ΚΑΝΝΕΣ 2012 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

To "Despues de Lucia" κέρδισε το μεγάλο βραβείο του Ένα Κάποιο Βλέμμα

2012-05-27 11:54:01

To  Despues de Lucia  κέρδισε το μεγάλο βραβείο του Ένα Κάποιο Βλέμμα




Μετά από τα παράλληλα τμήματα Εβδομάδα Κριτικής και Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, ήταν η σειρά του Ένα Κάποιο Βλέμμα, του σημαντικότερου τμήματος μετά το επίσημο διαγωνιστικό, να αναδείξει τους δικούς του νικητές, οι οποίοι τελικά ήταν και οι ταινίες που συζητήθηκαν περισσότερο τις περασμένες μέρες.


Μετά από τα παράλληλα τμήματα Εβδομάδα Κριτικής και Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, ήταν η σειρά του Ένα Κάποιο Βλέμμα, του σημαντικότερου τμήματος μετά το επίσημο διαγωνιστικό, να αναδείξει τους δικούς του νικητές, οι οποίοι τελικά ήταν και οι ταινίες που συζητήθηκαν περισσότερο τις περασμένες μέρες.

Kαι εδώ (όπως και στα δύο άλλα τμήματα) κυριάρχησε η Λατινική Αμερική, αφού το κεντρικό βραβείο απέσπασε μία μεξικάνικη παραγωγή, επιβεβαιώνοντας την - ενάντια σε όλα τα προγνωστικά - συνεχιζόμενη άνθιση του λατινοαμερικάνικου σινεμά. Πρόκειται για την ταινία "Despues de Lucia" ("Μετά τη Λουσία") του Μισέλ Φράνκο, μια μελέτη της βίας στην μεξικανική κοινωνία μέσα από την ιστορία ενός κοριτσιού που αντιμετωπίζει την εχθρική συμπεριφορά των συμμαθητών της στο σχολείο.

Ο Φράνκο ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής τους αστούς ήρωές του, που ζουν πλουσιοπάροχα μεν σε μια κοινωνία που μαστίζεται από τη φτώχια, αλλά ταλανίζονται από την απώλεια και τη βία της καθημερινότητας. Το φαινόμενο της σχολικής κακοποίησης (bullying) παίρνει άλλες διαστάσεις στο μεξικανικό δράμα, που αποκαλύπτει τη σκληρότητα και τον κυνισμό των σύγχρονων εφήβων, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει τον διαχωρισμό των ηθικών κρίσεων σε άσπρο-μαύρο. Ένα δίκαιο βραβείο για μία εξαιρετική ταινία, που δανείζεται στοιχεία από το ευρωπαϊκό σινεμά (κυρίως αυτό του Χάνεκε).

Το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής πήγε στην κωμική ταινία των Μπενουά Ντελπίν και Γκουστάβ Κερβέρν, "Le Grand Soir", ενώ με ειδική διάκριση τιμήθηκε το "Children of Sarajevo" της Αΐντα Μπετζίκ. Η Βελγίδα Εμιλί Ντεκέν και η Καναδή Σουζάν Κλεμέν μοιράστηκαν το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για το "Children of Sarajevo" και "Laurence Anyways" αντίστοιχα.

"Ήταν μία εκπληκτική επιλογή ταινιών και οι συζητήσεις μας ήταν παθιασμένες. Οι κινηματογραφιστές δεν μας απογοήτευσαν ποτέ, ήταν απίστευτο!", δήλωσε ο ηθοποιός Τιμ Ροθ, ο οποίος προέδρευσε της κριτικής επιτροπής και εξέφρασε μία γενικότερη πεποίθηση ανάμεσα στους θεατές του φετινού Φεστιβάλ. Οι ταινίες που παρουσιάστηκαν φέτος στο Ένα Κάποιο Βλέμμα ήταν (άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο) καλής ποιότητας, μειώνοντας κατά πολύ τις αποτυχημένες επιλογές παλιότερων ετών.

Οι κριτικοί επιλέγουν "Ομίχλη" και "Τέρατα"

Τα βραβεία της έδωσε και η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), επιλέγοντας το "In the Fog" του Σεργκέι Λόζνιτσα από το διαγωνιστικό τμήμα, το "Beasts of the Southern Wild" από το Ένα Κάποιο Βλέμμα, και το "Hold Back" του Ρασίντ Ντζαϊντάνι.

Χ.Λ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 27 Μαΐου

19.15  ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

20.00 / 23.00 THÉRÈSE DESQUEYROUX (Claude Miller)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ