Το σύμπαν του «Yellowstone» διαστέλλεται! Έλεν Μίρεν και Χάρισον Φορντ στο «1923» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:37
24/6

Το σύμπαν του «Yellowstone» διαστέλλεται! Έλεν Μίρεν και Χάρισον Φορντ στο «1923»

Η τηλεοπτική αυτοκρατορία του Τέιλορ Σέρινταν αντεπιτίθεται και στην σειρά των spin-offs του «Yellowstone» προστίθεται η άτυπη συνέχεια του «1883» με star-power για πολλά Έμμι.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Αυτό που κάνει ο Τέιλορ Σέρινταν, ναι μεν το συζητάμε ήδη, αλλά κάποτε θα καταλαμβάνει μια πολύ ειδική και πολύ σημαίνουσα θέση στα ιστορικά κιτάπια του θεάματος. Από τις πολλαπλές του ιδιότητες (ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος), ειδικά τις τρεις τελευταίες, έχει προκύψει την τελευταία δεκαετία ένα πολυσχιδές έργο-καμβάς που ολομόναχο κρατά ζωντανή την αμερικανική Δύση, όχι ως φολκ τόπο, ούτε μοναχά ως κινηματογραφικό/τηλεοπτικό είδος (το γουέστερν, βασικά), αλλά σαν μια ιστορική θεώρηση του τόπου του. Και μέσω αυτού, του κόσμου μας. Αυτό δηλαδή που στην πραγματικότητα αποτέλεσε το είδος του γουέστερν, ένα κατ' εξοχήν ιστορικό/κοινωνικοπολιτικό είδος, προφανώς με ιδιαίτερη αισθητική.

Εν προκειμένω λοιπόν, το σύμπαν του «Yellowstone», που ξεκίνησε δειλά (και με όχι σπουδαίες κριτικές, αλλά ευτυχώς ο κόσμος το κράτησε) το 2018, είναι ήδη στην τέταρτή του σεζόν, αλλά, κατά το κοινό σήμερα, έχει παραφυάδες, spin-off ελληνιστί, και μια εξ αυτών θα είναι το «1923 (αρχικά ο τίτλος ήταν πιο σύγχρονος, δλδ «1932»).

Το οποίο έχει ηχηρή διανομή, με Έλεν Μίρεν και Χάρισον Φορντ μπροστάρηδες, και θα εκτυλίσσεται ακολούθως του «1883» με τον Σαμ Έλιοτ. Σε αυτό εισάγεται μια νέα γενιά Ντάτον που θα διαπερνά τον πρώιμο 20ό αιώνα με την πανδημία της ισπανικής γρίπης, την ιστορική ξηρασία, το τέλος της Ποτοαπαγόρευσης και το μεγάλο Κραχ των τελών του '20. Ενδιαφέροντα πράγματα. Η σειρά θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο στο Paramount+.

O δημιουργός και παραγωγός Σέρινταν έχει ανθηρή σχέσημε τον δίαυλο αυτή την εποχή, καθώς τρέχουν επίσης τα «Mayor of Kingstown», «Lioness», «Land Man» και βέβαια το «Tulsa King» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Μίρεν και Φορντ επιστρέφουν στην τηλεόραση, η πρώτη 3 χρόνια μετά την «Μεγάλη Αικατερίνη» και ο δεύτερος σχεδόν...30, από τότε που έπαιζε σε ένα επεισόδιο του «Young Indiana Jones». Φέτος πάντως για τον Χάρισον Φορντ θα είναι μια χρονιά τηλεοπτικής επαναφοράς, αφού παίζει και στην κωμωδία του Apple TV+, «Shrinking», τον ρόλο ενός κυνικού ψυχοθεαπευτή.

Αμφότεροι στο «1932» θα υποδύονται τους παππούδες του Τζον Ντάτον, τα σωστά γονίδια δηλαδή του Κέβιν Κόστνερ από το αυθεντικό «Yellowstone». Οι δύο τους, για τους «κινηματογραφικούς» πάντως, να θυμίσουμε ότι ήταν ζευγάρι στην σπουδαία «Ακτή του Κουνουπιού» του Πίτερ Γουίαρ πίσω στο 1986.