ΚΑΝΝΕΣ 2015 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ο Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου έχει το πρώτο του κλιπ

2015-05-13 09:22:00

«Ο Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου έχει το πρώτο του κλιπ




Το «The Lobster» βάζει την Ελλάδα ξανά στο Διαγωνιστικό των Καννών, 17 χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα του Θοδωρου Αγγελόπουλου.


Από τον Πάνο Γκένα

«Δεν καταλαβαίνεις τα πάντα, αλλά είναι μία από τις πιο αυθεντικές και μυστηριώδεις ταινίες», ανέφερε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό, αμέσως μετά την ανακοίνωση πως το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου περιλαμβάνεται στο επίσημο Διαγωνιστικό του φετινού Φεστιβάλ.

Κι έτσι η Ελλάδα, επιστρέφει στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, κάτι που είχε να συμβεί από το 1998, τότε που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε με τον Χρυσό Φοίνικα για το «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα».

Στο πρώτο κλιπ, που παρουσιάζεται σήμερα, μόλις μια μέρα πριν την παγκόσμια πρεμιέρα του, η Ρέιτσελ Βαις και ο Κολιν Φάρελ βρίσκονται μέσα σε ένα αποχρωματισμένο δάσος, και εκείνη (τη φωνή της οποίας ακούμε σε voice over), λέει πως «έχουμε καταφέρει να εφεύρουμε ένα κώδικα να επικοινωνούμε μεταξύ μας ακόμα και μπροστά σε άλλους, χωρίς να καταλαβαίνουν τι λέμε. Έτσι όταν γυρίζουμε το κεφάλι μας στ' αριστερά σημαίνει ''Σε αγαπώ όσο τίποτε άλλο στον κόσμο". Όταν γυρίζουμε το κεφάλι στα δεξιά σημαίνει "Πρόσεχε! Κίνδυνος!»

Έξι χρόνια μετά τη θριαμβευτική πορεία του υποψήφιου για Όσκαρ «Κυνόδοντα», μια πορεία που ξεκίνησε άλλωστε από τις Κάννες όταν ο Λάνθιμος βραβεύτηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στο Φεστιβάλ που τον ανέδειξε με την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, με τίτλο «The Lobster» και την αρωγή του Ευθύμη Φιλίππου στο σενάριο.

Σύμφωνα με την βρετανική Επιτροπή Καταλληλότητας (BBFC), η ταινία πήρε τον χαρακτηρισμό άνω των 15, ενώ καμία σκηνή δεν κόπηκε ή τέθηκε υπό λογοκρισία, αν και οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για σκληρή γλώσσα, έντονες σεξουαλικές σκηνές και αρκετό αίμα (νεκρών ζώων).

Η ταινία διηγείται μία εκκεντρική ιστορία αγάπης, που τοποθετείται σε ένα μέλλον δυστοπικό. Σύμφωνα με τις επιταγές της κοινωνίας, οι άνθρωποι μεταφέρονται στο επιβλητικό Ξενοδοχείο (το «υποδύεται» το ξενοδοχείο Park Hotel Kenmare), όπου πρέπει να επιλέξουν τον σύντροφό τους μέσα σε 45 μέρες. Αν δεν τα καταφέρουν, μεταμορφώνονται σε ζώα και αφήνονται ελεύθερα στο Δάσος. Μην έχοντας βρει ταίρι, ένας άνδρας το σκάει στο Δάσος για να βρει τους παρίες της κοινωνίας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκει το ταίρι του, παρόλο που αυτό είναι ενάντια στους κανονισμούς.

Στο «The Lobster» πρωταγωνιστούν εκτός από την Ρέιτσελ Βαις και τον Κόλιν Φάρελ, η Αγγελική Παπούλια, η Αριάν Λαμπέντ, ο Μπεν Γουίσο, η Ολίβια Κόλμαν και ο Τζον Σι Ράιλι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Σενάριο: Ευθύμης Φιλίππου, Γιώργος Λάνθιμος
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θύμιος Μπακατάκης
Παραγωγή: Γιώργος Λάνθιμος, Ed Guiney, Lee Magiday, Ceci Dembsey / Element Pictures, Limp Films
Εκτέλεση Παραγωγής: Andrew Lowe, Tessa Ross, Sam Lavender
Συμπαραγωγοί: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Leotine Petit, Carole Scotta, Joost de Vries, Derk-Jan Warrink / Faliro House Productions, Haut et Court, Lemming Film
Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Μπεν Γουίσο, Αγγελική Παπούλια, Λέα Σειντού, Ολίβια Κόουλμαν, Αριαν Λαμπέντ, Τζον Σι Ράιλι, Τζέσικα Μπάρντεν, Άσλει Τζένσεν, Μάικλ Σμάιλι

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ