ΚΑΝΝΕΣ 2016 / ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών

2016-05-10 15:38:42

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στο φετινό Φεστιβάλ Καννών




Από τον Πέδρο Αλμοδοβάρ μέχρι τον Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν, κι από τον Θάνο Αναστόπουλο μέχρι τους αδερφούς Νταρντέν, το φετινό πρόγραμμα των Καννών έχει κάτι ενδιαφέρον για όλα τα γούστα.


Από τους Πάνο Γκένα και Νεκτάριο Σάκκα

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ - Θάνος Αναστόπουλος & Νταβίντε Ντελ Ντεγκάν

Μια λαϊκή παραλία στην Τεργέστη της Ιταλίας όπου ένας τοίχος τριών μέτρων χωρίζει ακόμα και σήμερα τους άντρες από τις γυναίκες. Μια ταινία για τα σύνορα, τις ταυτότητες και τις διαφορετικές εποχές. Μια τραγικωμωδία για την ανθρώπινη φύση. Η «Τελευταία Παραλία», τέταρτη ταινία του Θάνου Αναστόπουλου σε συν-σκηνοθεσία του Νταβίντε Ντελ Ντεγκάν συνιστά ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ για μια παραλία μοναδική στην Ευρώπη και τους εξίσου ξεχωριστούς «κατοίκους» της και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ντοκιμαντέρ που επιλέχθηκαν φέτος για το επίσημο πρόγραμμα του 69ου Φεστιβάλ των Καννών.

ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - Μιριέλ και Ντελφίν Κουλέν

Στην ταινία «Γυρίζοντας τον Κόσμο», δύο φίλες επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν προσπαθούν να ξεχάσουν τον πόλεμο κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου που περνάνε στο «στρατιωτικό κέντρο αποκατάστασης» σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Κύπρο. Η ταινία είναι ελληνογαλλική συμπαραγωγή και γυρίστηκε στη Ρόδο και το Παρίσι την άνοιξη-καλοκαλίρι του 2015 με πρωταγωνιστές τους Αριάν Λαμπέντ, Soko, Μάκη Παπαδημητρίου και Ανδρέα Κωνσταντίνου. 

Διαβάστε τη συνέντευξη των αδελφών Κουλέν στο cinemagazine.gr εδώ

THE SALESMAN - Ασγκάρ Φαραντί

Γυρισμένο στην Τεχεράνη, το «Salesman» ενδέχεται να βασίζεται χαλαρά στο «Θάνατο του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλερ και βρίσκει τον Φαραντί να εξετάζει για άλλη μία φορά τις συμβάσεις και τα συναισθηματικά όρια ενός ζευγαριού, που παρασύρεται στη βία λόγω των κοινωνικών πιέσεων. Η Ταρανέ Αλιντούστι («Τι Απέγινε η Έλι») και ο Σαχάμπ Χοσεϊνι («Τι Απέγινε η Έλι», «Ένας Χωρισμός») ξανασυναντούν τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη του «Ένας Χωρισμός». 

JULIETA - Πέδρο Αλμοδόβαρ

Έπειτα από το αλέγρο «Δεν Κρατιέμαι» και το αταξινόμητο «Δέρμα που Κατοικώ» (συμμετείχε στο διαγωνιστικό των Καννών, όπως επίσης οι «Ραγισμένες Αγκαλιές», το «Γύρνα Πίσω» και φυσικά το λατρεμένο «Όλα για τη Μητέρα Μου»), ο μεγαλύτερος σταρ του ισπανικού σινεμά που κάθεται πίσω από την κάμερα επιστρέφει στο πεδίο της πρότερης δόξας του, το γυναικείο δράμα. Η Έμα Σουάρεζ και η Αριάντνα Ουγκάρτε είναι οι πρωταγωνίστριες, ενώ σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, η ταινία αφηγείται την πολυτάραχη ζωή μίας γυναίκας, της Χουλιέτα, από το ελπιδοφόρο 1985 ως το 2015, όπου όλα έχουν καταρρεύσει και η ίδια βρίσκεται πλέον στα όρια της τρέλας.

AMERICAN HONEY - Αντρεα Αρνολντ

Η βρετανίδα σκηνοθέτις δίνει εκ νέου το παρών στο διαγωνιστικό, μετά τα πολυβραβευμένα «Red Road» (2006) και «Fish Tank» (2009), αμφότερα διακεκριμένα στην Κρουαζέτ με το τρίτο τη τάξει Βραβείο της Επιτροπής. Σάια Λα Μπεφ και Ράιλι Κέου ξεχωρίζουν από το καστ του «American Honey», εκεί όπου μία πιτσιρίκα θα ενταχθεί στο δυναμικό ενός ταξιδιωτικού περιοδικού και θα περιπλανηθεί σα να μην υπάρχει αύριο (και βεβαίως όριο) στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Οι πληροφορίες θέλουν την ταινία να περιλαμβάνει ένα από τα πιο καυτά soundtrack της χρονιάς.

 

THE BGF - Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ο γνωστός «παραμυθάς» γυρίζει στα παλιά του λημέρια και είναι έτοιμος να καταπιαστεί με μια από τις γνωστές ιστορίες του Ρόαλντ Νταλ. Βασισμένος στη φαντασία του σπουδαίου λογοτέχνη, έργα του οποίου έχουν μεταφραστεί σε 58 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ο «ΜΦΓ» (Μεγάλος Φανταστικός Γίγαντας) βαδίζει στον δρόμο προς τη μεγάλη οθόνη.

Για την προσαρμογή του διάσημου μπεστ σέλερ στον κινηματογράφο, ο Σπίλμπεργκ εμπιστεύτηκε ξανά την αγαπημένη του σεναριογράφο, τη δημιουργό του αριστουργηματικού «E.T.», Μελίσα Μάθισον, για την οποία δυστυχώς ο «ΜΦΓ» αποτελεί το κύκνειο άσμα της καθώς απεβίωσε τον περασμένο Νοέμβριο. Τον εσωστρεφή ΜΦΓ με τα τεράστια αυτιά και τη χαρακτηριστική οσμή υποδύεται ο βραβευμένος με  Όσκαρ Μαρκ Ράιλανς της «Γέφυρας των Κατασκόπων». 

PERSONAL SHOPPER - Ολιβιέ Ασαγιάς

Για τον 61 ετών αγαπημένο Γάλλο δημιουργό, το «Personal Shopper» σηματοδοτεί την πέμπτη παρουσία του στο διαγωνιστικό. Εδώ βρίσκει και πάλι την Κρίστεν Στιούαρτ, της οποίας την καριέρα έχει βαλθεί να ξεκολλήσει από το κερδοφόρο όνειδος της σειράς «Twilight», αρχής γενομένης από το «Clouds of Sils Maria». Αυτή τη φορά, ο Ασαγιάς θα κινηθεί στη σφαίρα του μεταφυσικού, καθώς το «Personal Shopper» είναι ένα ghost story που εκτυλίσσεται στη σκοτεινή πλευρά της παριζιάνικης υψηλής ραπτικής. Αν μη τι άλλο, γαργαλιστικό ως κόνσεπτ.

LA FILLE INCONNUE - Ζαν-Πιερ & Λικ Νταρντέν

Μόνιμοι «κάτοικοι» Καννών, οι αδερφοί Νταρντέν έχουν τη σπάνια τιμή να διατηρούν στο παλμαρέ τους δύο Χρυσούς Φοίνικες για τη «Ροζέτα» (1999) και το «Παιδί» (2005), όπως οι Κόπολα, Χάνεκε και Κουστουρίτσα. Φυσικά, δεν μπορεί να εκπλήσσει κανέναν η επανεμφάνισή τους στο διαγωνιστικό. Η νέα τους ταινία αφορά στη μοιραία διασταύρωση μιας νεαρής γιατρού (Αντέλ Αενέλ) και μιας άγνωστης κοπέλας, η οποία πεθαίνει, αρνούμενη να εγχειριστεί. Τότε, η πρώτη θα προσπαθήσει να μάθει την ιστορία της άτυχης κοπέλας, με το πολυβραβευμένο ντουέτο από το Βέλγιο να ξεκινά από το σημείο αυτό για να ενσκήψει πάνω στις σταθερές κοινωνιολογικές προβληματικές που διατρέχουν τη φιλμογραφία του.

JUSTE LA FIN DU MONDE - Ξαβιέ Ντολάν

Το εσχάτως αγαπημένο, για να μην πούμε παραχαϊδεμένο παιδί των Καννών επιστρέφει στον τόπο όπου απέσπασε προ διετίας το Βραβείο της Επιτροπής για το «Mommy». Στη νέα του ταινία, εμπνευσμένη από θεατρικό έργο του Ζαν-Λικ Λαγκάρς, ο Ντολάν φιλοξενεί στο καστ μεταξύ άλλων τους Μαριόν Κοτιγιάρ, Λέα Σεϊντού και Βενσάν Κασέλ, με το θέμα της να περιστρέφεται γύρω από έναν συγγραφέα που επιστρέφει σπίτι του έπειτα από 12 χρόνια απουσίας για να ανακοινώσει τον θάνατό του, αντιμετωπίζοντας τις νέες οικογενειακές συνθήκες.

CAFE SOCIETY - Γούντι Άλεν

Ένα μέλος μιας εβραϊκής οικογένειας που ζει στη Νέα Υόρκη μετακομίζει στο Λος Άντζελες προκειμένου να γίνει κινηματογραφικός ατζέντης, με την πλοκή να πηγαίνει μπρος-πίσω ανάμεσα στο Μπρονξ του 1935 και το Χόλυγουντ των ετών 1935-1940. Το 69ο Φεστιβάλ Καννών θα κάνει πρεμιέρα με τη νέα ταινία του Γούντι Άλεν «Café Society» την Τετάρτη 11 Μαΐου στο Palais σε μία προβολή εκτός διαγωνιστικού. Πρόκειται για την τρίτη φορά (αριθμός ρεκόρ) που ταινία του Νεοϋορκέζου σκηνοθέτη ανοίγει τις Κάννες μετά το «Παίζοντας στα Τυφλά» (Hollywood Ending) το 2002 και το «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» (Midnight in Paris) το 2011.

ELLE - Πολ Βερχόφεν

Ο Πολ Βερχόφεν του «Βασικού Ενστίκτου» βρίσκεται στο Διαγωνιστικό των Καννών με το «Elle», μία παραλλαγή του μοτίβου βιασμός-εκδίκηση και πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Η Ιπέρ ενσαρκώνει μία γυναίκα που αναρρώνει μετά από μία εισβολή στο σπίτι της και ο Βερχόφεν έχει την ευκαιρία να παίξει με τους κανόνες του θρίλερ αγωνίας, αλλά και με μία χαρισματική ηθοποιό. Μακάρι η επιστροφή του σε ένα μικρό, κλειστοφοβικό πρότζεκτ να αναδείξει τις ικανότητές του.

 

THE NEON DEMON – Νίκολας Γουίντινγκ Ρεφν

Τρία χρόνια μετά το δεύτερο «ανδρικό» του χτύπημα στις Κάννες με το «Μόνο ο Θεός Συγχωρεί» που είχε «κατακρεουργηθεί» από τους κριτικούς, o Δανός Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν επιστρέφει με μια καθαρά γυναικεία ταινία βουτηγμένη σε έναν ελκυστικά σκοτεινό κόσμο. Το «The Neon Demon» επικεντρώνεται στην ιστορία ενός κοριτσιού, ενός νεαρού μοντέλου (τον ρόλο θα ερμηνεύσει η Ελ Φάνινγκ) που θα προσπαθήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στον θανάσιμο κόσμο της ομορφιάς και των απολαύσεων με μοιραία αποτελέσματα. Και απ' ότι φαίνεται από την πρώτη φωτογραφία, με οποιοδήποτε κόστος.

MA LOUTE - Μπρούνο Ντιμόντ

Άλλος ένας διακεκριμένος γνώριμος των Καννών (Μέγα Βραβείο της επιτροπής για το «Humanité» το 1999 καθώς επίσης για το «Flanders» το 2006) και αγαπημένο παιδί του φεστιβαλικού κυκλώματος, ο Ντιμόντ ανταμώνει ξανά με την πρωταγωνίστριά του στο «Camille Claudel 1915», Ζιλιέτ Μπινός, για χάρη μιας μαύρης κωμωδίας που περιστρέφεται γύρω από μυστηριώδεις εξαφανίσεις στα γαλλικά παράλια. 

PATERSON - Τζιμ Τζάρμους

Σωστός κράχτης για το φετινό διαγωνιστικό, η νέα ταινία του πρίγκιπα του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ανταμ Ντράιβερ («Frances Ha», «Όσο Είμαστε Νέοι», «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει»), διαδέχεται το αριστουργηματικό «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» (η τελευταία από τις πολυάριθμες παρουσίες του Τζάρμους στις Κάννες), ενώ πετυχαίνει τον ανερχόμενο ηθοποιό στην καλύτερη φάση της καριέρας του. Το «Paterson», στο οποίο θα δούμε επίσης την Ιρανή Γκολσιφτέ Φαραχανί («Τι Απέγινε η Ελι»), αφηγείται την ιστορία ενός οδηγού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη και της δημιουργικής γυναίκας του.

RISK - Λόρα Πόιτρας

Διασφαλίζοντας τη θέση της ως μία από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του ντοκιμαντέρ με το Οκσαρικό «Citizenfour» η Πόιτρας θέτει στόχο της το WikiLeaks και τον Τζούλιαν Ασάνζ. Σε πλήρη αντίθεση με το θέμα της (!), λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με το «Risk» που παρουσιάζεται στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, αλλά μπορεί να κανεία να υποθέσει με ασφάλεια πως η συναρπαστική της ματιά θα εξετάζει τον αγώνα όσων μάχονται ενάντια στον σφετερισμό της κυβερνητικής πολιτικής παγκοσμίως.

RESTER VERTICAL - Αλέν Ζιροντί

Ο άνθρωπος που είχε σοκάρει τις Κάννες προ διετίας με το queer θρίλερ «Stranger By the Lake», αποσπώντας τόσο τον Queer Φοίνικα όσο και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Ένα Κάποιο Βλέμμα, επιστρέφει στην Κρουαζέτ μπαίνοντας πρώτη φορά στη λαμπερή βιτρίνα του διαγωνιστικού. Ελάχιστες πληροφορίες έχουν διαρρεύσει για το «Rester Vertical» μέχρι τώρα, οι οποίες το τοποθετούν «στην καρδιά της Γαλλίας» με στόχο «να κάνει τα αδύνατα, δυνατά», σύμφωνα πάντα με το σάιτ του Cineuropa. Θυμίζουμε πως ο Ζιροντί είχε επίσης δώσει το παρών στις Κάννες το 2001 με το «Ce vieux rêve qui bouge», το 2003 για χάρη του «Pas de repos pour les braves» και το 2009 με το «Le roi de l'évasion», πάντα στο πλαίσιο του Δεκαπενθημέρου.

 

 

BACALAUREAT - Κριστιάν Μουνγκίου

Ο βραβευμενος με Χρυσό Φοίνικα για το «4 Μήνες, 3 Βδομάδες, 2 Μέρες» Κριστιάν Μουνγκίου, γύρισε το «Bacalaureat» στα κρυφά σε ένα διαστημα 2 μηνών. Η νέα του ταινία καταπιάνεται με την ανατροφή των παιδιών σε μια μικρή πόλη της Ρουμανίας, όπου όλοι γνωρίζουν τους πάντες και είναι η πρώτη που επικεντρώνεται σε έναν αρσενικό πρωταγωνιστή, τον γιατρό που υποδύεται ο Άντριαν Τιτιένι.

NERUDA - Πάμπλο Λαρέν

Είναι 1948 και ο Ψυχρός Πόλεμος φτάνει στη Χιλή. Ο γερουσιαστής, ποιητής και διπλωμάτης Πάμπλο Νερούδα επικρίνει την κυβέρνηση και ο Πρόεδρος ζητά την καθαίρεσή του αναθέτοντας τη σύλληψή του σε έναν νεαρό επιθεωρητή. Ο Πάμπλο Λαρέν ξανασυναντά τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ μετά το «No» στο «Νερούδα», μία φιλμ-νουάρ εκδοχή της πολυτάραχης ζωής του σπουδαίου Αργεντίνου ποιητή. 

LOVING – Τζεφ Νίκολς

Ο Τζεφ Νίκολς μετά το Βερολίνο και το «Midnight Special», παίρνει φόρα τα διεθνή Φεστιβάλ και επισκέπτεται τις Κάννες με το «Loving». Ο σκηνοθέτης του «Καταφύγιο» και «Ένα Καλοκαίρι» έχει όμως παρελθόν με το Φεστιβάλ. Το «Καταφύγιο» είχε κάνει πρεμιέρα στην Κρουαζέτ και το «Ένα Καλοκαίρι» είχε διεκδικήσει τον Χρυσό Φοίνικα το 2012. Στο «Loving» ξανασυναντά τους Μάικλ Σάνον και Τζόελ Έτζερτον και μαζί με τη Ρουθ Νέγκα αφηγείται την πραγματική και συναρπαστική ιστορία των Ρίτσαρντ και Μίλντρεντ Λόβινγκ, του διαφυλετικού ζευγαριού που καταδικάστηκε σε φυλάκιση στη Βιρτζίνια το 1958 λόγω γάμου.

AFTER THE STORM - Χιροκάζου Κόρε Έντα

Γνωστός εδώ και χρόνια στο Φεστιβάλ Καννών, η νέα ταινία του Έντα, του σκηνοθέτη των ήσυχων, οικογενειακών δραμάτων, θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Μακριά από τις παλιές δόξες του, ένας συγγραφέας αναλαμβάνει χρέη ιδιωτικού ντετέκτιβ για τυχερά παιχνίδια. Μετά το θάνατο του πατέρα του και ενώ η ηλικιωμένη μητέρα του και η πρώην σύζυγός του επουλώνουν τις πληγές τους, θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τον αποξενωμένο νεαρό γιο του. Μια θυελλώδη, καλοκαιρινή νύχτα θα τους προσφέρει την καταλληλότερη ευκαιρία.

SIERANEVADA - Κρίστι Πούιου

Ο Κρίστι Πούιου του «The Death of Mr. Lazarescu» μετά το τρίωρο «Aurora» (Ένα Κάποιο Βλέμμα 2010) κάνει είσοδο στο Επίσημο Διαγωνιστικό με το «Sierranevada» και ξανασυναντά τον Μίμι Μπρανέσκου, σε μία από τις πιο δυνατές συμμετοχές του τμήματος που έχει αναδείξει και επιβραβεύσει το ρουμάνικο σινεμά. 

THE HANDMAIDEN - Τσαν Γουκ Παρκ

Μία νεαρή γυναίκα που κλέβει πορτοφόλια σε φτωχογειτονιές προσλαμβάνεται από ένα γοητευτικό άνδρα για να τον βοηθήσει σε μία περίτεχνη απάτη: να γίνει η προσωπική υπηρέτρια μία πλούσιας κληρονόμου και να τη σαγηνεύσει. Με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Oldboy» το 2004, ο κορεάτης Τσαν-Γουκ Παρκ επιστρέφει στο Φεστιβάλ Καννών μετά τη βαμπιρική «Δίψα» (Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής). Ο ρομαντισμός μπλέκει με το θρίλερ και τα κοστούμια εποχής σχολιάζουν τα κοινωνικά ήθη, σε μία πρωτότυπη διασκευή του σκανδαλιστικού «Fingersmith» της Σάρα Γουότερς. Ανυπομονούμε ήδη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ