Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη - cinemagazine.gr
13:46
2/12

Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη

The Hunt for Red October

Για όσο διάστημα οι αίθουσες παραμείνουν κλειστές, το cinemagazine βρίσκει την ευκαιρία να επιστρέψει στο πολύτιμο αρχείο του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ. Ξεκινάμε με τις πρώτες κριτικές που δημοσιεύτηκαν ποτέ (τεύχος 9, Δεκέμβριος 1990). Τα συγκεκριμένα κείμενα υπογράφονταν συνολικά από τους Γιώργο Τζιώτζιο, Χρήστο Μήτση, Ρόμπυ Εκσιέλ και Γιώργο Κρασσακόπουλο, ενώ δεν υπήρχε ακόμη η βαθμολογία αστεράκια!

Από το αρχείο του Περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ

Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη είναι ένα «ψυχροπολεμικό» θρίλερ ειδωμένο από την πλευρά της «ύφεσης»: Ένα σοβιετικό υποβρύχιο διεισδύει στα αμερικάνικα χωρικά ύδατα. Κήρυξη πολέμου ή λιποταξία;

Μπορούσαμε να φοβηθούμε το χειρότερο, όμως ο Τζων Μακ Τίρναν (Nomads, O Κυνηγός, Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει) αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο ένας σκηνοθέτης «δράσης» αλλά και χαρακτήρων. Μια απ’ τις πιο πρωτότυπες ιδέες του συναντάμε στην αρχή: Οι ναύτες του σοβιετικού υποβρυχίου μιλούν μεταξύ τους στα ρώσικα. Ο Μακ Τίρναν ζουμάρει πάνω στο στόμα ενός απ’ αυτούς, νέο ζουμ προς τα πίσω και ο διάλογος περνάει απ’ τα ρώσικα στα αγγλικά. Ο σκηνοθέτης λύνει μ’ αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο σεναριακό πρόβλημα (τη γλώσσα) με μια απλούστατη κινηματογραφική κίνηση που ανατρέχει στον βωβό.

Το σενάριο, αρκετά πολύπλοκο και γεμάτο επιστημονικούς (πολεμικούς) όρους, περιγράφει πειστικότατα το περιπετειώδες κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη από το αμερικάνικο και το ρώσικο ναυτικό. Και ο Μακ Τίρναν χρησιμοποιεί όπου χρειάζεται την πείρα των ηθοποιών (εξαιρετικοί οι Σων Κόννερυ και Άλεκ Μπάλντουιν) και όπου χρειάζεται τη δεξιοτεχνία του για τις σκηνές έντασης και της απαραίτητης κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας. Τα υπόλοιπα είναι θέμα των σπέσιαλ εφφέ (επίσης εξαιρετικά).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη
  • Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη