ΚΑΝΝΕΣ 2015 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιώργος Λάνθιμος: «Έκανα τους Κοέν να δουν την ταινία μου»

2015-05-25 12:36:32

Γιώργος Λάνθιμος: «Έκανα τους Κοέν να δουν την ταινία μου»




Με το Ειδικό βραβείο της επιτροπής έφυγε ο Γιώργος Λάνθιμος από την τελετή λήξης του 68ου φεστιβάλ των Καννών.


Από τον Χρήστο Πολίτη

Μετά από ένα δεκαήμερο προβολών, συνεντεύξεων και με τον «Αστακό» να συζητιέται όσο καμία άλλη ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος, ο Γιώργος Λάνθιμος κατάφερε να γίνει ο τέταρτος Έλληνας σκηνοθέτης που βραβεύεται στο φεστιβάλ των Καννών (μετά από τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κώστα Γαβρά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο).

Ο ίδιος παρέλαβε το Ειδικό βραβείο από τα χέρια της ηθοποιού Λετίσια Κάστα και ευχαρίστησε την επιτροπή, τους ηθοποιούς, τους παραγωγούς και κυρίως τον Ευθύμη Φιλίππου, που μαζί και αυτή τη φορά (μετά τον -προ 6ετίας βραβευμένο στο Ένα Κάποιο Βλέμμα- «Κυνόδοντα» και τις βραβευμένες για το σενάριό τους στο φεστιβάλ Βενετίας «Άλπεις») συνυπέγραψαν το σενάριο του «Αστακού».

Διαβάστε ακόμη:
Κάννες: Βραβείο της επιτροπής στον «Αστακό», Χρυσός Φοίνικας στον Οντιάρ
Κάννες: Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη; «Ο Αστακός» έχει την απάντηση

Μετά το photocall, όπου φωτογραφήθηκε με τον Τζον Σι Ράιλι, πρωταγωνιστή της ταινίας,

Ο Γιώργος Λάνθιμος στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της τελετής, κάθισε μαζί με τον Γάλλο ηθοποιό Ανρί Μπεχάρ. Η κουβέντα ξεκίνησε με το «πειραχτήρι» των Γάλλων να ρωτάει τον Γιώργο Λάνθιμο πως αισθάνεται που η ταινία του δίχασε το κοινό, με τον σκηνοθέτη να απαντά πως «όλοι αγάπησαν την ταινία», δίνοντας την ευκαιρία στο Μπεχάρ να αστειευτεί πως «ορισμένοι την αγάπησαν, κι άλλοι την αγάπησαν πέρα από την αγάπη». 

Σε ερώτηση του Μπεχάρ για το πως ένοιωσε όταν έμαθε ποια θα είναι η επιτροπή που θα κρίνει την ταινία του, ο Λάνθιμος απάντησε πως «έκανα τους αδερφούς Κοέν να δουν την ταινία μου». 

Η συνέντευξη έκλεισε με ερώτηση Πορτογάλου δημοσιογράφου που ρώτησε τον Λάνθιμο σχετικά με τις μεταφορές που χρησιμοποιεί στις ταινίες του, σχετίζοντάς το με το γεγονός πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή θέλει να δείξει στην Ευρώπη πως συνεχίζει να είναι ακόμα δυνατή.

Παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη τύπου στο παρακάτω βίντεο.

Η συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά την τελετή των βραβείων, και την οποία συντόνισε ο ηθοποιός Ανρί Μπεχάρ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ