Ο Κιούμπρικ για τον Κιούμπρικ! Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ «Kubrick by Kubrick» - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
14:22
31/7

Ο Κιούμπρικ για τον Κιούμπρικ! Οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ «Kubrick by Kubrick»

Σινεφίλ ενωθείτε! Τον Σεπτέμβριο οι Νύχτες Πρεμιέρας φέρνουν ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, στο οποίο ο μεγάλος δημιουργός μιλά για το σύνολο του έργου. Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2020.

Από τον Ηλία Δημόπουλο

Η αξία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι αδιαμφισβήτητη, ειδικά την δεδομένη στιγμή όπου μεσουρανεί μια νεότερη γενιά καλλιτεχνών που ανδρώθηκε με το έργο του.

O ίδιος άλλωστε είναι ο μοναδικός σκηνοθέτης που κατάφερε με οριζόντια συνοχή, καλλιτεχνική ακεραιότητα και μετρήσιμο αντίκτυπο, να παραδώσει ένα σύνολο έργου που να μπορεί άφοβα να θεωρηθεί πολιτισμικό γεγονός του περασμένου αιώνα. Ελάχιστοι ωστόσο είναι αυτοί που έχουν διαβάσει μια δήλωσή του ή, ακόμα δυσκολότερα, έχουν ακούσει την φωνή του. Για την συντριπτική πλειοψηφία των σινεφίλ ο Κιούμπρικ δεν είναι παρά ένα «φάντασμα», ένα εγγυητικό όνομα στους τίτλους (μόλις) 12 ταινιών.

Το ντοκιμαντέρ «Kubrick by Kubrick» του Γκρέγκορι Μονρό φέρνει στο φως τις συζητήσεις του Κιούμπρικ με τον μοναδικό του έμπιστο κριτικό, τον σπουδαίο Μισέλ Σιμάν του επιδραστικού γαλλικού εντύπου Ποζιτίφ. Είκοσι χρόνια συνομιλιών, ανάλογο οπτικό υλικό από ταινίες και συνεντεύξεις, συνθέτουν ένα ντοκιμαντέρ-φόρο τιμής στην διάνοια πίσω από εικόνες που χάραξαν το ανυπολόγιστου βάρους καλλιτεχνικό αποτύπωμα. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Σιμάν έχει εκδόσει κι ένα βιβλίο για τον Αμερικανό δημιουργό πίσω στο 1980.

Ο Γκρέγκορι Μονρό είναι σκηνοθέτης εκτεταμένης ντοκιμαντερικής κουλτούρας και ιδιαίτερα παραγωγικός με ντοκιμαντέρ για τον Λουί ντε Φινές, τον Λοτρέκ, τον Μισέλ Λεγκράν, τον Τζίμι Στιούαρτ και τον Ρόμπερτ Μίτσαμ, την Καλάμιτι Τζέιν (!!) και τον Τζέρι Λιούις, τα τελευταία 7 μόλις χρόνια!

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, θα πραγματοποιηθεί 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αισιοδοξούμε ώστε η 26η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας να φιλοξενηθεί στις κινηματογραφικές μας αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα οριστούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών μας. 

Για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ήδη προβλέψει ένα μέρος του προγράμματός του να προβληθεί και ψηφιακά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία θα εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ.   

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ’ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον. 

Βρείτε όλα τα νέα και τις ενημερώσεις για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στα aiff.gr και cinemagazine.gr και στα social mediaFacebook AIFFInstagramTwitter.  

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.