28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Επιστροφή στην υπέροχη «Chinatown» του Ρόμαν Πολάνσκι με ολοκαίνουργια κόπια - νεα , ειδησεις || cinemagazine.gr
12:09
30/9

28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Επιστροφή στην υπέροχη «Chinatown» του Ρόμαν Πολάνσκι με ολοκαίνουργια κόπια

Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που διοργανώνει το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στο ΝΕΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ προβάλλεται απόψε το απόγευμα στον ΔΑΝΑΟ 1 ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά, σε μοναδικής ψηφιακής επεξεργασίας κόπια. Τζακ Νίκολσον και Φέι Ντάναγουεϊ πρωταγωνιστούν στην «Chinatown».

Από τον Νεκτάριο Σάκκα

Μέσα σε ένα σκηνικό οιδιπόδειας τραγωδίας που εξυφαίνεται περίτεχνα, με πλείστες όσες προοικονομίες και νύξεις, η «Chinatown» ανανεώνει εκ βάθρων το νουάρ εγκαινιάζοντας το πέρασμα στη συνειδητή ανάγνωση του είδους. Αυτό άλλωστε είναι και το πρωταρχικό στοιχείο που διαχωρίζει το νουάρ από το νέο-νουάρ: η ηθελημένη εμπλοκή, δηλαδή, με την αφήγηση και τους κανόνες του. Στην ιστορία του Τζέικ Γκίτις ενυπάρχουν όλα σχεδόν τα άμεσα αναγνωρίσιμα στοιχεία του νουάρ: ο ντετέκτιβ που κινητοποιείται από τον εγωισμό και το πείσμα του, γυναίκες που εξαπατούν επανειλημμένα, ένα σκοτεινό μυστικό που αποτυπώνει το γενικευμένο κλίμα σήψης και διαφθοράς και μία κατάληξη ακραία φαταλιστική, ολότελα παραδομένη στο μεταφυσικό μοιραίο που κατατρύχει εν αγνοία του τον ήρωα αλλά και όσους εμπλέκονται με αυτόν.

Η «Chinatown» έφτασε να αποτελεί τον κοινό τόπο όπου οι προσωπικοί δαίμονες ενός ιδιοφυούς δημιουργού διοχετεύονται ανατρεπτικά σε μία πλούσια κινηματογραφική γλώσσα, για να συναντήσουν στο διάβα τους τον πολιτικό και κοινωνικό σφυγμό της εποχής. Γιατί βλέποντας ξανά και ξανά την ταινία, δε μπορείς παρά να αναρωτηθείς μήπως κάπου εκεί, στους άνυδρους δρόμους του Λος Άντζελες, παρέδωσε οριστικά το πνεύμα της η ψευδαίσθηση των χρόνων της αθωότητας, εγκαταλείποντας έκτοτε τόσο το πολιτικό όσο και το κοινωνικό γίγνεσθαι στα μακάβρια χέρια του κυνικού ρεαλισμού και της πολιτισμένης αποκτήνωσης.

Η ταινία προβάλλεται την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ 1 (Λ. Κηφισίας 109). Εξασφαλίστε το  εισιτήριό σας στο ταμείο της αίθουσας ή αμέσως τώρα μέσω viva.gr:
https://www.aiff.gr/afieroma_new_hollywood_2022/arthro/tsainataoun_chinatown-15555682/

Διαβάστε περισσότερα για το αφιέρωμα New Hollywood εδώ.