Οι Γείτονες Από Πάνω - ταινιες || cinemagazine.gr

Οι Γείτονες Από Πάνω

The People Upstairs

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2020
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ισπανία
    ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σεσκ Γκέι
    ΣΕΝΑΡΙΟ: Σεσκ Γκέι
    ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Χαβιέ Καμάρα, Γκριζέλντα Σισιλιάνι, Μπελέν Κουέστα, Αλμπέρτο Σαν Χουάν
    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αντρέου Ρεμπές
    ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 82'
    ΔΙΑΝΟΜΗ: Cinobo
    Οι Γείτονες Από Πάνω

Τα βογγητά των «από πάνω» και η ζήλια των «από κάτω», θα φέρουν κοντά τέσσερις γείτονες σε μία αναπάντεχη βραδιά εξομολογήσεων. Ο σκηνοθέτης του «Truman», Σεσκ Γκέι, μεταφέρει στην οθόνη το ομώνυμο θεατρικό του έργο και προσφέρει μία κωμωδία δωματίου για τον γάμο και τα μεσοαστικά απωθημένα.

Από τον Πάνο Γκένα

Ο Χούλιο και η Άνα, παντρεμένο ζευγάρι για πολλά χρόνια, προσκαλεί τους από πάνω γείτονες, την Λάουρα και τον Σάλβα, για να γνωριστούν καλύτερα. Οι πρώτοι βλέπουν τον γάμο τους να έχει βαλτώσει και οι καυγάδες αποτελούν μόνιμη ρουτίνα. Οι δεύτεροι χαίρονται τον έγγαμο βίο λίγο πιο χαλαρά και το σεξ αποτελεί καθημερινή απόλαυση. Το τυπικό, και για την περίπτωση του Χούλιο ανεπιθύμητο, σουαρέ θα βγάλει σταδιακά στην επιφάνεια όλα τα ανομολόγητα πάθη και λάθη του ζευγαριού.

Στην παράδοση των θεατρικών δραμάτων «δωματίου» που έχουν δυναμιτίσει την οθόνη με την κλειστοφοβική ένταση και την εξομολογητική ορμή των εμπλεκομένων (από το αδίστακτο αριστούργημα «Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;» ως την εύθυμη αστική παρατήρηση του «Τέλειοι Ξένοι»), ο πολυβραβευμένος Σεσκ Γκέι (Goya Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το «Truman» το 2015) διασκευάζει για την μεγάλη οθόνη το επιτυχημένο έργο του «Γείτονες από Πάνω» και προσφέρει μία γλυκόπικρη ματιά στις αγκυλώσεις και τα αδιέξοδα του έγγαμου βίου.

Με ένα σπιρτόζικο σενάριο, εμποτισμένο με χιούμορ και κυνισμό σε ισόποσες δόσεις, ο Γκέι κινηματογραφεί με ευθύτητα τους τέσσερις πρωταγωνιστές και χωρίς να ξεφεύγει από την θεατρικότητα του πρωτότυπου υλικού, βρίσκει κινηματογραφικές λύσεις. Τα σαλόνι είναι το βασικό τερέν της δράσης, ο εξωτερικός χώρος του μπαλκονιού φιλοξενεί την πρώτη ειλικρινή κουβέντα, τα ξεχωριστά δωμάτια του σπιτιού είναι το καταφύγιο της μοναξιάς του Χούλιο και της Άνας. Οι προθέσεις του Γκέι για κωμωδία σκρούμπολ κατά το αμερικανικό πρότυπο των δεκαετιών του ‘30 και του ‘40 είναι έκδηλες, και παρότι εδώ το σενάριο δεν επιλέγει το πνευματώδες υπονοούμενο, αλλά το προφανές (και κυρίως σεξουαλικού ενδιαφέροντος) αστείο, οι «Γείτονες» στα οικονομημένα 80 λεπτά τους διατηρούν μία πικάντικη ισορροπία.

Ασφαλώς και οι ταινίες αυτού του «είδους» λειτουργούν μόνο αν το καστ είναι συντονισμένο με την σκηνοθετική γραμμή και αν υπάρχει πηγαία χημεία. Εδώ, η τετράδα υπηρετεί και αναδεικνύει στην εντέλεια την «οικογενειακή» ατμόσφαιρα. Ο «αλμοδοβαρικός» Χαβιέ Καμάρα συνοψίζει μία ανικανοποίητη ζωή στα ειρωνικά, πικρόχολα σχόλιά του Χούλιο, η Γκριζέλντα Σισιλιάνι αντεπιτίθεται προβάλλοντας τις καταπιεσμένες επιθυμίες της Άνας και στον αντίποδα, ο Αλμπέρτο Σαν Χουάν και η Μπελέν Κουέστα ως απελευθερωμένοι και πανσεξουαλικοί Σάλβα και Λάουρα, δρουν ως αφροδισιακοί καταλύτες. Ειδικά ο Αλμπέρτο Σαν Χουάν, ο οποίος εκτοξεύει τις πιο αστείες ατάκες του σεναρίου με φυσικότητα στα όρια της απάθειας, κερδίζει τις εντυπώσεις (και ένα Goya Β’ Αντρικού ρόλου στην συνέχεια).

Αγάπη και αδιαφορία, ρουτίνα και συντροφικότητα, σεξ και αλληλοκατηγορίες, η περιπέτεια του γάμου είναι μία πρόκληση, συχνά κινηματογραφική. Οι «Γείτονες από Πάνω», χωρίς να πρωτοτυπούν, την αμπαλάρουν με χιούμορ και τρυφερότητα, και την προσφέρουν σε ένα χαριτωμένο πακέτο. Όταν χτυπήσουν το κουδούνι, να τους ανοίξετε. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Οι Γείτονες Από Πάνω
  • Οι Γείτονες Από Πάνω