ΚΑΝΝΕΣ 2015 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Όταν ο Μπουνιουέλ συνάντησε τον Όργουελ»: τι έγραψε ο ξένος Τύπος για τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου

2015-05-15 20:03:35

«Όταν ο Μπουνιουέλ συνάντησε τον Όργουελ»: τι έγραψε ο ξένος Τύπος για τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου




Μετά την σημερινή πρωινή πρώτη προβολή του «Αστακού», τα ξένα Μέσα εξέτασαν προσεκτικά ξανά το φαινόμενο «Λάνθιμος», με τα σχόλια να γέρνουν υπερ του Έλληνα σκηνοθέτη.


Από τον Χρήστο Πολίτη

Hollywood Reporter (Λέσλι Φελπερίν)
“Αστείο και τρομακτικό αφηγείται με σουρεαλιστικό τρόπο μια παραβολή. [...] Βάζοντας ψηλά τον πήχη, ο σκηνοθέτης έχει το πάνω χέρι στο ίδιο του το παιχνίδι και η ταινία αναβαθμίζεται κι αποκτά ένα ιδιαίτερο στυλ. [...] Στο μέλλον, θα αναγνωρίζεται ως ένα κλασικό παράδειγμα μιας ταινίας είδους, που τώρα έχει ξεκινήσει να δημιουργείται, κάτι που φαίνεται από την προκλητική ματιά του πάνω στα πράγματα».

The Playlist / Indiewire (Όλιβερ Λίτλτον)
«Ο "Αστακός" είναι ένας συνδυασμός του "κόσμου" του Τσάρλι Κάουφμαν και του σινεμά του Λουίς Μπουνιουέλ. Είναι απροσδόκητα συγκινητικό και καταλήγει ως μια εκθαμβωτική περίεργη ιστορία αγάπης. [...]»

Διαβάστε ακόμη:
Κάννες - Κριτική: Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη; «Ο Αστακός» έχει την απάντηση
Κάννες: Χαμένοι στα φευγάτα παραμύθια του Ματέο Γκαρόνε

Variety (Γκι Λοτζ)
«Περιέργως αστείος, ο "Αστακός" είναι μια δυνατή σάτιρα για το πως έχει διαμορφωθεί η "κοινωνία των ζευγαριών" στο σήμερα, φτιάχνοντας μια εξαιρετική αλληγορία για το επιφανειακό σύστημα των σύγχρονων μορφών σχέσεων».

The Guardian (Πήτερ Μπράντσοου)
«Ο "Αστακός" είναι μια σάτιρα για το ζήτημα της καθολικής εμμονής μας με τις σχέσεις και την πεποίθηση οτι η συμβίωση με ένα άλλο άτομο είναι η υπέρτατη έκφραση της ανθρώπινης ευτυχίας , ενας πολιτισμένος θεσμός που μας διακρίνει από τα θηρία. [...] Μέσα στην ταινία υπάρχουν δεκάδες εκπληκτικές μα παράξενες στιγμές, που μονάχα ο Λάνθιμος θα μπορούσε να ξορκίσει».

Cineuropa (Φαμπιέν Λεμερσιέ)
«Είναι σαν να συνάντησε ο Λουίς Μπουνιουέλ τον Τζορτζ Όργουελ. [...] Είναι σαν ένα πολύ προηγμένο παιχνίδι τύπου "Μάντεψε Ποιος" που όμως παίζεται σε μεγάλη κλίμακα, γεμάτο με πνευματικά υπονοούμενα που παρουσιάστηκε με την μορφή μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας που απεικονίζει έναν κόσμο όχι πολύ μακριά από τον δικό μας». 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ