Τρέιλερ «1971»: Ο Ασίφ Καπάντια επιστρέφει με ντοκιμαντέρ για την χρονιά που «άλλαξε την μουσική» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
10:54
13/5

Τρέιλερ «1971»: Ο Ασίφ Καπάντια επιστρέφει με ντοκιμαντέρ για την χρονιά που «άλλαξε την μουσική»

Το «1971: The Year That Music Changed Everything» έρχεται υπό μορφή μίνι σειράς στο Apple TV+ από τους δημιουργούς του «Amy», του «Senna» και του «Diego Maradona».

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Οι λάτρεις της μουσικής, όπως και αυτοί του κινηματογράφου - και των τεχνών γενικότερα - θυμούνται χρονιές, και γενικότερα περιόδους, που η τέχνη τους θριάμβευε. Για τους εραστές της ποπ μουσικής η περίοδος '60-'70 είναι κάτι σαν Άγιο Δισκοπότηρο. Εποχή που η τέχνη προπορευόταν, τολμούσε και απηχούσε μια εποχή. Οι συγκρίσεις, στο κυρίως ρεύμα πάντα, είναι αποκαρδιωτικές.

Ειδικότερα όμως εδώ, το 1971 είδε έναν αριθμό άλμπουμ που τρίβεις..τ' αυτιά σου. Sticky Fingers οι Stones, Hunky Dory ο Μπόουι, What's Going On o Μάρβιν Γκέι, IV οι Ζέπελιν, Blue η Τζόνι Μίτσελ, Imagine ο Λένον, Tapestry η Κάρολ Κινγκ, Meddle οι Pink Floyd, Aqualung οι Τζέθρο Ταλ, Next to You Αλ Γκριν, Who's Next οι Who και αυτά, για να μην μακρηγορούμε, είναι μόνο λίγα από τα απίθανα πράγματα που πρωτοακούστηκαν (και) εκείνη τη χρονιά.

Στο ντοκιμαντέρ-μίνι σειρά που βγαίνει στο Apple TV+ στις 21 Μαΐου θα δούμε, θα ακούσουμε και θα μάθουμε από τους ζώντες (και μη) ιθύνοντες μιας άγριας, τρικυμισμένης και εκπληκτικά δημιουργικής εποχής, πώς η μουσική αντηχούσε με όσα συνέβαιναν στον απόηχο του '60, στο μελαγχολικό αγουροξύπνημα από την εποχή των λουλουδιών στην εποχή που τα όνειρα έδειχναν ότι άλλοι τα βλέπουν και άλλοι φροντίζουν να μην πραγματοποιηθούν ποτέ.

Ασίφ Καπάντια είναι υπεύθυνος και εγγύηση της σειράς, με την  ασφάλεια και το κύρος που χαρίζουν οι προεργασίες στο είδος της «Amy», του «Diego Maradona» και του «Senna». Είθε η μαύρη ευλογία (Αρίθα, Γκέι, Γουίδερς, Μπράουν, Τέρνερ, Γκριν, Sly Stone - και άλλοι) να συναντηθεί με μερικούς λευκούς γίγαντες (Who, Stones, Ριντ, Doors, Μίτσελ, Γιανγκ, Τζον, Ποπ - και άλλοι), ύποπτα (και απολαυστικά) απών ο Ντίλαν από τη συνάντηση, να φωτίσει τους δημιουργούς. Θέμα, γεγονότα και μουσικές κάνουν το ντοκιμαντέρ εντελώς αναμενόμενο.