο στρογγυλεμένο ψηφιακό. Του πιστώνεις και την ενίσχυση της συμπερίληψης, η οποία, βέβαια, δεν μπορεί πια από μόνη της να συνιστά λόγο εκθειασμού, εκτιμάς και μια σεναριακά ωραία ενσωμάτωση και αντίστιξη της οικολογικής ανησυχίας  με το γενεαλογικό χάσμα ανάμεσα σε πατέρες και γιους, σε κρατούν και οι χαριτωμενιές του Σπλατ, του νέου αγαπημένου παιχνιδιού των πιτσιρικάδων -δεν το ξέρουν ακόμα, αλλά έχει φροντίσει για αυτό η μαμά Disney. Στον σύγχρονο ντισνεϊκό κανόνα, όμως, η ταινία βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο «Meet the Robinsons» και το «Chicken Little» και είμαστε βέβαιοι ότι οι δημιουργοί της, αν και βάζουν τους χαρακτήρες να κατεβαίνουν στα έγκατα της γης, θα επιθυμούσαν να είχαν ανέβει (πολύ) ψηλότερα στον σχετικό πίνακα κατάταξης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Παράξενος Κόσμος
  • Παράξενος Κόσμος